
Bir tarafı Mardinli, Edremit´te yaşayan İş insanı Emine Tuncer ve Hacettepe Üniversitesi Gıda Mühendisliği Fakültesi Yağ alanında uzman Prof.Dr. Dilek Sivri Özay, Zeytin´in izinde buluşunca, Edremit ve Derik ilçeleri iki altın madalyaya kavuştu ve iki zeytin yağı markası ortaya çıktı.
Edremit´te yaşayan ve turizm alanında uğraş veren, Emine Tuncer, başarı hikâyesini paylaşımcı bir dille anlattı. Edremit´te önce kendi adı ile bir zeytin yağı markası yaratan Emine Tuncer, Zeytin´in izini, Anadolu´da, Mezopotamya topraklarında takip etmeye başladı. Balıkesir´de ürettiği zeytin yağı altın madalya aldı ve bir marka ortaya çıkardı.
Emine Tuncer, farklı alanlarda başarıyı yakalamaya çalışan, hayal ve emellerinin peşinde koşmaktan yorulmayan bir hiperaktif çocuk gibi. Edremit ilçesinde bir zeytin yağı fabrikasına ortak olunca, Hacettepe Üniversitesi Gıda Mühendisi Zeytinyağı alanında uzman Prof.Dr. Dilek Sivri Özay´ı fabrikaya davet eder. Ortağının tüm kuşku ve diretmelerine rağmen ? Londra´da yarışmaya katılacağız, marka yaratacağız, bunu ancak bir uzman denetimi ve gözetiminde yapabiliriz? der ve Özay´ı yağ fabrikasına getirir. Zeytinyağı alanında uzman Prof.Özay, sıkım dönemlerini gözetler ve ağacından yeni alınmış zeytinlerin soğuk sıkımı ile asit oranı düşük zeytin yağı elde edilir. Özel tasarlanmış şişelerle Edremit Zeytinyağı Londra´da düzenlenecek yarışmaya gönderilir ve mutlu sona ulaşılır. Altın Madalya alınır ve bir marka yaratılır.
Emine Tuncer Haliç Üniversitesinde Bioenerji eğitimi almış, pazarlama iletişim ve marka uzmanı. Hedeflerini büyük tutmuş yaşamı boyunca ve çoğuna ulaşmış.
Anne tarafı Mardin olan Tuncer, Zeytinin ana yurdunun Anadolu ve Mezopotamya olduğunu, Mardin´in Derik İlçesinde yetiştirilen ve dar alanda tüketilen ?halhali? zeytinlerinin markalaştırmak ve her yıl Londra´da düzenlenen yarışmaya göndermek amacıyla, Derik kaymakamı Hakan Kafkas ile buluşur. Durumu dinleyen Kaymakam Kafkas, her desteği sağlayacağını, Derik Zeytininin tanıtımı için hiçbir fedakarlıktan kaçınmayacağını söyler. Emine Tuncer ? Zeytuni Emine Tuncer Markasını kurdum. Zeytin ve zeytin yağının benim hayatımda ayrı bir yer oluşturdu. Mardin benim memleketim. Burada yetişen, kalitesine tanık olduğum, tadı ve aroması farklı zeytinleri dünya gündemine taşımak istiyordum. Özay hoca ile yola çıktık ve başardık. Hedefimiz Türkiye´nin en özel, değeri anlaşılamamış ve ya bilinmeyen zeytinyağı türlerini keşfedip Anadolu gurme serisi oluşturmak.? Dedi.
Bundan sonraki iş, Emine Tuncer, Prof.Dr. Dilek Sivri Özay ve tasarım ekibine kalır. Derik ilçesinde günlük toplanan zeytinler, ilçede bulunan tesislerde soğuk sıkım yapılır, özel tasarlanmış şişe ve ambalajlara doldurulur ve Londra´da düzenlenen ?Londan olive oil? Zeytin yağı yarışmasına gönderilir.
Dünyanın çeşitli ülkelerinden 430 marka zeytin yağının katıldığı yarışmada, dünyada ünlü zeytinyağı gurmelerinin, tadımcılarının uzun süren çalışmaları sonunda Derik İlçesinde üretilen Zeytinyağı dünyanın en kaliteli zeytin yağı unvanını alarak altın madalya ile ödüllendirilir.
Altın Madalya ile birlikte yeni bir marka doğar. Emine Tuncer şöyle anlatır ? Derik İlçe Kaymakamı her türlü desteği verdi ama dereceye gireceğimize inanmıyor gibi görüntü veriyordu. Aradım altın madalya bizim deyince tereddüt etti. Madalya ve plaket görünce mutlu oldu. Bizim amacımız bölge çiftçisinin yetiştirdiği, ürettiği ürünlerin karşılığını almasıdır. Çiftçilerin ürünleri markalaşırsa hem kendi ekonomileri düzelir hem de ülke ekonomisine katkı sağlar. Benim sağlıklı yaşam konusunda hassasiyetim var. Güneydoğu insanında kolesterol var, mide rahatsızlıkları var, yüksek tansiyon ve kalbe dayalı hastalıklar var. Zeytin yağı bilimsel verilere göre bütün bu hatlıkların ilacı. Zeytin yağı üretimini arttırıp insanımız bu ilaç değerindeki yağ ile tanıştırmak buluşturmak hedefimizdir?
Derik İlçe Kaymakamı Hakan Kafkas, Prof. Dr. Dilek Sivri Özay ve Emine Tuncer, Londra´da düzenlenen ?Londan Olive oil? uluslararası Zeytin Yağı Kalite yarışmacında, altın madalyaya layık görülen Derik Zeytinyağı için, Mardin´de yapılan altın madalya lasmanı töreninde başarıya ulaşmanın haklı gururunu yaşadılar.
Prof.Dr. Dilek Sivri Özay ve Emine Tuncer ? Zeytinin izinde? çıktıkları yolculuğun yeni buluşma adresini, Mardin´in Artuklu İlçesine bağlı ve tarihte askeri garnizon kenti, turizmde ise güneydoğunun efesi olarak yerini alan Dara olarak belirlediler. Yüzlerce yıllık zeytin ağaçlarını incelemek ve yeni bir marka yaratmak için Dara antik kentinde incelemeler yapacaklar.
Zeytin´in izinde yolculuğa çıkan Tuncer ve Özay bölgede ? Zeytinin Sultanları? lakabı ile tanınıyor.
Editor : HaberPanelim.com