?>

Hasankeyf Kazılarında, Askeri Yapıları Ortaya Çıkıyor

Mardin Artuklu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zekai Erdal başkanlığında yürütülen Hasankeyf kazıları tarihi keşiflere ev sahipliği yapmaya devam ediyor.

GÜNDEM - 6 ay önce

Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle 2021 yılından bu yana Mardin Artuklu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü öğretim üyelerinden Doç. Dr. Zekai Erdal’ın başkanlığında yürütülen Hasankeyf kazılarında, Geç Roma dönemine ait askeri yapının kalıntıları gün yüzüne çıkarılmaya başlandı.

Ilısu Barajının su tutmasıyla birlikte kazıların Hasankeyf Kalesi’nde gerçekleştirildiğini ifade eden Doç. Dr. Zekai Erdal:

“Bir çok medeniyete ev sahipliği yapan Hasankeyf  tarihte Artuklular ve Eyyubilerin başkentliğini de yapmıştır. Bu nedenle kale de farklı medeniyetlere ait izleri bulmak mümkündür. 2021 yılından beri Hasankeyf Kalesi’ndeki Büyük Saray ile müştemilat olarak adlandırılan yapının kesiştiği bölgede yapılan kazılar sonucunda Geç Roma dönemine ait duvar kalıntıları tespit ettik. Yazılı kaynaklarda Sasani tehlikesine karşı Roma İmparatorluğu’nun sınırlarını korumak için Dicle Nehri kıyılarında onlarca askeri yapı inşa edildiği yer almaktadır. Hasankeyf’teki askeri yapı hakkındaki veriler Geç Roma İmparatoru II. Constantius döneminde IV. yüzyılda Hasankeyf’te bir askeri garnizon/kale inşa edildiği yönündedir.” dedi.

Bugüne dek IV. yüzyılda Hasankeyf’te bulunan   askeri garnizon yapının tam olarak nerede olduğunun tespit edilemediğinin altını çizen Erdal 2024 yılı Temmuz ayında  başlayan kazılarla birlikte yakın duran iri blok taşlarla isodom duvar tekniğinde inşa edilmiş “U” formunda  duvar kalıntısının ortaya çıkarıldığını belirtti.

 Kazı çalışmalarının duvar kalıntısının izini sürerek askeri yapının tamamını ortaya çıkarılmasına yönelik olarak devam edeceğini söyleyen Erdal,

Roma dönemi askeri yapının ortaya çıkarılması ile birlikte Hasankeyf’teki Roma sonrası ve Artuklu öncesi medeniyetlere ait kalıntıların da tespit edilmesinin mümkün olabileceğini aktardı.

 

Haftanın Öne Çıkanları

Prof.Aziz Sancar Lisesinde Dil Atölyesi kuruldu

2024-10-04 07:59 - EĞİTİM

Mardin’de Hasta Hakları Kurulu Toplandı

2024-10-08 12:34 - SAĞLIK

Mardin'de Emniyet ve Jandarma'ya 103 araç

2024-10-08 22:52 - ASAYİŞ

Hasankeyf Kazılarında, Askeri Yapıları Ortaya Çıkıyor

2024-10-10 10:06 - GÜNDEM

60 Yıl Sonra Mezun Oldukları Sınıfta Buluştular

2024-10-03 13:21 - YAŞAM

Başkan Uncu, Gazetecileri ziyaret etti, Mesajlar verdi

2024-10-05 11:06 - POLİTİKA

Mardin’de Girişimci Kadınlar Buluşması

2024-10-08 13:43 - EKONOMİ

Gazetemiz yazarı E. Gülüş Teke ödül aldı

2024-10-03 17:52 - YAŞAM

Mardin'de Zehir Tacirlerine Operasyon, 6 Şahıs Yakalandı

2024-10-10 09:51 - ASAYİŞ

Gazeteciler Cemiyeti'nde Nazmi Bilgin Güven Tazeledi

2024-10-08 15:03 - GÜNDEM

İlgili Haberler

Bakanı Işıkhan Mardin'de "Vefa İftarı"na katıldı

23:57 - GÜNDEM

Mardin’de Şehit Aileleri ve Gaziler İçin İftar verildi

11:14 - GÜNDEM

MARDİN MİLLETVEKİLİ FARUK KILIÇ'TAN ÇANAKKALE ZAFERİ MESAJI

22:15 - GÜNDEM

İl Başkanı Mehmet Uncu’dan 18 Mart Çanakkale Zaferi Mesajı

18:05 - GÜNDEM

DEVA Partili Mehmet Emin Ekmen: “Suriye’deki Anlaşma Önemli Bir Başlangıç

07:51 - GÜNDEM

Günün Manşetleri

Ameliyathane Sertifika Programı Açılışı Gerçekleştirildi

18:54 - SAĞLIK

Mardin Valisi Akkoyun: “Suçla Mücadelemiz Kararlılıkla Sürüyor”

18:45 - ASAYİŞ

Bakır Hırsızları Resmi Kurumu Elektriksiz Bıraktı

09:19 - YAŞAM

Midyat’ta Tarihi Dokuya Uygun Olmayan Uygulamalar Kaldırılıyor!

08:04 - YAŞAM

Nusaybin’de Polis Ekipleri Asayiş ve Trafik Uygulaması

21:24 - ASAYİŞ