?>

Marka şehrin, Marka Bulguru!

Dicle Kalkınma Ajansı tarafından organize edilen “Mardin Bulgurunun Markalaştırılması Çalışma Grubu Toplantısı” internet üzerinden gerçekleştirildi. Mardin’de faaliyet gösteren konuyla ilgili paydaşlar bir araya gelerek Mardin Bulgurunun Markalaştırılmasını masaya yatırdı.

EKONOMİ - 4 yıl önce

Toplantıya ev sahibi olarak DİKA  Genel Sekreteri Dr. Ahmet Alanlı ile Ajans Planlama Uzmanı Fatih Akgül’ün yanı sıra Mardin Artuklu Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Ahmet Kayaoğlu, Kızıltepe Hububat Ticaret Merkezi Başkanı Mehmet Şerif Öter, Türkiye İhracatçılar Birliği’nden Mustafa Karasu, Mardin Bulgur Sanayicileri Derneği Başkanı Faysal Sun Kızıltepe Ticaret Borsası Genel Sekreter Yardımcısı Metin Sert ve konuyla ilgili pek çok paydaş katıldı.

        Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA) Genel Sekreteri Alanlı “ Çalışma grubu toplantısının amacı, Bölgedeki tarımsal yerel ürün potansiyelinin doğru değerlendirilmesi için Mardin Bulgurunun üretim ve veriminin arttırılarak ticarileştirilmesidir. Ajansımızın orta vadeli "Tarımsal Yerel Ürünlerde Katma Değer Artışının Sağlanması" Sonuç Odaklı Programı (SOP) kapsamında iş birliği ile koordinasyonun sağlanabilmesi, ortak faaliyetlerin birlikte planlanabilmesi ve yürütülebilmesi amacıyla “Mardin Bulguru Çalışma Grubu” oluşturuldu. Programın hedeflenen sonuçlara ulaşabilmesi, Ajans çalışmalarının yanı sıra bölgemizde faaliyet yürüten ilgili paydaşların sürece dahil olmaları ve faaliyetlerini iş birliği içerisinde gerçekleştirmeleriyle mümkün olabilecektir.” Dedi.

      Mardin Bulgur Sanayicileri Derneği Başkanı Faysal Sun ise, Türkiye dünyanın en büyük bulgur üreticisi ve ihracatçısı olduğuna dikkat çekerek, üretimin yüzde 80’lik kısmı Güneydoğu Anadolu Bölgesi illerinde yapıldığını söyledi. Sun katılımcılara verdiği brifingde “ Ülkemizdeki 98 adet bulgur üretim tesisinden 15’i Mardin’de bulunmaktadır. Yukarı Mezopotamya’da yer alan Mardin ovalarının verimli topraklarında yetişen durum buğdayından üretilen bulgur, kalite bakımından en üst sırada olup 2019 yılında coğrafi işaret tescili almıştır. Türkiye’de yıllık ortalama 1 milyon 250 bin ton bulgur üretimi gerçekleşmektedir. Bu üretimin 1 milyon tonu yurt içinde tüketilirken 250 bin tonu ihraç edilmektedir. Ülke içine yönelik üretimin %25’ini, 250 bin tonluk ihracatın %35’ini Mardin sağlamaktadır.

Dünya üretim ve tüketiminde en büyük pazar konumunda olan ülkemiz açısından bulgur milli bir ürün niteliğindedir. Mardin Bulguru, Bölgenin önemli stratejik tarımsal ürünlerinden biridir.  Bulgurun marka değeri kazanarak ihracatının arttırılması ile hem ekonomik hem de sosyal açıdan bölgenin kalkınmasına önemli katkılar sağlayacaktır.

Yüksek besin değeri ve uzun raf ömrü sayesinde gün geçtikçe kullanımı yaygınlaşan ve yeni üretim teknikleri sayesinde kalitesi artan ürüne talep gün geçtikçe artmaktadır. Bununla beraber coğrafi işarete sahip Mardin Bulgurunun marka değeri kazanması, özellikle dış piyasada tanıtımı, ürünün hem pazar payının artmasını sağlayacak hem de ürüne itibar kazandıracaktır.” Şeklinde sözlerini sürdürdü.

            İnternet aracılığıyla Zoom uygulaması üzerinden yapılan toplantıda, katılımcılar tarafından konuyla ilgili mevcut durum, öncelikler, sorunlar ile çözüm önerileri istişare edilerek iş birliği ve tecrübe paylaşımı gerçekleştirildi.

 

Haftanın Öne Çıkanları

Toparlı ve Çelebi ailelerinin mutlu günü

2021-07-11 23:02 - YAŞAM

Mardin’in yeni Emniyet Müdürü Mahmut Karabulut

2021-07-07 08:47 - ASAYİŞ

Utku Ailesinin Mezuniyet Sevinci

2021-07-08 09:34 - YAŞAM

Mardin’de Tıp Fakültesi için imzalar atıldı

2021-07-07 19:30 - EĞİTİM

Adnan Avuka adına özel ödül

2021-07-11 22:23 - YAŞAM

Savur’lu öğrenciler tabletlerine kavuştu

2021-07-09 18:16 - EĞİTİM

Marka şehrin, Marka Bulguru!

2021-07-14 07:26 - EKONOMİ

Türkiye’nin ikinci Sanat ve Tasarım Fakültesi’ nin temeli atıldı

2021-07-09 17:57 - EĞİTİM

Mardin'de Astsubay şehit düştü

2021-07-07 15:03 - YAŞAM

Aksoy'un "Karar"ı çıktı

2021-07-11 19:05 - YAŞAM

İlgili Haberler

TÜRKİYE’DEN ŞAM’A TARİHİ ZİYARET: TİCARET VE YATIRIM GÜNDEMDE

19:22 - EKONOMİ

Mardin OSB Başkanı Duyan, "Ortadoğuya Açılan Kapıyız"

17:31 - EKONOMİ

Mardin Büyükşehir Belediyesi'nden Derik’te Zeytin Ağaçları İçin Hayati Müdahale

19:40 - EKONOMİ

DİKA 2025 Yılı Yönetim Kurulu Toplantısı Mardin'de yapıldı

15:52 - EKONOMİ

Artukbey Kahve’den Almanya’ya Yatırım Atağı

21:57 - EKONOMİ

Günün Manşetleri

MAÜ’de “Siyonizme Karşı Cesaret Ödülleri” İkinci Kez Sahiplerini Buldu

19:30 - EĞİTİM

TÜRKİYE’DEN ŞAM’A TARİHİ ZİYARET: TİCARET VE YATIRIM GÜNDEMDE

19:22 - EKONOMİ

Mardin’de Turizm Haftası Etkinliklerle Başladı

09:42 - TURİZM

Mardin Ezidi Çelki Aşireti Lideri, Ezidi Bayramı mesajı

13:20 - YAŞAM

Mardin’de “Yeşil Dönüşüm ve Sınırda Karbon Düzenleme” Toplantısı

12:20 - TEKNOLOJİ