
Mardin Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Yaman, "Mardin´de bu yılki hedefimiz, bir milyonu yatılı 5,5 milyon turist. UNESCO Türkiye Milli Komisyonu ile bu heyecanımızı somut hale getirme arzusundayız." dedi.
Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Türkiye Milli Komisyonu İstişare Toplantısı, Mardin Valiliği ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bağlı Dicle Kalkınma Ajansı tarafından Mardin´de bir otelde gerçekleştirildi.
Toplantıya Mardin Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkanvekili Mustafa Yaman, Ak Parti Mardin Milletvekilleri Cengiz Demirkaya, Şehmus Dinçel, Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özcoşar, sivil toplum kuruluş temsilcileri, ilçe kaymakam ve belediye başkanları katıldı.
Toplantıda konuşan Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Yaman, 2000 yılında ilin, UNESCO geçici listesine aday olması için başvuru yapıldığını ifade ederek ?Masal şehir Mardin´de turizmde önemli gelişmeler yaşanıyor. Mardin, Mezopotamya´nın bir masal şehri. Eğitimi, kültürü, medeniyetiyle yüzyıllardır bu bölgede önemli bir şehir. Hem de bu bölgede önemli bir destinasyon merkezi. Son 2 yılda önemli bir ivme yakaladığına işaret ederek, iş birliğiyle yürütülen çalışmalarla kentte geçen yıl 750 bini yatılı, 3,5 milyon turist ağırladık. İnşallah huzur devam edecek? dedi.
"Mardin çok zengin bir birikime sahip"
UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Öcal Oğuz UNESCO´nun işleyişi hakkında bilgi vererek , ? "Türkiye´de 18 mirasımız var. Pek çok yılı değerlendirmeden geçmişiz. Mardin 2000 yılında geçici listeye girmiş ama o yıllarda UNESCO´ya hiç dosya hazırlayıp sunmamış. 1998 yılından sonra 2011 yılına kadar ara vermişiz. Keşke o dönemde iyi hazırlanıp, dosya sunabilseydik. O yönünü hızlandırıyoruz şimdi, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı ve UNESCO Türkiye Milli Komisyonu olarak, yereldeki yönetici paydaşlarımızla çalışmalara devam ediliyor? dedi.
Öcal, Mardin´in somut olmayan kültürel miras açısından da çok önemli bir potansiyele sahip olduğuna dikkati çekerek, "Mardin çok zengin bir birikime sahip. Somut olmayan miras bakımından son derece renkli, son derece kapsayıcı, son derece model oluşturucu güçlü bir mirasa sahip. Bu işlenebilir, pek çok unsurlarıyla değerlendirebilir. Öncelikle bu kültür envanterine somut olmayan mirasların kaydedilmesi lazım. Mardin kendisini il envanteri ile güçlü tutmalı ki ulusal envantere girebilecek miras alanlarını oluştursun? diye konuştu.
Toplantıda AK Parti Mardin Milletvekilleri Cengiz Demirkaya ve Şehmus Dinçel Mardin´in tarihi kimliği ve yapıları ile bir çok dünya kenti , aynı koruma alanında olması gerektiğine vurgu yaptı.
Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA) Genel Sekreteri Yılmaz Altındağ ve Mardin Artuklu Üniversitesine büyük bir görev düştüğünü belirterek konu hakkında geniş bilgiler verdi.
Mardin Artuklu Üniversitesi rektörü Prof.Dr.İbrahim Özçoşar ise şöyle seslendi
?Ben Mardin Artuklu Üniversitesinin rektörü olarak tarihçi, kimliğimizle Unesco´nun mirası tarihi ve kültürel yapıyı korunmasına yönelik saygı duyuyor ve destekliyorum.
