?>

DEDAŞ elektrikleri kesti, ürünler kurumaya yüz tuttu

Dicle Elektrik Dağıtım şirketi bölgede hat bazında elektrikleri kesince, borcunu ödeyen çiftçiler de mağdur duruma düştü.

GÜNDEM - 5 yıl önce

Dicle elektrik dağıtım şirketinin (Dedaş) bölgede toplu cezalandırma yöntemi ile çiftçiyi ve kırsal kesimde yaşayan vatandaşları mağdur ediyor. Avukat Nurettin Kılıç bu konuda elektrik kesintisinin yaşandığı ilk günden beri gerek hukuk mücadelesini yürüterek gerekse sosyal medya üzerinden bu konuyu Türkiye’nin gündemine taşımayı başardı.

Türkiye’nin hububat ve bakliyat ihtiyacının yüzde 20’sini karşılayan Mardin’in Kızıltepe ve Derik ilçesinde DEDAŞ, 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü’nde borçları bahane ederek “Deli Dumrul” misali borcu olan, olmayan ayrımı yapmadan herkesin elektriğini kesti. Aşağıda fotoğrafı paylaşılan pamuk tarlasında görüldüğü üzere elektrik kurumu milli servet olan ürünlerin tarlada kurumasına sebep oluyor. DEDAŞ hukuk tanımaz tavrıyla bitkiyi cezalandırma yoluna gidiyor.

Çiftçiler gelen yüksek faturaları ödeyemediği için elektrikleri sürekli kesiliyor. Bu durum en sonra 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü’nde yaşandı ve bugüne kadar devam etti. Mardin’in tarım bölgesi olan Kızıltepe ve Derik’te Dicle Elektrik (DEDAŞ) çiftçilerin sulama yaptığı elektrik hattını yine kesti. Elektriğin kesilmesiyle köylüler evlerinde içme suyu ihtiyacını da karşılayamıyor. Bundan önce de DEDAŞ salgın günlerinde çiftçilerin elektrik borcunu gerekçe göstererek, mazot ve gübre desteğine el koymuştu. Elektrik şirketinin çiftçiye gönderdiği mesajda, ‘30527 sayılı Tarımsal Sulamaya İlişkin Vadesi Geldiği Halde Ödenmeyen İşletme ve Bakım Ücreti veya Su Kullanım Hizmeti Bedeli İle Elektrik Borcu Bulunan Çiftçilerin Borçlarının Tarımsal Destekleme Ödemelerinden Mahsuben Alınmasına İlişkin tebliğe istinaden destekleme hesabından tahsilat yapıldığı’ belirtiliyor.

Kızıltepe İlçesi merkez ve bağlı mahallelerde binlerce ekili alan kurumaya yüz tuttu, çiftçilerin şikayetleri ise muhatap bulamıyor,

Enerji Piyasası Denetleme Kuruluna yapılan şikayetlere ,ilgili şikâyetin Dicle Elektrik Dağıtım Şirketine gönderildiği, 15 gün içinde cevaplandırılacağı şeklinde cevap veriliyor.

Alakuş Köyünde geniş bir araziye sahip Seyithan Yıldız ise, borcu olmadığı halde elektriğinin kesildiğini, ikinci Ürünlerin kuruma noktasına geldiğini söyledi. Valiliğe dilekçe veren Yıldız, “Dedaş bizi cezalandırıyor. Bizim borcumuz yok 5 bin dönüm arazimize ektiğimiz ürünler kuruma noktasına geldi.” Dedi.

DEDAŞ sadece kısa mesajla çiftçinin ödemesine el koyduğunu bildiriyor.

Haftanın Öne Çıkanları

Mardin Devlet Hastanesinde bir ilk

2020-07-03 12:18 - SAĞLIK

Biz sorduk, yazar Gani Türk cevapladı

2020-06-30 18:13 - DÜNYA

Midyat Belediyespor Kulübü hedef büyüttü

2020-06-30 17:58 - SPOR

DEDAŞ elektrikleri kesti, ürünler kurumaya yüz tuttu

2020-07-04 19:28 - GÜNDEM

Başsavcı Bektaş'tan Veda Ziyareti

2020-07-03 14:18 - GÜNDEM

Midyat İlçe Belediyesinden engellilere 40 tekerlekli sandalye

2020-06-30 12:32 - YAŞAM

Vali Demirtaş Su Zammını Durdurdu

2020-06-30 17:11 - GÜNDEM

Ve Hak Yerini Buldu

2020-07-01 23:18 - -

Vali Demirtaş'a Hayırlı Olsun Ziyareti

2020-07-01 07:38 - GÜNDEM

YKS' Mardin de Başarı ile Tamamlandı

2020-06-30 12:25 - EĞİTİM

İlgili Haberler

Vali Tuncay Akkoyun, Emniyet Mensupları, Şehit Aileleri ve Gazilerle bir araya geldi

22:44 - GÜNDEM

Bakanı Işıkhan Mardin'de "Vefa İftarı"na katıldı

23:57 - GÜNDEM

Mardin’de Şehit Aileleri ve Gaziler İçin İftar verildi

11:14 - GÜNDEM

MARDİN MİLLETVEKİLİ FARUK KILIÇ'TAN ÇANAKKALE ZAFERİ MESAJI

22:15 - GÜNDEM

İl Başkanı Mehmet Uncu’dan 18 Mart Çanakkale Zaferi Mesajı

18:05 - GÜNDEM

Günün Manşetleri

Türkiye-Irak ticaretinde anlaşmazlık

22:33 - YAŞAM

Mardin’de Ezidi Bayramı kutlandı

22:02 - YAŞAM

MAÜ’de “Siyonizme Karşı Cesaret Ödülleri” İkinci Kez Sahiplerini Buldu

19:30 - EĞİTİM

TÜRKİYE’DEN ŞAM’A TARİHİ ZİYARET: TİCARET VE YATIRIM GÜNDEMDE

19:22 - EKONOMİ

Mardin’de Turizm Haftası Etkinliklerle Başladı

09:42 - TURİZM