USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
EKONOMİ

Mardin'de "Girişimci Kadının Gücü" toplantısı

Mardin’de, kadın girişimciliğini desteklemek ve iş dünyasında kadınların rolünü güçlendirmek amacıyla “Girişimde Kadın Gücü” programı gerçekleştirildi.

Mardin'de "Girişimci Kadının Gücü" toplantısı
22-04-2025 18:25
22-04-2025 18:51
MARDİN
Google News

TÜRKONFED ve DİCLESİFED iş birliğiyle düzenlenen etkinlik, kamu ve özel sektörden önemli isimleri bir araya getirdi. Kadın girişimcilerinin yoğun katılım gösterdiği toplantıya, Vali Yardımcısı Büşra Uçar Koyun, TÜRKONFED İş Dünyasında Kadın Komisyonu Başkanı Yasemin Açık, DİCLESİFED Başkanı Nihat Bilişik, OSB Başkan Vekili Nasır Duyan ve çok sayıda kadın girişimci katıldı. 

Özel bir otelin salonunda düzenlenen toplantıda açılış konuşmasını yapan TÜRKONFED İş Dünyasında Kadın Komisyonu Başkanı Yasemin Açık, kadının toplum içindeki yerini alması için engellerin kaldırılması gerketiğini söyledi. Açık " Güçlü kadın, güçlü toplum demektir." dedi.

DİCLESİFED Başkanı Nihat Bilişik, 8 dernek, 450 üye ve 150 sektörü kapsayan yapısıyla bölgenin ekonomik nabzını tutan DİCLESİFED olarak, iş dünyasının temsilcilerini ağırlamaktan büyük mutluluk duyduğunu ifade etti.

Doğu ile batıyı buluşturan köprüler kurma vizyonuyla; cinsiyet eşitliğini sağlamış bir iş dünyasının daha demokratik, rekabetçi ve sürdürülebilir olduğunu belirten Bilişik, “Kadının gücünü hayatın her alanına yaymak yalnızca bir adalet meselesi değil; aynı zamanda ekonomik kalkınmanın da vazgeçilmez şartıdır. Zihniyet değişmeden eşitlik gerçekleşmez. Kadına alan açmadan kalkınma sağlanamaz. Unutmayalım ki ses getirmek için iki elin birden çırpılması gerekmektedir,” şeklinde konuştu. 

Kadın Eğitimi ve İstihdamına Yatırım

Bilişik, özellikle kız çocuklarının eğitiminin önemini değindi. Bilişik “ Eğitim düzeyi yükseldikçe toplumsal farkındalık artmakta ve kadınların iş gücüne katılım oranı ciddi şekilde yükselmektedir. Bu nedenle eğitime yatırım, geleceğe yapılan en güçlü yatırımdır. Her kız çocuğu bir liderdir, yeter ki onlara fırsat verilsin,” şeklinde konuştu. Kadınları iş hayatında ve toplumun her kademesinde daha görünür hale getirmeyi sadece bireylerin değil, tüm toplumun dönüşümüne katkı sağlamak olarak tanımlayan Bilişik, mevzuatların tek başına yeterli olmadığını belirtti. “Uygulamadaki başarı, ancak toplumsal zihniyet dönüşümü ile mümkündür. Bu da yerel paydaşların sahiplenmesi ve güçlü bir dayanışma ruhuyla hayata geçirilebilir. Bu değişimi mümkün kılmak için hepimize büyük sorumluluklar düşüyor,” dedi. Kadın İstihdamı ve Girişimciliği Hedefleyen Politikalar Bilişik, kadınların iş gücüne katılım oranını artırmak ve kadın girişimciliğini desteklemek adına daha fazla projenin hayata geçirilmesinin hayati önem taşıdığını ifade etti. 

