
Mardin Gül-Medrese Çok Amaçlı Toplum Merkezinde yapılacak hizmetleri lider kadınlar belirliyor Oluşturulan 6 kişilik lider kadından 3 tanesi Suriyeli. Suriyeli kadınlar kendilerini temsil edecek 3 lider kadını seçim ile belirledi.
Gül-Medrese ÇATOM Sorumlusu Dilek Sınavu, Çok Amaçlı Toplum Merkezine 74 Suriyeli kadının devam ettiğini belirtti. Suriyeli kadınların sorunlarını ve alacakları hizmetleri ancak Suriyeli kadınların belirleyebileceğini düşündüklerini, bunun için 6 kişilik kurula 3 Suriyeli kadına yer verdiklerini söyledi. Sınavu ?Merkezimizin daha iyi ve yararlı hizmet vermesi için, hizmet alanları, kadınların kendi aralarında seçtikleri veya belirledikleri 6 lider kadın tarafından tespit ediliyor. Merkezimize 74 Suriyeli kadın, kurs ve etkinliklerimiz devam ediyor. Biz de lider kadın kuruluna 3 Suriyeli kadının katılmasının yararlı olacağını düşündük. Bugün Suriyeli kadınlar ÇATOM Merkezinde kendilerini temsil edecek 3 kadını seçti. Suriyeli kadınların sorunlarını en iyi Suriyeli kadılar bilir. Kurlumuz 15 günde bir toplanarak yapılacak faaliyet ve çalışmaları belirliyor. Biz de uygulamaya koyuyoruz ? dedi.
30 Suriyeli Kadına Okuma-Yazma kursu
ÇATOM´da 30 Suriyeli kadına okuma-yazma kursu verildiğini belirten Sınavu, 44 Suriyeli kadına da psikolojik destek verildiğini söyledi. Yeşil alan uygulaması ile kadınların, yaşam kalitesini yükseltmek ve sosyal yaşama katılımlarının desteklenmesi amacı ile psikolojik destek sağlamayı hedeflediklerini ifade eden Sınavu 44 kadına da psikolojik danışmanlık hizmeti verildiğini aktardı. Sınavu ? 15-50 Yaş gurubunda bulunan sosyo-ekonomik yönden yetersiz dezavantajlı guruplara hizmet veriyoruz. Ev merkezli yaşama tabii olan dezavantaj gurubunda yer alan kadınların, sosyal yaşama katılımları yok denecek kadar azdır. Kendi sorunlarının farkında olmalarını sağlamak ve çözümüne motive edilmeleri gerekmektedir. Güney Doğu Anadolu Bölgesinde bulunan kadınların, geleneksel yapı ve uygulamalar dolayısıyla, sorunlarını aile bireyleri ile, akraba, komşu, arkadaş çevreleri ile ?kim ne der? Paylaştıklarım çevreye paylaşılır mı? ? endişeleri ile paylaşımda bulunamadıkları bilinmektedir. Suriyeli kadınların travma aşamasında olduğu ve savaş psikolojisine sahip olmaları, yakınlarını kayıp etmeleri, yurtlarından ayrılmış olmaları ile kentsel yaşama entegrasyon sorunu yaşamaktadırlar. Bu sebeple; uzman psikologlar kadınların sorunlarını sözlü ve yazılı olarak paylaşabilecekleri ortam hazırlıyor. Bireysel terapi ve danışmanlık hizmeti sağlamayı, ketum olan bireylerin sanatsal terapi resim çizme yöntemi ile örtük sorunlarını, ön plana çıkarmayı, drama uygulamaları ile pekişen uygulama sistemini hedefledik. Başarılı sonuçlar alıyoruz? Dedi.
Sınavu Yeşil renginin rahatlatıcı özelliğinin kanıtlandığı için, psikolojik danışmanlık hizmetinin yeşil renklerle döşenmiş odada gerçekleştirdiklerini sözlerine ekledi.
Editor : HaberPanelim.com