
Güneydoğu Anadolu Gazeteciler Federasyonu Yönetim ve Başkanlar kurulu , istişare ve dayanışma toplantısını, Siirt´te Atilla Durak ve yönetiminin ev sahipliğinde gerçekleştirdik.
Siirt Valisi Sayın Ali Fuat Atik´i, Belediye Başkan Vekili Vali Yardımcısı Ceyhun Dilşat Taşkın ve Siirt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Erman´ı makamlarında ziyarete ettik.
Görüşmelerimiz protokolü aşan, samimi bir ortamda geçti.
Siirt Yönetici kadrosu noktasında şanslı. Vali, Belediye Başkan Vekili ve Rektör Siirt´te hizmetlerin halkın ayağına götürülmesi, ve sosyal yaşam şartlarının iyileştirilmesi için gecelerini gündüzlerine katıyor.
Vali Atik´in geçmişinde gazetecilik var. Bu noktadan bakıldığında, Siirt´teki gazeteci dostlarımızı da şanslı buluyorum. Sayın Vali, haberleri paylaşan, telefonlarını sürekli açık tutan ve basının halk ile idare arasında bir köprü görevi üstlendiğini bilen ve inanan bir yönetici. Aynı hoşgörü ve samimiyeti vatandaşa kapılarını açık tutarak gösteriyor. Prestij ve Siirt´in hak ettiği alt ve üst yapı çalışmalarını destekleyen bir vali.
Vali Yardımcısı ve Belediye Başkan Vekili Ceyhun Dilşat Taşkın, heyecanlı, prestij projelerin hayata geçirilmesi için vatandaşın manevi desteğini arkasına almış, başarılı çalışmaları ile Siirtlilerin özlem duyduğu hizmetleri hayata geçirme çabasında. Siirt´teki şehir ruhunun korunması, eski tarihi yapıların geleceğe taşınması ve tahrip edilmemesi için çalışıyor. Ve şehir merkezinde göze çirkin gelen, rahatsızlık veren görüntüleri şehrin dışına taşıma projelerini, vatandaşları ikna ederek, kimseyi üzmeden, kırmadan hayata geçiriyor. Semt pazarlarını kuruyor, canlı hayvan pazarını şehrin dışına taşıyor. Doğalgaz, elektrik kablolarının yer altına alınması, Botan Vadisine hakim noktalarda üzerinde seyir terası ve Kardeş Şahinbey Belediyesinin parklaşma deneyim ve hizmetlerini Siirt´e taşıma heyecanına sahip bir yönetici.
Siirt Üniversitesini 4 yıl önce ziyaret etmiştik. Geçen zaman içinde çok şey değişmiş. Yapılaşma, eğitim ve akademik kadro ile modern bir üniversite. Siirt için büyük hedefleri olan, büyük düşüncelere sahip bir üniversite. Rektör Erman 15 bin öğrenciyi 400 akademisyen ile Üniversiteyi geleceğe taşmayı amaçlıyor. Siirt´te fabrika yok, Siirt Üniversitesi ekonomik canlanma ve hareketlenmede bir fabrika görevi üstlenmiş durumda. Rektör Sayın Erman´da bunu doğruluyor.
Siirt´in tarihi ve manevi değerleri de oldukça yüksek. Botan Vadisine hakim delikli taş (Her ne kadar hikayesine üzüldüysem de) görülmesi gereken muhteşem bir yer. Kaya oyuğundan Botan dersinin doğal güzelliklerinin ve Botan suyunun maviliklerini seyretmenin tadında doyum olmaz. Yine Botan Vadisi üzerine yapılan cam seyir terası, Botan Vadisinde yapılan barajların mavilikleri ile gök yüzü mavilikleri arasında peri masallarını andıran bir şato gibi.
İbrahim Hakkı Hazretlerinin 17. Yüzyılda çizdiği dünya haritası, bilim dünyasına ışık tutan yaptığı eserler, müze evde görülmeye değer.
Botan vadisinden Tillo´daki türbeyi aydınlatan ışık hadisesi. Erzurumlu İbrahim Hakkı hazretleri, eğitim aldığı ustadı, İsmail Fakirullah vefat eder. İbrahim Hakkı Hazretleri, Botan vadisine hakim bir noktada bir duvar inşa eder ve duvarda bıraktığı bir pencereden, gece ve gündüzün eşit olduğu günde pencereden vuran güneşin, İsmail Fakirullah türbesinin minaresine yerleştirilen prizmaya oradan da türbe içindeki mezara vurmasını sağlar. Astronomi, fizik, tıp gibi bir çok pozitif bilimin yanında, İslami bilgisi ile geçmişten günümüze 50 dolayında eser bırakan bir zat.
Siirt, çarşılarıyla, yaşam tarzıyla, yemekleriyle, doğal güzellikleriyle ve manevi değerleriyle gezilmesi, görülmesi gereken bir şehir.
Genç ve dinamik yöneticiler, Siirt´in geçmişten gelen değerlerini koruyup, geleceğe taşımaya kararlı.
Siirt´i görmeyenlerin hayatlarında bir eksiklik kalır diye düşünüyorum
Doğa, İnanç ve Tarih turizmini sevenler hadi ne duruyorsunuz.
Siirt güvenli ve huzurlu bir şehir.
Ben gezdim gördüm, dostlarıma tavsiye ediyorum?