
Mardin´in Nusaybin İlçesine bağlı Akarsu Beldesinde yaşayan 12 çocuk annesi Mehdiye Abiç, çocuklarına ?gelenek ve kültürünüze sahip çıkın? önerisinde bulundu. Okuyup resim öğretmeni olan Sibel Abiç, 78 yaşındaki annesinin tavsiyesinden etkilendi ve bölgede yaygın olan ?Dövme? kültürünü araştır. Kadınların yoğun ilgi gösterdiği ? Dövme? geleneğini araştırırken, çektiği fotoğrafları Mardin Müzesi Sanat Galerinde sergiledi.
Resim Öğretmen Sibel Abiç, Mardin Müze Müdürlüğü Sanat Galerisi salonunda açtığı fotoğraf sergisinin açılışı; Kızıltepe Kaymakamı Ve Belediye Başkan Vekili Ahmet Odabaş, Bahçeşehir Koleji Kurucusu Ve Yönetim Kurulu Başkanı Enver Yücel, Mardin Bahçeşehir Koleji Müdürü Abdulhamit Akikol, Kültür ve Turizm il Müdürü Alaattin Aydın, Müze Müdürü Nihat Erdoğan , Bahçeşehir koleji öğretmen ve fotoğraf sevenlerin katılımı ile yapıldı.
Sibel Abiç ? Taşı toprağı sanat ve kültür kokan Mardin´imizin asırlara dayanan kültürel zenginliklerini sizlere sunarken ; aşklara, Savaşlara, Barışa, törelere , geleneklere ev sahipliği yapmış bu güzel memleketin, yok olmaya yüz tutmuş değerlerini gelecek nesillere aktarmak, adına şehrimin umudunu, şehrimin kültürel zenginliklerini sizlere sunmaktan onur duyuyorum.
Dövme geleneği Mardin´in kültürel zenginliğinin kaynağı olan Süryani, Ezidi, Arap, Türk ve Kürt kültür ve geleneğini ortak bir çatı altında yansıtıyor. değerli kültürel mozaikliği yansıtan geleneğin sonraki kuşaklara anlatacağı çok şey olduğunu düşünüyorum. Biz eğitimcilerin en büyük görevlerinden birinin sonraki nesillere değerlerimizi ve kültürel mirasımızı aktarmak olduğunu düşünüyorum. Bu bilinçle bölgemizde geçmiş asırlara dayanana dövme kültürünü gelecek kuşaklara aktarmayı amaçlıyorum.
Bölge kadınların bedenlerinde taşıdıkları dövmeler, çoğu okuma yazma bilmeyen bu kadınların yaşadıklarını ortamdaki kültürel değerlerini ,onlar için değerli obje ve figürleri, düşüncelerini ,düşlerini ,umutlarını aktarmaları için önemli bir aracı, Bana bu çalışma için ilk olarak yaşlı bir teyzenin ve annemin bedenlerinde gördüğüm? Hayat Ağacı? motifi ilham verdi. Araştırmamı derinleştirdiğimde; doğum, yaşam ve ölüm temsil eden bu motifin Mezopotamya´da mimariden kilimlere kadar yerde işlendiğini fark ettim. Dövmeler yalnızca bedeni süslemek için bir araç değil, bu coğrafyanın asırlara dayanan kültürünün Simgelerinin dile getirilişiydi.? Dedi.
Nusaybin ilçesi Akarsu bucağından sergi açılışına katılmak üzere gelen 78 yaşındaki Mehdiye Abiç, kızı ile gurur duyduğunu, sergiyi gezerken geçmişe yolculuk yaptığını söyledi.
Editor : HaberPanelim.com