
Programın açılışında konuşan Vali Yardımcısı Hasan Kurt, farklı din, dil, ırk ve kültürlerin yüzyıllardır bir arada yaşadığı Mardin’in, sahip olduğu zengin kültürel miras ve tarihi dokusuyla Türkiye’nin önemli turizm merkezlerinden biri olduğunu söyledi.

Kentin her geçen gün geliştiğini belirten Kurt, “Doğa, gastronomi, inanç, sağlık ve kültür turizmi gibi alanlarda dört mevsime yayılan sürdürülebilir turizmi artırmayı hedefliyoruz. Bize düşen bu coğrafyanın yüksek turizm potansiyelini alacağımız kararlar ve hayata geçireceğimiz projelerle daha da ileriye taşımaktır. Bu kapsamda alt ve üstyapı çalışmalarına yoğun şekilde devam ediyoruz. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 12 aya yayılmış sürdürülebilir turizm politikaları bizlere ışık tutuyor” dedi.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Ayhan Gök de Türkiye’nin dünyada en çok ziyaret edilen ilk beş ülke arasında yer aldığını belirtti. Mardin’de 2000’li yılların başında başlayan turizm hareketliliğinin bugün kentin taşıma kapasitesini zorlayan bir seviyeye ulaştığını ifade eden Gök, şöyle konuştu:

“Mardin, artık Türkiye’nin her bölgesinden ziyaretçilerin mutlaka görmek istediği yerlerin başında geliyor. 2024 yılında ilimizde 515 bin 712 tekil turist konakladı. Gecelemelerle birlikte bu sayı yaklaşık 900 bine, günübirlik ziyaretçilerle 2 milyonun üzerine çıktı. Bu rakamlar Mardin’in turizm potansiyelini açıkça ortaya koyuyor.”
Gök, kentte 2025 itibarıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı belgeli 107 otelin 7 bin 325 yatak kapasitesiyle hizmet verdiğini, 1211 yatak kapasiteli 12 tesisin ise yatırım aşamasında olduğunu sözlerine ekledi.

Etkinlik, kurumların açtığı tanıtım stantlarının gezilmesiyle sona erdi.
Editor : Mehmet ÇELİK