
Merkezi Mardin´de bulunan Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA) Genel Sekreteri Yılmaz Altındağ 20 yılda bir toplanan 168 ülkenin katıldığı HABITAT´a sunulan 4 bin proje arasında, hazırladıkları projenin ilk 10´a girmesinin Türkiye ve Mardin için anlamlı olduğunu söyledi.
DİKA´nın yeni hizmet binasında basın toplantısı yapan Genel Sekreter Yılmaz Altındağ, Ekvator´a düzenlenen HABİTAT 3 toplantısına, sundukları Mardin Projesinin 4 bin 3 yüz proje arasında ilk 10´a girmesi ile Mardin´in turizm potansiyelinin ve geleceğinin önünü açtığını söyledi. 20 yılda bir yapılan toplantıya 168 ülkenin katıldığını ifade eden Altındağ, toplantıda Mardin´i dünyaya anlatma ve dünya gündemine proje ile oturtma imkanını bulduklarını vurguladı.
Genel Sekreter Altındağ ? Habitat 20 yılda bir yapılıyor. Biz haziran ayında birleşmiş milletlere proje gönderdik. 4 bin 300 projenin içinde bizim projemiz ilk 10´a girdi. 250 proje içinde bir tanesi Mardin DİKA projesiydi. Çok tarihi bir olay, tarihi tanıtmak bence bu olmalı. 20 yıl sonraki toplantıda farklı bir ülke bulunabilir. İlki 1976 yılında Kanada´da yapıldı, 2´incisi 1996 yılında İstanbul´da yapıldı ve 3´üncüsü Ekvator´da yapıldı. Üzerinde durduğumuz yaşanabilir bir kentte insanlarım uyum içinde yaşamalarını sürdürmeleri. Biz toplantıda Mardin´deki yaşamsal uyumu ve kültürel değerleri anlatırken, göçle ilgili de konuşuldu, işsizlik konuşuldu, ama proje konusu Mardin olunca ben Mardin´i anlattım. Mardin hakikaten bir farkındalık yarattı. Dediğim gibi böyle bir toplantıda olmaktan ve hizmet verdiğim kenti anlatmaktan dolayı gerçekten keyif aldım. Çünkü Türkiye delegasyonu olarak katıldım. Bu büyük bir mücadelenin sonucuydu. Süreç çok enteresandı, bu durumda ülke katılacak mı katılmayacak mı, son süreçlerden dolayı son ana bıraktım. Ama biz hazırlıklıydık ve 17 saat süren Ekvator hikayemize başladık. Ama yapılırken de dediğim gibi tamamen yaşanabilir kentler, gelişen kentlerin insanlar üzerinde bırakmış olduğu etki. Özellikle eski kentlerin kullanılması ile ilgili hadise. ? dedi.
Birinci Cadde Yayalaştırılacak
Mardin Büyükşehir Belediyesi imzaladıkları 2 milyon liralık proje ile birinci caddenin yayalaştırılmasını hedeflediklerini söyledi. Diyarbakır kapı mahallesinden, Savurkapı Mahallesine kadar devam eden birinci caddenin trafiğe kapatılarak yayalaştırılacağını belirten DiKA Genel Sekreteri Altındağ ? Şehrin asıl sahipleri yerel yönetimlerdi. Biz proje hazırlarız ve projeyi belli bir oranda destekler sonra gerçek sahiplerine teslim ederiz. Birinci cadde yayalaştırılması projenin başlangıcı olacak. Bizim üzerinde durduğumuz Mardin Kalesinin turizme açılması, geniş bir alanı içine alacak bir teleferik ve balon projeleri ile entegre bir proje konsepti ile Mardin´in tarihi ve kültürel değerlerine farkındalık yaratıp katma değer sağlamaktır. İkinci bir Milano yaratmayı hedefliyoruz.? Şeklinde konuştu.
UNESCO´ya hazırlık
Yapılan projelerin UNESCO´nun alt yapısını hazırlayacaklarını aktaran Altındağ ? Ajans olarak kentlere dokunacağız. Projeler hazırlayacağız. Belediyeler de otoparklarını, duraklarını ve caddenin işleyişini hazırlayacak. Birinci cadde kentin tarihi dokusu nedeniyle raylı sisteme uygun değil. Caddeler engellilere uygun hazırlanacak. Esnafımızın bu konuda tedirginliği var. Cadde üzerindeki araç yoğunluğu alışverişi azaltır. Yayalaştırma alışverişi arttıracaktır. Bunu esnafımıza anlatmamız lazım. Cadde üzerinde yapılacak kent meydanı ve yeni düzenlemeler UNESCO Dünya Kültür Miras Listesine girmemizin alt yapısını hazırlayacaktır? dedi.
Çalışma Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Kalkınma Bakanlığının da güçlü bir ekiple HABITAT´a katıldığını ifade eden Altındağ ? En büyük kazanımımız Mardin´i Dünyaya anlatmak oldu. . İlimizin yaşanabilir, terörden uzak olduğunu, yatırımların bol ve kazançlı olduğunu, Kürt´ü, Türk´ü, Arap´ı, Çerkez´i, Süryani´si ile bir arada yaşadığını bu mozayığın önemini anlattık. HABITAT yetkilileri önümüzdeki süreç içinde İl´imize heyet gönderip projeyi yerinde inceleyecek. Bu ne kadar önemsendiğimizin bir göstergesidir. Dünyada yapılan etkinliklerin başında gelen böyle bir etkinlikte bir proje ile gündeme oturmak çok anlamlıdır? şeklinde sözlerini sürdürdü.
Editor : HaberPanelim.com