
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Yayman, Mardin’de bir otelde düzenlenen toplantıda, siyasetçi kimliğinden daha fazla bir akademisyen olarak toplantıya katıldığını söyledi.
Turizm, tarih, taşımacılık, ticaret ve tarım da yıldızı parlayan Mardin’in Türkiye yüzyılında öneminin ve kıymetinin daha da artacağını vurgulayan Yayman, marka şehir Mardin’in bu özelliklerine daha fazla çalışmaları gerektiğini vurguladı.

Türkiye’de son yıllarda atılan adımlarla önemli bir konuma ulaştığının altını çizen Yayman, "21. asır Türkiye’nin asrı olacak. Buna adımız gibi inanıyoruz. 85 milyon olarak bir ve hep beraber şunu söyleyeceğiz. Biz aynı tarihin çocuklarıyız. Aynı duyguların çocuklarıyız. Tarihdaşız, duygudaşız, kaderdaşız ve hepimiz bu cumhuriyetin yurttaşlarıyız. Eşit vatandaşlık temelinde demokratik düzen içerisinde açık bir toplumda tüm meselelerimizi konuşabiliriz, anlaşabiliriz, müzakere edebiliriz." İfadelerini kullandı.

Türkiye’nin kalkınmada son 30 yılda Avrupa’nın en hızlı büyüyen ülkesi konumunda olduğunun altını çizen Yayman şöyle devam etti:
Müteahhitlik sektöründe dünyada 2. Sıradadır. Birinci sırada Çin, ikinci sırada Türkiye var. Türkiye her yerde evrensel normlarda iş yapan ülkedir. Demir çelik üretiminde Avrupa 5’inciyiz. Çimento üretiminde Avrupa’da 1’inciyiz. Türkiye’de ilk, orta ve lisede 20 milyon öğrenci var. Danimarka’nın tam 4 katı, Yunanistan’ın ve Bulgaristan’ın 2 katı, Hollanda’nın nüfusundan daha fazla bizim gencimiz var. Bizim bu gençleri iyi eğitmemiz, meslek sahibi etmemiz durumunda Türkiye’nin önünü hiç kimse kesemez. Özellikle yapay zekanın çıkmasıyla beraber yazılım sektörü çok büyük imkanlar ve fırsatlar sunmaktadır."
Turizmde ve tarımda da Türkiye’nin dünyada önemli konumda bulunduğunun vurgulayan şöyle devam etti:
"Türkiye yüzyılı sadece bir hedef bir iddia değil. Aziz milletimizin başarı öyküsüdür. Türkiye’de çok iyi yetişmiş bir insan kaynağı var. Bu insan kaynağı Türkiye’nin en büyük kazancıdır. En büyük sermayesidir ve gücüdür. Dünyanın en iyi mimarları, mühendisleri, doktorları burada. Türkiye İHA-SİHA üretiminde dünyada 2. sırada. Özellikle sön dönemde inanılmaz bir başarı hikayesi yazıldı. Eğer biz İHA-SİHA üretiminde dünyada 2. Sıraya, Turizmde dünyada 6. Sıraya geliyorsak dünyanın da en gelişmiş ilk 10 ekonomisi arasında olabiliriz. Çünkü birçok alanda bunu başarmışız. Diğer alanlarda da disipline olacağız ve bunu inşallah başaracağız. Cumhuriyetimizin yüzüncü yılında biz bir Türkiye mucizesi görüyoruz."

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve Cumhurbaşkanlığı Sağlık ve Gıda Politikaları Kurulu Üyesi Ahmet Selim Köroğlu ise dünyada milli ve bağımsız devletlerin yeni dönemli ilgili programları projelerini ve yol haritaları belirlemeye başladığını aktardı.
Türkiye’nin de bu yeni döneme hazırlıkla ilgili her türlü devlet kapasitesine sahip bir şekilde gerekli altyapıyı oluşturmaya yönelik çalışmalarına başladığını vurgulayan Köroğlu, şu ifadeleri kullandı:
"Bu çalışmaların başlığı da Cumhuriyetimizin 100. yılı vesilesiyle Türkiye Yüzyılı vizyonu adı altında isimlendirildi. Türkiye Yüzyılı projesi, bir siyasi partinin veya bir ittifakın projesi değildir. Türkiye Yüzyılı projesi devletimizin bütün kartların yeniden karıldığı, küresel sistemin yeniden inşa edilmek üzere yeni bir aşamasında bulunduğu, yeni bir evrenselin inşa edilme aşamasında bulunduğumuz bu dönemde devletimizin milli bir vizyon projesidir. Tüm dünyadaki milli ve bağımsız devletlerin yaptığı hazırlıkların sonuca gitmesi ile ilgili 2 önemli husus vardır. Birincisi güçlü, dirayetli, istikrarlı ve verdiği sözü yerine getiren liderlik. Bu liderliği en etkili şekilde çalıştıran Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemimizle bunu sağlamış olduk. İkincisi de geleceğe yönelik bir programının olması. Türkiye yüzyılı projesi de bu programın adıdır. Önümüzdeki günlerde hem bölgemizde hem de dünyada hakkettiğimiz yere konumlanmamız için elimizdeki reçetemiz, yol haritamız Türkiye Yüzyılı vizyon projedir."
Cumhurbaşkanı Danışmanı ve Sivil Dayanışma Platformu Başkanı Ayhan Oğan da yaklaşık 10 yıldır devam eden Türkiye Sohbetleri" programının amacının dile getirilen sorun ve beklentilerle ilgili çalışma yapmak olduğunu belirtti.
Kritik süreçlerde anayasa değişikliği, referandum, demokratikleşme sorunları gibi makro siyasi konuları gündeme geldiğinde bunları konuşmak için Anadolu'ya çıktıklarını kaydeden Oğan, şunları söyledi:
"Sivil toplum kuruluşlarımız, dernek başkanlarımız, odalar, barolar, gazeteciler, iş adamları bunlarla oturup Türkiye sohbetleri adı altında Türkiye eksenli neler yapılabilir, dünyayı nasıl okuyoruz, Türkiye'nin gidişatını nasıl okuyoruz, bunları konuştuğumuz bir platform. Türkiye ve dünyadaki makro konularla ilgili görüşlerini analizlerini yorumlarını fikirlerini alıp, bu çalışmaları sonucunu rapor edip Sayın Cumhurbaşkanımıza takdim ediyoruz. İlgili bakanlıklara arz ediyoruz burada farklı şeyler çıkarsa da onlarla da ilgileniyoruz."

"Türkiye Yüzyılı her alanda gelişimin, değişimin ve üretimin yüzyılı olacaktır"
Mardin Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Tuncay Akkoyun ise Cumhurbaşkanı Erdoğan liderliğinde ülkede ve Mardin’de sağlanan huzur, güven ve istikrar ortamı ile son 20 yılda sanayiden tarıma, enerjiden ulaşıma, eğitimden sağlığa, kültürden sanata her alanda yatırımın, üretimin, istihdamın ve refahın artmasından mutlu olduklarını söyledi.
Devletin sağladığı imkanlarla vatandaşların yaşam kalitesini daha da artırmak için gayretle çalışmaya devam etiklerini vurgulayan Akkoyun, "Tüm kamu kurum ve kuruluşlarımızla her alanda sağladığımız imkanlar ve yatırımlar Mardinli hemşerilerimizin hizmetine sunulmaya devam edecektir. Türkiye Yüzyılı her alanda gelişimin, değişimin ve üretimin yüzyılı olacaktır. Buna yürekten inanıyoruz." İfadelerini kullandı.
Editor : Mehmet ÇELİK