
Kızıltepe Zahireciler Derneği Başkanı Mehmet Şerif Öter, Çiftçilerimizin üzüntülerini dile getirdi, Öter:´´Dün saat 15_16 sularında Kızıltepe bölgemiz ağırlıklı olmak üzere suriye hatından gelip boğazi den ve koca köy istikametinden başlayıp mardin merkeze doğru Gökçe ve ona yakın köylerde sert ve aşırı yağmurlar dolu yağması sonucu ve bu yağışların gerçekleştiği bölgelerde ciddi anlamda mahsule zarar vermiştir, ki bu mahsul son yılların en güzel mahsullüydü.Nisan yağmurları çok güzel yağmıştı Çiftçi olsun, tarım sektöründe çalışan sanayici, olsun tücarlar olsun, herkezde bir sevinç vardı.Üzüntülüyüz özellikle dolu ve yağmura tarlası mahsullü yakalanan çiftçilerimizin zaiyatı çok büyüktür fakat yapacak bişey yok İlahi taktirdir.
Bu bölgelerde gerçekte zarar büyüktür her ne kadar lokal olsada bu çiftçilerimiz bir yıllık mahsulü ki bu mahsul üzerinde bankalarda kredi çekmiş gübreyi borca almış mazotu borca almış tam son aşamaya gelmişti ünümüzdeki hafta biçer girip biçim yapılacaktı tamamen telef olmuş durumdadır.Biz burada hükümetimizden Tarım Bakanımızdan hasetten bununla ilgili bölgede çok ciddi bir hasat tespiti yapılması ve zarara uğrayan çiftçilerimizin zararlarını karşılaması noktasında yardımcı olmaları bu konularda devlet sosyal devlet devamlı vatandaşına bu tür afet durumlarda vatandaşına sahip çıkıyor bu da bir ilahi affettir bu çok ciddi bir kayıptır çünkü bölgenin temel geçim kaynağı tarımdır. Çiftçilerimiz bır yıl boyunca gözleri bu mahsuldeydi bizim burda beklentimiz çağrımız ricamız devletimizin biran önce bu konuda çiftçilerimizin hasarını tespit ederek ve çiftçiye devlet elini şefkat elini uzatmasıdır, aksi taktirde zor durumda olan çiftçi daha da ekonomik durumu zorlaşır, biz inanıyoruz ki devletimiz bu konuda bölgenin ekonomik hassasiyetini biliyor zaten yaşanan olaylardan dolayı ekonomik olarak çiftçilerimiz zor durumdaydı ve afettin altında kalkacak durumu yok eğer devletimiz tarım bakanlığımız yardımcı olmasa borçlu olur ,ben inanıyorum ki devletimiz yardımcı olacakır ve bu konuda halkımız bir beklenti içindedir umutluyuz´´ dedi.
Öter, son olarak şunları söyledi:Bu senede fiyat dengesi için bizi yalnız bırakılmaması konusunda her zaman toprak mahsulleri ofisi belirleyici olmuştur çiftçinin yanında olsun çünkü, çiftçi sadece kendine üretmiyor çiftçi aynı zaman da da bölgenin tarım sanayisi olsun, ticareti olsun, nakliyatı olsun, işçiliği olsun, yani çiftçi bu bölgede istihdamı sağlıyor çiftçiye sahip çıksın son yıllara bölgede yaşanan kuraklıklar ürün pek elde edilmiyordu bu sene iyi bir ürün bekliyoruz, dünkü şiddetli yağmur ve doluya yakalananlar dışından elde edilen ürünün Toprak Mahsulleri Ofisi Haziran ayında fiyatın belirlemesini istiyoruz aksi taktirde çiftçimiz zor duruma düşüyor bu görevini zamanında yerine getirmesini istiyoruz bu çağrımızı da tarım bakanımız ve hükümetimiz dikate alınmasını umut ediyoruz´´ dedi.
Editor : HaberPanelim.com