?>

MAÜ, Tarımsal Ürün Çeşitliliği arttırmayı hedefliyor

Mardin Artuklu Üniversitesi Kamu, Özel ve Karma Sektör İşbirliği Koordinatörlüğü’nün (MAÜKÖK) özel sektör işbirliği kapsamında Mardin İline ve bölgeye uyumlu, tahıl ve baklagil çeşitlerinin geliştirilmesi çalışmalarının ilk meyveleri ‘Tarla Günü’ etkinliği ile tanıtıldı.

YAŞAM - 3 yıl önce

Mardin Artuklu Üniversitesi ve Özel Sektör işbirliği  ile yapılan çalışmaların neticesinin  tanıtımı için düzenlenen ‘Tarla Günü’ etkinliğine; kamu kurumları, özel sektör, sivil toplum kuruluşları, Mardin İli tarımsal dernek temsilcileri ve önder çiftçiler katıldı.

Mardin Artuklu Üniversitesi’nin ve Mardin’de faaliyet gösteren Yıldızlar Tohumculuk firmasının ortak çalışmaları sonucunda 2015 yılında başlatılan çalışmaların ilk meyvelerinin 2022 yılında alınmaya başlandığını söyleyen Mardin Artuklu Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Tarım Sektörü İş Birliği Kurulu (MAÜTAS) üyelerinden Doç. Dr. Hüsnü Aktaş, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne uygun iki adet makarnalık ve iki adet ekmeklik buğday çeşidinin tescil edildiğini; mercimek, nohut ve pamuk türlerinde geliştirilen çeşitlerin tescil aşamasında olduğunu, mevcut çeşit havuzu içerisinden 2021 ve 2022 yıllarında yaşanan kuraklıktan minimum seviyede etkilenen 4 adet buğday çeşidi tespit edildiğini belirtti.

Çok sayıda akademisyenin katıldığı, ulusal ve uluslararası kuruluşlarla iş birliği hâlinde elde ettikleri tohum materyallerini kullandıklarını belirten Aktaş:

“Dünya genelinde ön plana çıkmış çeşitler arasında melezleme yaparak, söz konusu bitki türlerinin döllenme biyolojilerine uygun seleksiyon yöntemleri kullanarak buğday, arpa, mercimek, nohut, pamuk ürünlerinde Mardin ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi koşullarına uygun, hastalıklara ve zararlılara dayanıklı, yağışa dayalı ve kurak koşullara toleranslı, aynı zamanda sulu koşullara uygun, hem çiftçinin hem de sanayicilerin beklentisine uygun çeşitler geliştirmek amacıyla bitki ıslah çalışmaları yürüttük. Bu sonuçları ‘Tarla Günü’ etkinliği ile katılımcılarımızla paylaştık.” ifadelerini kullandı.

       Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde kurak sezonlar yaşandığını, kuraklığa toleranslı, yağışa dayalı şartlara uygun çeşit geliştirilmesi amacıyla yapılan Ar-Ge çalışmalarının çok önemli olduğunun ve bu anlamda gerekli desteklerin sağlanması gerektiğinin altını çizdi.

Bitki ıslahı çalışmalarının uzun soluklu olduğunu ve bilimsel bir altyapı gerektirdiğini aktaran Aktaş, bunun için kalifiye işgücü, sabır ve bütçenin gerekli olduğunu belirtti.

 

Haftanın Öne Çıkanları

Mezuniyet Töreninde Duygulu Anlar

2022-06-12 17:13 - EĞİTİM

Yeşilli’de Kiraz Festivali Coşkusu

2022-06-13 14:55 - YAŞAM

Nlksoft, Midyat'ta Dijitalleşme ve e-ticaret semineri verdi

2022-06-14 16:24 - YAŞAM

Torunu Yaşındakilerle Staj Yapıyor

2022-06-14 08:52 - YAŞAM

“Bu yasa yazılı basına kilit vurdurur”

2022-06-10 13:11 - GÜNDEM

MAÜ, Tarımsal Ürün Çeşitliliği arttırmayı hedefliyor

2022-06-14 16:28 - YAŞAM

Öğrenciler Harikalar Yarattı

2022-06-11 22:51 - EĞİTİM

İlgili Haberler

Ebru Baybara Demir'e önemli görev

18:49 - YAŞAM

Mardin'de Kırsal Mahallelerdeki Çocuklar Tiyatro ile Buluştu

18:29 - YAŞAM

Mardin'de, Tarihi Çeşmeleri Restore Ediliyor

18:18 - YAŞAM

Dicle Elektrik’ten Drone ve Yapay Zeka Destekli Kaçak Trafo Operasyonu:

12:36 - YAŞAM

Mardinli Yazar’ın imza günü..

21:02 - YAŞAM

Günün Manşetleri

Ebru Baybara Demir'e önemli görev

18:49 - YAŞAM

Mardin'de Kırsal Mahallelerdeki Çocuklar Tiyatro ile Buluştu

18:29 - YAŞAM

Mardin'de, Tarihi Çeşmeleri Restore Ediliyor

18:18 - YAŞAM

Dicle Elektrik’ten Drone ve Yapay Zeka Destekli Kaçak Trafo Operasyonu:

12:36 - YAŞAM

Mardin 1969 Spor'da Antalya'da kampa girdi

12:28 - SPOR