
Mardin Devlet Hastanesinde görev yapan Romatoloji Uzmanı Dr. Barış Gündoğdu, Mardin´deki yaygın kas-kemik ağrılarının Vitamin-D eksikliğinden kaynaklandığını söyledi.
Romatoloji polikliniğine başvuruların önemli bir kısmının yaygın kas-kemik ağrıları oluşturduğunu belirten Romatoloji Uzmanı Dr. Barış Gündoğdu, ?Yapılan klinik çalışmalarla uyumlu olarak Mardin´de muayene ettiğim erkek hastaların yaklaşık %40´ında, kadınların ise %50´sinde D vitamini eksikliği ve her iki cinste de -25 oranında Vitamin-D yetersizliği saptadım.? dedi.
Son bilimsel çalışmalarda Vitamin-D eksikliğinin tümör gelişimine, kalp-damar hastalıklarına, diyabet ve depresyona neden olduğunun ortaya çıktığını belirten Dr. Barış Gündoğdu, ?Vitamin-D eksikliğinin ayrıca bağ dokusu hastalıklarına (lupus, romatoid artrit vs) yatkınlığı arttırmaktadır. Bu türden tanıları olan hastalarda eklem ağrıları şiddetlenmektedir. Vitamin-D bitkilerde ve maya mantarlarında üretilir. Yine yüksek dozda takviye gıdalarda bulunur. Vitamin-D3 ise aktif vitamin-D formudur ve direkt güneş ışığına maruziyet sonrası oluşur. En yaygın vitamin-D besin kaynakları güçlendirilmiş tahıllar ve günlük takviye gıdalardır.? dedi.
?HAFTADA EN AZ 3 KEZ 15 DAKİKA BOYUNCA GÜNEŞ IŞIĞI ŞART?
Vitamin-D eksikliğinin en yaygın nedeninin güneş ışığına yeterinde maruz kalınmaması olduğunun altını çizen Dr. Gündoğdu, ?Vitamin-D cilt tarafından doğal güneş ışığından gelen ultraviyole radyasyonu ile karşılaşılınca üretilir. Güneşin tedavi edici ışınları herhangi bir camdan içeri süzülmezler. Yani evinizde ya da arabanızda otururken deride Vitamin-D üretimi olmaz. Dolayısıyla haftada en az 3 kez 5-15 dakika boyunca direkt olarak güneş ışığına maruz kalmanız gerekmektedir. Bu şekilde kas-iskelet ağrılarınızın ortadan kalkmasını sağlayabilirsiniz.? dedi.
Editor : HaberPanelim.com