Akademisyen kimliğimizle koruyan, yaşatan, tanıtan, kazandıran yönlerini destekliyor. Tüketen .harcayan. harap eden yan etkilerinin bertaraf edilerek MB´in ön gördüğü gibi ;çevre ve kültür bilinci inşa eden düşük etkili ekolojik turlar ve tesis tasarımlar üzerinde çalışan, korumak için finansal faydalar sağlayan, yerel halk için maddi getirisi olan, insan haklarını destekleyen kültür turizmini desteklenmesi gerektiğine inanıyorum. Turizmin; tarihi ve kültürel eserlerin anıtlarını, soyut değerlerin taşıma kapasitesini gözeterek aşınmasını önleyen, karbon ayak izini gözeterek çevreye ve insana saygılı yönünün güçlendirilmesini önemsiyorum. Turizmi geliştirirken; bir çevreyi verili güzel ve yüce kavramlarına karşıtlık yaratan kavramlara korumanın, fiziksel çevrenin hangi öğelerinin korunmasını gerektiğine ilişkin güncel bilimsel düşünceye dayalı korunmanın ,belirli bir alanda yaşayanların özel yaşam örüntülerini korumak ve dış müdahaleleri önlenmesinin gerektiğine inanıyorum? şeklinde konuştu
Artuklu ilçe belediye başkanı Abdulkadir Tutaşı ise yaptığı konuşmasında şöyle dedi
?Mardin´in 7 bin yıllık tarihi geçmişiyle dünya kültür mirası listesine germesi için ilk başvuru 1981 yılında yapılmıştır. Ancak bölgede yaşanan sıkıntılar nedeniyle rafa kaldırılan dosya,1988 yılında yeniden işleme konulmuş olup , dönemin Valisi Mustafa Temel Koçaklar ve Belediye Başkanı Abdulkadir Tutaşı´ın büyük çabalarıyla,2000 yılında kültür ve Turizm bakanlığınca ?Kültürel Peyzaj? olarak Dünya geçici Mirası Listesi´ne önerilmiştir.? Dedi.
UNESCO VE MARDİN İSTİŞARE TOPLANTISINA KİMLER KATILDI
Mustafa Yaman Mardin Valisi ve Büyükşehir belediye başkan vekili
Prof. Dr. İbrahim Özçoşar Mardin Artuklu Üniversitesi rektörü
Mehmet Öçal Oğuz. Unesco Türkiye Milli Komisyonu Başkanı
Cengiz Demirkıran Ak Parti Mardin Milletvekili.
Şeyhmus Dinçer Ak parti Mardin Milletvekili
Doç. Dr. Lokman Toprak MAÜ Turizm fakültesi Dekan Yardımcısı
Mehmet Deniz Müze Müdür vekili, Abdurrahman Şahin .MBŞ Belediyesi, Abdurrahman Kesen ,
Vali Yardımcısı Bahattin Çelik, Artuklu Kaymakamı Hacı Hasan Gökpınar, Tekin Dündar Midyat Kaymakamı, Mehmet Balıkçı Nusaybin Kaymakamı, Hamza Türkmen Ömerli Kaymakamı, Bayram Türker Savur kaymakamı, Abdulkadir Tutaşı Artuklu Belediye Başkanı, Şeyhmus İleri Midyat Belediye Başkan Vekili, Hüsamettin Altındağ Ömerli Belediye Başkanı, Prof.Dr. Vahap Özpolat MAÜ Rektör Yardımcısı,. Kenan Özçelik Mardin Ticaret sanayi Odası Başkan Vekili, Suphi Özer GAP idaresi Kalkınma başkanlığı Koordinatör, Alaettin Aydın Mardin Kültür ve Turizm Müdürü, Hadi Çomaktekin Mardin Gençlik Ve Spor İl Müdürü, Mehmet Emin Ergel Mardin Aile .Çalışma Ve Sosyal Hizmetleri İl Müdür vekili, Mesut Ağrakçe Çevre ve Şehircilik İl Müdürü, Orhan Akyol Afet ve Acil Durumu Planlama Müdürü, Çemil Çelik Mardin İl Göç İdaresi Müdürü, Murat Kamal Mardin İl Planlama Ve Koordinasyon Müdürü, İsa Tunç Mardin Esnaf Odalar Birliği Başkanı, Önder Duyan Mimarlar Odası Başkanı, Özgür Azat Güngör Otelciler Derneği Başkanı, Sevim Balgün Mardin Kültür Turizm ve Tanıtım Erneği Başkanı, Berna Yağçı Kadın Emeği Değerlendirme Vakfı Temsilcisi, Yılmaz Hiçbezmez Mardin Süryani Kadim Deyrulzafaran Manastırı Vakfı Başkan Vekili, İbrahim Bilen TÜRKSAB Mardin temsilcisi, Aysel Tumba Sosyal Girişimci Turizmci, ve turizmciler katıldı.
Editor : HaberPanelim.com