?>

Mısır Tarlada Kaldı.

Zahireciler Derneği Başkanı Öter ?İthalat Lobilerinin sıkıntılarını çiftçiler çekiyor? Hububat Tüccarı Aysun Çınar ?Hububat ithalatı, yerel ürünler yetmediği noktada devreye girmelidir?-Kızıltepe Çiftçiler Derneği Başkanı Mikail Erbeyi ? Hala biçimi yapıl

EKONOMİ - 7 yıl önce

            Kızıltepe Zahireciler Derneği Başkanı Mehmet Şerif Öter, Hububat Tüccarı Aysun Çınar ve Kızıltepe Çiftçiler Derneği Başkanı Mikail Erbeyi, yaptıkları ortak açıklamada, buğday, mısır ve mercimek ithalat politikasını ve Toprak Mahsulleri Ofisinin  hububat alım ve fiyat belirleme zamanlamasını eleştirdi. 

           Zahireciler Derneği Başkanı Mehmet Şerif Öter, il genelinde 2 milyon 500 bin dönüm alan üzerinde buğday, bir kısmında ise mercimek ekildiğini,  1 milyon 500 dönüm alan üzerinde ise , ikinci ürü olarak mısır ekildiğini söyledi.  Buğday ve Mercimek ve mısır ithalatının, çiftçiyi iflas eşiğine getirdiğini aktaran Öter ?Dünyanın en kaliteli mercimeği bizde yetişiyor.2007 yılına kadar dünya da en büyük mercimek ihracatçısı idik, şimdi en fazla mercimek ithalatçısı olduk. Devletin teşvik ettiği mercimek ekimi için, çiftçi tonunu 3 bin liraya tohum aldı, elde ettiği ürünü bin 800 liraya satıyorsa ortada bir yanlışlık var. İthal edilen hibritli mercimekleri  tüketiyoruz. Sıfır gümrük vergisi ile ithalat, ekonomi bakanlığının sanayicileri destekleme düşüncesi ile ithalatın önünü açmaları, yerli çiftçinin sonunu getirir. Ekonomi ve Gümrük bakanlığından ziyade tarım bakanlığının uzun süreli ve sürdürülebilir bir tarım politikasını hızlı bir şekilde devreye koymalıdır? dedi.

          TMO´nun fiyat ve stok eritme politikası önümüzü kesiyor..

      Mardin ve Türkiye genelinde yılda 50 bin ton dolayında hububat alımı yapan bölgenin tek bayan hububat tüccarı Aysun Çınar, TMO´nun hasattan önce fiyat belirlemesi gerektiğini, serbest piyasada hububat fiyat hareketlenmesini önlemek için de stok eritme politikasının yanlış olduğunu söyledi. Çınar ? Gelişmiş ülkelerde tarımsal faaliyetlerin desteklenmesi ve yaşatılması devlet politikası haline gelmiştir. Bizde ise devletin yanlış tarım politikası ile çiftçiler tefecilerin eline düşüyor. Çiftçiye, mazot, gübre ve ilaç desteği arttırılmalı, çiftçi için önemli olan lisanslı depolara teslim ettiği ürünlere nakliye, taşıma desteği sağlanmalıdır. TMO hasattan önce fiyat belirlerse çiftçi ürününü tefecilere 45-60 gün vadelerle satmak zorunda kalmaz. Hububatta ithalat, yerel ürünler yetersiz kaldığı zaman devreye girmelidir. Hasat döneminde ithalat yapılırsa çiftçinin ürünü elinde kalır.  Bu yıl mısır rekoltesi en üst düzeydedir. On gün önce  tonunu 820 liradan sattığımız mısır, ithalat ve TMO´nun 400 bin ton ürünü piyasaya sürmesi ile  birlikte 760 düştü. Bunun için çiftçiler mısırı tarlada bıraktı, biçmiyor. Bu anlayışla Türkiye´deki tarımsal faaliyetler bitirilecek ? şeklinde konuştu.

                      Mısır Tarlada kaldı, Buğday ekimi yapılamıyor.

        Kızıltepe Çiftçiler Derneği Başkanı Mikail Erbeyi, Mısır ve hububatta uygulanan alım ve ithalat politikasının çiftçiyi zor duruma düşürdüğünü söyledi. Mardin genelinde bulunan 7 bin çiftçinin zor bir dönem yaşadıklarını aktaran Erbeyi ? Mardin genelinde binlerce dönüm mısır tarlada kaldı. TMO´nun 400 bin ton mısırı, biçim mevsiminde piyasaya sürmesi, çiftçinin, mısırı maliyetini altında satmasını zorladı. Ovada mısırlar biçilmedi, tarlada kaldı. Her yıl bu dönemlerde buğday ekimi yapılıyordu. Bu yıl mısır tarlada kalınca, buğday ekimi de yapılamayacak.  Yanlış tarım politikaları ile çiftçi can çekişiyor?  dedi.

        

 

Haftanın Öne Çıkanları

Mimar Önder Duyan, Avukat Tülay Alkan ile Nişanlandı.

2017-12-06 22:40 - YAŞAM

Mardin Bıttım Sabunu Türkiye Finallerinde..

2017-12-11 19:02 - EKONOMİ

Başkan Nasıroğlu´nun Acı Günü..

2017-12-06 23:04 - YAŞAM

Yavru Tema Öğrencileri, Kardeş Okul Koyunlu İlkokulunda..

2017-12-07 20:02 - EĞİTİM

Kamor ParkıYeni Haliyle Göz Kamaştıracak

2017-12-06 14:35 - GÜNDEM

Mardin´de Bekçiler Yemin Ederek Göreve Başladı.

2017-12-07 19:33 - ASAYİŞ

Mardin´de Mahalle Konakları..

2017-12-06 21:51 - YAŞAM

Kızıltepe´de Hamsi Festivali...

2017-12-09 00:16 - GÜNDEM

Mardin Kudüs için ayakta,Mardin´den Siyonistlere sert tepki

2017-12-08 18:52 - GÜNDEM

BAŞKAN ÖTER GÜMRÜK ORANLARIN SIFIRLANMASI ÜRETİME BÜYÜK DARBEDİR.

2017-12-06 16:36 - GÜNDEM

İlgili Haberler

TÜRKİYE’DEN ŞAM’A TARİHİ ZİYARET: TİCARET VE YATIRIM GÜNDEMDE

19:22 - EKONOMİ

Mardin OSB Başkanı Duyan, "Ortadoğuya Açılan Kapıyız"

17:31 - EKONOMİ

Mardin Büyükşehir Belediyesi'nden Derik’te Zeytin Ağaçları İçin Hayati Müdahale

19:40 - EKONOMİ

DİKA 2025 Yılı Yönetim Kurulu Toplantısı Mardin'de yapıldı

15:52 - EKONOMİ

Artukbey Kahve’den Almanya’ya Yatırım Atağı

21:57 - EKONOMİ

Günün Manşetleri

Başkan Şahin'den "Vatandaş Soruyor" Etkinliğine ilgi

22:17 - YAŞAM

Türkiye-Irak ticaretinde anlaşmazlık

22:33 - YAŞAM

Mardin’de Ezidi Bayramı kutlandı

22:02 - YAŞAM

MAÜ’de “Siyonizme Karşı Cesaret Ödülleri” İkinci Kez Sahiplerini Buldu

19:30 - EĞİTİM

TÜRKİYE’DEN ŞAM’A TARİHİ ZİYARET: TİCARET VE YATIRIM GÜNDEMDE

19:22 - EKONOMİ