?>

TGK´dan ´sağduyu´ çağrısı

Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu 4. Başkanlar Kurulu Sonuç Bildirgesi açıklandı

GÜNDEM - 10 yıl önce

            Gazeteciler Konfederasyonu´nun ?Türkiye´ adını aldıktan sonraki ilk Başkanlar Kurulu toplantısı Uşak Gazeteciler Derneği´nin ev sahipliğinde yapıldı.

           86 Gazeteciler Cemiyeti ve basın meslek örgütü ile bunları bünyesinde toplayan 8 Federasyonun çatı örgütü olan Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu´nun toplantısında, basının sorunları ve çözüm önerileri ele alındı.

          Uşak´ta 8 Federasyon Genel Başkanı, 67 Cemiyet Başkanı ve delegelerinin katılımıyla yapılan TGK Başkanlar Kurulu´nun ardından açıklanan ?Sonuç Bildirgesi´nde şu görüşlere yer verildi;

1. Ülke olarak çok hassas ve zor bir dönemden geçiyoruz. Türkiye´nin dört bir yanından gelerek Uşak´ta toplanan basın mensupları olarak, bölücü terör örgütünün saldırılarında asker ve polislerimizi şehit vermenin, çok sayıda vatandaşımızı kaybetmenin derin üzüntüsünü taşıyoruz.

Nedeni ne olursa olsun ve nereden gelirse gelsin terör bir hak arama yolu olarak asla kabul edilemez ve lanetlenmelidir.

Toplumsal huzuru bozmak, korku ve kaos ortamı yaratmak amacıyla organize edilen terör eylemleri karşısında, herkesin daha soğukkanlı ve sağduyulu olması gerekiyor. Aksi davranış, teröre hizmet eder.

Güvenlik güçlerimizden, hukukun içinde kalarak, her türlü yasa dışı eyleme karşı mücadele ederken, tarafsız ve doğru habercilik yapmak için çaba sarf eden basın mensubu meslektaşlarımıza karşı da duyarlı yaklaşmaya özen göstermelerini istiyoruz.

           Birlik - beraberliğimize, kardeşliğimize ve demokratik yaşama yönelik terör saldırılarını Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu olarak kınıyor, aziz şehitlerimize Allah´tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyoruz.

2- Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Başkanlar Kurulu olarak vurgulamak isteriz ki; İfade ve basın özgürlüğü demokrasinin olmazsa olmazıdır ve Türkiye´de demokratik yaşamın temel sorunu ne yazık ki basın ve ifade özgürlüğüdür. Bu vesileyle Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Başkanlar Kurulu olarak gerekçesi ne olursa olsun Basın Yayın Kuruluşlarına yapılan saldırıları kınadığımızın altını bir kez daha çizerken, halkın haber alma hürriyetinin işlerliği için, basın ve ifade özgürlüğünün temel gereklilik olduğunu özellikle belirtmek isteriz. Bu nedenle, Türk Ceza Kanunu´nda ve Terörle Mücadele Yasası´nda yer alan basın özgürlüğünü kısıtlayıcı maddeler mutlaka yeniden ele alınmalı, basın özgürlüğü gerçek anlamda sağlanmalıdır.

3- Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu yönetiminin her platformda dile getirdiği gibi; basın mesleği birçok yönüyle gözde olması nedeniyle, kötü niyetlilerin hedefi haline gelmeye devam etmektedir. Bu çevreler basın mesleğini, kendi çıkarları uğruna iş takibi, tehdit ve şantaj aracı olarak kullanmaktadır. Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu olarak bu durumun ortadan kalkması için dünyadaki uygulamalar da dikkate alınarak, gazetecilik mesleğini yasal bir platforma oturtmak gerektiğini düşünüyoruz. Bu sorunun çözümü için Tabipler Odası gibi, Baro gibi özel bir yasa ile gazetecilik mesleği düzenlenmeli, cemiyetlerimiz ve derneklerimiz meslekte söz sahibi konuma gelmelidir.

4- Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü´nün yeni Basın Kartı Yönetmeliği´nde geçtiğimiz ay yapılan son değişiklik, Anadolu´nun sesinin daha gür duyulacağının habercisidir. Yönetmelikte yapılan değişiklikle, Anadolu´daki 1.200 gazeteyi temsilen 3 kişi Basın Kartları Komisyonu´na eklenmiştir. Bu düzenleme ile yapılan iyileştirme memnunluk verici olsa da, bir adım öteye gitmeli ve Türkiye´nin en üst çatı basın meslek örgütü olan Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu temsilcilerinin komisyonda yer alması sağlanmalıdır.

Meslektaşlarımızın ve kamuoyunun bilgisine saygıyla sunulur.

Haftanın Öne Çıkanları

- Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Zafer Çukurova:

2015-09-10 13:34 - SAĞLIK

GÖKÇE ADADA ŞİRİN BİR YER

2015-09-10 12:21 - YAŞAM

Şehirlerarası Otobüs Firmaları Kontak Kapatacak

2015-09-09 16:15 - GÜNDEM

Ecrin´den hâlâ haber yok?

2015-09-07 16:37 - GÜNDEM

Şehit polise ilk tören Midyat´ta yapıldı

2015-09-09 09:38 - GÜNDEM

Sosyal yaşam evleri hizmete açılıyor

2015-09-11 16:15 - GÜNDEM

KİLİTLİ PARKE TAŞI DÖŞEME İŞİ YAPTIRILACAKTIR

2015-09-11 16:08 - EĞİTİM

Mardin´de Kan Bağışlayana İki Kişilik Sinema Bileti

2015-09-09 12:21 - SAĞLIK

Suriyeli üçüzler yardım bekliyor

2015-09-10 08:56 - YAŞAM

Nusaybin´deki terör saldırısı

2015-09-12 16:37 - GÜNDEM

İlgili Haberler

Vali Tuncay Akkoyun, Emniyet Mensupları, Şehit Aileleri ve Gazilerle bir araya geldi

22:44 - GÜNDEM

Bakanı Işıkhan Mardin'de "Vefa İftarı"na katıldı

23:57 - GÜNDEM

Mardin’de Şehit Aileleri ve Gaziler İçin İftar verildi

11:14 - GÜNDEM

MARDİN MİLLETVEKİLİ FARUK KILIÇ'TAN ÇANAKKALE ZAFERİ MESAJI

22:15 - GÜNDEM

İl Başkanı Mehmet Uncu’dan 18 Mart Çanakkale Zaferi Mesajı

18:05 - GÜNDEM

Günün Manşetleri

MAÜ’de “Siyonizme Karşı Cesaret Ödülleri” İkinci Kez Sahiplerini Buldu

19:30 - EĞİTİM

TÜRKİYE’DEN ŞAM’A TARİHİ ZİYARET: TİCARET VE YATIRIM GÜNDEMDE

19:22 - EKONOMİ

Mardin’de Turizm Haftası Etkinliklerle Başladı

09:42 - TURİZM

Mardin Ezidi Çelki Aşireti Lideri, Ezidi Bayramı mesajı

13:20 - YAŞAM

Mardin’de “Yeşil Dönüşüm ve Sınırda Karbon Düzenleme” Toplantısı

12:20 - TEKNOLOJİ