“Kadınların güçlü olmadığı bir toplum hep eksik, hep yarım kalacaktır.Unutulmamalıdır ki güçlü bir kadın, güçlü bir toplum ve güçlü bir gelecek demektir,” diyerek bölgesel kalkınmanın kadınların iş gücüne katılımıyla mümkün olacağına dikkat çeken Bilişik"Türkiye genelinde kadın istihdam oranı %34 seviyelerinde seyrederken, TÜİK 2023 verilerine göre bölgede kadın istihdam oranı %18,2’de kalmaktadır. Erkeklerde bu oran %50,8 iken, Türkiye ortalaması %65’tir. Ancak Batman’daki tekstil sektöründeki başarı örneğini hatırlatan Bilişik, Batman Ticaret ve Sanayi Odası’nın verilerine göre sektörde çalışan 42 bin kişinin %52’sinin kadın olduğunu belirterek, doğru sektör stratejileriyle kadın istihdamının artırılabileceğini savundu. 

Bilişik, “Kız çocuklarımızı en yüksek eğitim seviyelerine ulaştırmalıyız. Ancak bu şekilde hem kadınların hem de ülkenin kaderini değiştirebiliriz,” dedi. Bölgedeki kalkınma hedeflerinin kadınların eğitimine ve iş gücüne katılımına bağlı olduğunu vurgulayan Bilişik, toplumsal cinsiyet eşitliğinin tüm kamu politikalarının merkezine yerleştirilmesi gerektiğinin altını çizdi. Mardin’den Yükselen Kadın Sesini Türkiye’ye Yaymak Mardin’de düzenlenen bu buluşma, güçlü bir kadın hareketinin başlangıcını simgeliyor. Kadınların potansiyellerini ortaya çıkaracak adımların öncüsü olacağına inanan Bilişik, “Bugün burada, kadınların kendileri için çizilen sınırları nasıl aştıklarına, mücadeleleriyle imkânsız gibi görüleni nasıl mümkün kıldıklarına hep birlikte tanıklık edeceğiz,” dedi.

     OSB Başkan Vekili Duyan:
Kadın Hakları İleri Bir Noktada Mardin Organize Sanayi Yönetim Kurulu Başkan Vekili Nasır Duyan ise, Cumhuriyet’in ilanıyla birlikte Türkiye’nin kadın hakları konusunda önemli bir noktaya geldiğini belirterek, “Medeni Kanun’umuz, kadın hakları konusunda ileri demokrasi olarak nitelendirilen ülkelerin kanunları model alınarak oluşturulmuştur. Ancak uygulamada bu kadar ilerleyebilmek oldukça zor,” dedi. 

Duyan, kadınların temsil noktasında hak ettikleri konumda olmadığını vurgulayarak, “Bizler, bu eşitsizliğe karşı hem siyasi temsilde, hem bürokraside, hem de iş hayatında eşit temsil için elimizden gelen gayreti göstermek zorundayız,” diye konuştu. Kadın İstihdamı ve Girişimciliği İçin Yeni Projeler Gerekiyor Duyan, kadın istihdamı ve girişimciliği konusunda daha fazla projenin hayata geçirilmesinin ülkenin kalkınma hedeflerine ulaşması için büyük önem taşıdığını belirterek, “Kadın güçlü olmadığı sürece bir toplum hep eksik kalır. Unutulmamalıdır ki, güçlü bir kadın, güçlü bir toplum ve güçlü bir gelecek demektir,” ifadelerini kullandı

MTSO Başkanı Hatip Çelik, Ekonomik kalkınmada kadına fırsat verilmesi durumunda başarının en üst düzeyde gerçekleşeceğine inandığüını söyledi. Çelik " Yönetimde ve uygulamada kadına imkan tanınması durumunda, ekonomik sosyal ve yönetimdeki eksiklik ve aksaklıkların ortadan kalkacağına inanıyorum. Kadının güçlenmesi, toplumnıu ve ülkenin güçlenmesine eşdeğerdir. Kadın haklarının ise ülkelerin hak ve özgürlüklerinin bir anlamda yansımasıdır" dedi.


Editor : Mehmet ÇELİK
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