
Mardin kasaplar çarşısı altındaki 1500 yıllık Mor Yuhanna Kilisesini satışa çıkaran Acun ailesi Süryaniler tarafından gösterilen tepkinin haksız ve yersiz olduğunu belirterek ?Kilisenin tapusu bizde.Bizim malımız istediğimiz şekilde tasarrufta bulunuruz.Kimsenin bize karışmaya ve bu konuda söz söylemeye hakkı yok? dedi.
İbrahim Acun, Tapuda adına kayıtlı olan Mor Yuhanna Kilisesini istediği şekilde kullanma hakkına sahip olduğunu söyledi. Süryaniler tarafından 1500 yıllık kilise olduğunu söylemesi üzerine Acun kardeşler ? Kilise bizim adımıza kayıtlı.Babalarımız burasını para vererek aldılar. Satışa çıkardığımız zaman Süryaniler sahiplendi. Bazı Süryani din adamları basına? Gittik, söyledik,bize verin? şeklindeki söylemleri asla gerçek değildir..Eğer Süryani, Keldani, Ermeni ler sahip oldukları gerçek arazi ve vakıf mallarını nasıl çarçur ettiklerine baksınlar. Öncelikle mallarına sahip çıkacaklarsa çıksınlar da tapulu malımızla uğraşmasınlar.?diyerek tepki gösterdiler.
Uzun yıllardır marangoz ambarı olarak kullandıklarını ancak söylemelere göre Kilise olduğunu belirten İbrahim Acun´un oğlu Mehmet Acun ?Bu yer babamızın tapusundadır. Bunu nasıl almışız ve kim satmış kendileri araştırsınlar. Bizler bu kiliseyi satarız,satmayız kimse bize karışamaz zaten hakları da yoktur. Ülkemizin kanunları vardır. Demokrasi ile hukukun yer aldığı bir ülkedeyiz.Kanunlar açık ve net olarak herkese eşittir.Eğer onların iddialarını bir şeyleri varsa lütfen mahkemeye gitsinler. Biz onlarla kanun karşısında hesaplaşırız. Midyat ilçesindeki arızalar nasılsa onlara geri verilmiş, eğer onların bizden alacakları olursa kanun karşısında seve seve vermeye hazırız.Yalnız herkes kendi ağzı ile konuşmasın en önemli yetkililer konuşsun ?Diye tepki gösterdiler .
Mehmet Acun ?Bir papaz çıkmış bu kilise kültür mirası olduğunu söylüyor olabilir ve olmayabilir de önce kendi kültür varlıklarını korumaya baksınlar,? şeklinde sözlerini sürdürdü.
Haber:Adnan Avuka
Editor : HaberPanelim.com