
Mardin Valiliği ve Mardin Büyükşehir Belediyesi ile Savur ilçesinde Sancar ailesinin yaşadığı 3 katlı, 36 odalı 12 daireli tarihi konağın bir bölümü restore edilerek müze haline getirilmesi için proje hazırlandı. Rölöve çalışmasının başladığı evde hava koşullarının düzelmesiyle restorasyon çalışmalarına başlanacak.
Mardin Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Yaman 2015 Nobel Kimya Ödülünü alan, Prof. Dr. Aziz Sancar´ın doğup büyüdüğü evin, Sancar aile bireyleri ile yaptıkları görüşmeler sonunda müzeye dönüştürülmesine karar verdiklerini söyledi.
Sancar´ın gençlere rol model olan değerli bir bilim insanı olduğunu kaydeden Vali Yaman, Sancar´ın yaşadığı, hatıralarının yer aldığı tarihi bir konağın en iyi şekilde müzeye dönüştürülerek korunabileceğini belirtti.
Yaman, öncelikle evin restore edileceğine vurgu yaparak "Evin müzeye dönüşmesi konusunda Sancar ailesiyle karar birliğine vardık. Hem hatırasını yaşatalım hem de müze ev haline gelsin istedik. Ona göre çalışmaları yürütüyoruz. O konak, uzun süredir kullanılmadığı için de restorasyona ihtiyaç duyuyor. Mardin Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi olarak destek veriyoruz. Şu anda arkadaşlar çalışmalarına başladılar. İnanıyorum ki çok kısa süre içerisinde restorasyonu bitireceğiz. Oraya gelecek misafirlerin istifadesine sunmuş olacağız. Hem hatıraları canlı tutulacak, hem de o yaşantının bulunduğu zaman diliminin orijinal şeklini bundan sonraki zamana aktarılmasını sağlamış olacağız."
Aziz amcam bu evde Nobel´in temelini attı.
Aziz Sancar´ın yeğeni Mahmut Sancar da 36 oda ve 12 daireden oluşan konağın bir bölümünün hala ev olarak kullanıldığını, Prof.Dr. Aziz Sancar´ın kullandığı odanın ise boş olduğunu söyledi.
Mahmut Sancar, valilik ve belediyenin desteğiyle evin müzeye dönüştürmesi kararının Sancar ailesini sevindirdiğini, restorasyon çalışmalarının başlamasını sabırsızlıkla beklediklerini ifade etti
Gelen Yerli ve Yabancı Turistler Aziz Sancar´ın evini soruyor
Tarihi evin müzeye dönüştürülmesinin ilçe turizmine katkı sunacağını ifade eden Mahmut Sancar, şunları söyledi.
"İlçeye gelen yerli ve yabancı konuklar ilk olarak Aziz Sancar´ın yaşadığı evi görmek istiyor. Yıllardır atıl durumda kaldığı için çok kötü halde. 1990 yılında Aziz Sancar´ın annesi ve kız kardeşi ilçeden ayrıldıktan sonra kullanılmadı. Aziz Sancar´ın doğup büyüdüğü Nobel ödülünün temellerinin atıldığı ev kullanılmaz durumda. Sancar´ın öğrencilik dönemlerine ait kitapları da mevcut."
Evi hastane gibi kullanıyordu
Aziz Sancar´ın ilçeye bağlı Sürgücü Beldesinde doktorluk yaptığı dönemde, mesai saatleri dışında yaşadığı evin hasta akınına uğradığını aktaran Mahmur Sancar, "Burası devlet hastanesi gibi kullanılıyordu. Kimseden ücret almıyordu, bilakis ilaçları da kendi cebinden karşılıyordu. Ev müzeye dönüştürülürse Aziz amcanın ödülleri, çalışmaları ve şahsi eşyaları sergilenecek." dedi.
Evin müzeye dönüşmesinin ilçeye büyük bir değer katacağını ifade eden Mahmut Sancar, restorasyon sonrası Aziz Sancar´ı evin açılış törenine katılması için davet edeceklerini söyledi.
Editor : HaberPanelim.com