
Haber; Mehmet Çelik
Mardin Bulguruna farklı biz lezzet katan el yapımı şehriye, fabrikasyon süreç ile birlikte unutulmaya yüz tutmuştu. Artuklu ilçesinde Dobo Restoran şefi Dilek Çelebioğlu, kültürel değerlerin geçmişe taşınmasına katkı sağlamak amacıyla, kadınları restoranda toplayarak eski geleneksel şehriye kesimi yaptı, şehriyeli etli bulgur hazırlayıp ikram etti.
Mardin’de kış aylarında kadınların evlerde imece usulü ile her gün bir evde toplanarak, özel yağlı hamurdan hazırladıkları ve sonbaharda hazırlanan bulgura kattıkları şehriye, fabrikaların devreye girmesi ile unutulmaya yüz tuttuğunu ifade eden restoran şefi Dilek Çelebioğlu, kültürel değerleri gelecek nesilleri taşımayı hedeflediklerini söyledi. Restoranda kurdukları odun sobasını etrafında toplanan kadınlar, sepet sofralar üzerine özenle kestikleri şehriyeleri serdi. Çelebioğlu “ Annelerimiz imece usulü ile evlerde toplanır hazırlanan hamuru elleriyle şehriyeye dönüştürürdü. Şehriye kesimi sırasında dertler paylaşılır, sorunlar anlatılır kadınlar huzur bulurdu. Terapi gibi geliyordu. Gün boyu yapılan sohbetler, kadınların evlerine mutlu dönmelerini sağlardı. Mardin Bulguruna tadı veren şehriyedir. Etli Bulgurun vaz geçilmezidir. Fabrikalarda üretilen şehriyeler, el kesimi şehriyelerin tadını veremiyor. Biz geçmişten gelen şehriye kesimini geleceğe taşımak istiyoruz” dedi
Dövülmüş Cevizli Kahve ikramı
Kadınların şehriye içinde toplandıkları evlerde, hazırlanan şerbet, içecek ve yiyeceklerde dikkat çekiyor. Limonata, meyan kökü ve pekmez şerbeti gibi içeceklerin yanı sıra dövülmüş kahve ve ceviz ya da badem karışımı ev sahibi tarafından kaşıklarla kadınlara ikram edilirdi. Çelebioğlu, özle hazırladığı cevizli kahveyi kadınlara ikram etti. Geleneğe uyarak şehriye kesimi sonunda da pişirdiği etli şehriyeli bulguru kadınlara ikram etti.
Çelebioğlu restoranında bundan böyle bulguru el kesimi şehriye ile yapacağını sözlerine ekledi.
Editor : Mehmet ÇELİK