
Mardin OSB Yönetim Kurulu Başkan Vekili Nasır Duyan, Mardin OSB’de düzenlediği basın toplantısında, gıda ağırlıklı bir OSB oldukları için diğer OSB’ler açısından daha iyi bir durumda olduklarını söyledi.
Mardin Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Yönetim Kurulu Başkan Vekili Nasır Duyan, gıda ağırlıklı üretim yapılarının avantaj sağladığını belirterek, OSB’nin doluluk oranına ulaştığını ve yeni yatırım alanlarına ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.
Mardin OSB’de düzenlenen basın toplantısında konuşan Duyan, Artuklu ile Kızıltepe arasında 3 bin 200 dönüm arazi üzerine kurulu olan sanayi bölgesinde şu anda 214 fabrikanın faaliyet gösterdiğini belirtti. Duyan, “Tarıma dayalı bir OSB’yiz. En fazla gıda, ardından tekstil, kozmetik ve çeşitli sektörlerde üretim var. Mevcut alanımız doldu, yeni yatırımlar için ciddi talepler alıyoruz” dedi.
Duyan, Mardinlilerin kendi şehirlerine yatırım yapma konusundaki kararlılığına da dikkat çekerek, 1. OSB’nin dolduğunu, 2. OSB için ise yeni genişleme alanı talep ettiklerini ifade etti. Midyat ve Nusaybin ilçelerindeki OSB çalışmalarının da sürdüğünü belirten Duyan, “Bu bölgeye batıdan yatırım yapmak isteyenler için Mardin uygun bir yer. Orta Doğu’ya açılmak isteyen yatırımcıların mutlaka Mardin’i değerlendirmesi gerekir. Mardin, Orta Doğu’ya açılan kapıdır” diye konuştu.

1 Milyar Dolarlık İhracat Gerçekleşti
Mardin’in Suriye ve Irak’a olan yakınlığı, uygulanan teşvikler ve genç nüfus avantajıyla yatırımcılara cazip fırsatlar sunduğunu belirten Duyan, son iki yılda yaklaşık 1 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdiklerini söyledi. “2022 yılında 1 milyar 50 milyon dolar, 2023 yılında ise 1 milyar 20 milyon dolarlık ihracat yaptık. Ülke şartlarına göre iyi bir yerdeyiz ama Mardin hâlâ hak ettiği noktada değil” dedi.
Nusaybin Sınır Kapısı İhracatı arttırır
Suriye’de yaşanacak olumlu gelişmelerin ve Nusaybin Sınır Kapısı’nın ticarete açılmasının Mardin ekonomisine büyük katkı sağlayacağını belirten Duyan, “Bu beklentiler gerçekleşirse ihracat daha da artacaktır. Şu anda dönemsel olarak 7 bin 500 ila 8 bin 500 arasında işçimiz var” diye konuştu.Demiryolu Çağrısı: “Nakliyeyi Ucuza Getirir”
Mardin’e hızlı tren taşımacılığı sisteminin kazandırılması gerektiğini vurgulayan Duyan, kara taşımacılığının yüksek maliyetli olduğunu hatırlattı. “Tren yolu olursa bizim için büyük bir avantaj olur. Özellikle un ve bulgur ihracatında bu çok önemlidir. Deniz aşırı ülkelere ulaşımda iki alternatif var: Mevcut tren yolunun iyileştirilmesi ya da Mazıdağı üzerinden bağlantı kurulması. Bunlardan biri hayata geçirilirse ihracatımız ciddi biçimde artar” dedi.
Editor : Mehmet ÇELİK