?>

Çocukları Obeziteden Nasıl Koruyabiliriz?

İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi’nden Genel Cerrahi Uzm. Prof. Alp Gürkan çocukları obeziteden korumanın yöntemlerini açıkladı.

SAĞLIK - 2 yıl önce

 

Vücutta aşırı yağ depolanması olarak da nitelenebilecek duruma obezite denmektedir. Günümüzde obezite çocukluk çağının en sık görülen kronik hastalıklardan biri olarak kabul ediliyor. Uzmanlar, ebeveyn ve çocuk etkileşiminin de çocuklardaki obezite üzerinde büyük rolünün olduğunu düşünüyor. İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi’nden Genel Cerrahi Uzm. Prof. Alp Gürkan çocukları obeziteden korumanın yöntemlerini açıkladı.

    Hızlı yaşam koşullarının getirdiği “fast food”lar, televizyon ile başlayan tüm gece atıştırmaları ve yiyecek alışkanlıklarımızda değişiklikle beraber tüm dünyada fazla kiloları da beraberinde getiriyor. Sağlıksız yeme alışkanlığı, kimyasal madde ve hormon içerikli gıdalar, günlük aktivitenin azalması vücutta giderek aşırı miktarda yağ depolanmasına neden oluyor. Özellikle ülkemizde çocukların katlanmak oldukları sınav maratonları, bilgisayar oyunları başında zaman geçirmeleri bu süreci artırıyor. Obez ailelerinin çocuklarının obez olması durumu normalden 2-3 kat daha fazladır. Anne ve babanın her ikisinin obez olması halinde çocuklarında % 80, biri obez ise çocuklarında %40, ikisi normal kilolu ise %10 oranında obez olma riski vardır.

2010 yılında yapılan Sağlık Bakanlığı Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması, 0-5 yaş arası çocuklarda %26,4 oranında; 6-18 yaş arası çocuklarda ise %22,5 oranında kilo sorunu olduğunu ortaya koymaktadır. Yaklaşık her 4 çocuktan birinde kilo problemi bulunmaktadır. Maalesef bu sorun yıllar içinde giderek derinleşmektedir. Beslenme-fizik aktivite bozukluğu dışında nadiren hormonal veya genetik faktörler de söz konusu olabilir.

“Obezite Psikolojiyi de Olumsuz Etkiliyor”

Obezitenin yaratacağı çok ciddi ve çeşitli fiziksel sağlık sorunları dışında psikolojik rahatsızlıklara da yol açacağı göz önünde bulundurulmalıdır. Görünüşleri nedeniyle arkadaş ortamından dışlanacaklardır. Buna fiziksel aktivite yetersizliği de eklenince bu kişiler giderek içine kapanırlar ve evden dışarı çıkmak istemezler. Bu da daha fazla psikolojik sorunlara yol açar. Kilolar verildikçe öz güvenleri yeniden artar, toplum yaşamına yeniden katılırlar ve depresyonları sona erer.

Obeziteyi Engellemek İçin Neler Yapılabilir?

Kalori alımının kısıtlanması ve günlük aktivitenin artırılması şeklinde özetlenebilecek yaşam biçiminin değiştirilmesi, obezite tedavisinin temelini oluşturmaktaysa da bunu uygulamak ve kalıcı hale getirmek çok kolay değildir. Her ne olursa olsun tıbbi tedavinin mutlaka endokrin veya metabolizma uzmanı ya da bu konuda deneyimli bir iç hastalıkları hekimi yanında diyetisyen ve psikolog desteğiyle yapılması gerekiyor. Hızlı kilo vermeye neden olan popüler diyet uygulamaları çocuklar için uygun değildir. Büyüme ve gelişmeyi olumsuz etkilerler. Bunun yerine çocuğa doğru beslenme alışkanlıkları edindirmek önemlidir.

Çocuğun diyetinde şu değişiklikler yapılabilir:

Beyaz ekmek, makarna pilav veya patates gibi glisemik indeksi yüksek gıdalar yerine tahıllı ekmek, bulgur tüketilmesi,

Ara öğünlerde paketli işlenmiş gıdaların yerine meyve ve sebzelerin konulması,

Gazlı ve şekerli içecekler yerine ayran, süt ve kefir içilmesi,

“Fast Food” gıdalar yerine evde sağlıklı yöntemlerle hazırlanmış gıdalar tüketilmesi,

Gidilecek yerlere mümkünse yayan veya bisikletle gidilmesi,

Düzenli olarak yapılacak spor aktivitelerine yönlendirilmesi uygun olacaktır.

 Bunun dışında televizyon, bilgisayar veya telefonla geçirdiği vakte çocuğu da ikna ederek sınır konması yerinde olur. Burada ebeveynlerin çocuğa rol model olması çok önemlidir. Yiyecek tüketim alışkanlıklarına ebeveynlerin de uyması fiziksel aktivitelerini fazlalaştırmaları, günlük yürüyüşler, asansör yerine merdivenin kullanılması çocuğun bu alışkanlığını edinmesini kolaylaştıracaktır.

Bir diğer dikkat edilmesi geren konu da uyku düzeninin sağlanmasıdır. Uyku süresinin yeterli ve zamanında olması hormonal dengeyi sağlayacağı gibi, açlık hissini de azaltacaktır. Günde 8-10 saat uyumak ve en geç gece 11’de uykuya gitmek çocuklar için en sağlıklı olanıdır.

En önemli nokta; obezite oluşmadan önce çocuğa sağlıklı beslenme ve egzersiz alışkanlıklarının kazandırılmasıdır. Sağlıklı beslenme ve düzenli egzersiz alışkanlığının ve bilincinin kazanılması özellikle çocukluk döneminde mümkündür.

Haftanın Öne Çıkanları

Ak Parti Mardin İl Başkanı Faruk Kılıç istifa etti.

2023-03-04 10:07 - POLİTİKA

MARDİNSPOR YASTA

2023-03-03 07:53 - SPOR

Dolandırıcılara Darbe!

2023-03-01 06:38 - ASAYİŞ

Mardin 1969 Spor, Mazıdağı Fosfat'a hazırlanıyor

2023-03-02 09:35 - SPOR

Artuklu Belediyesi Kesenin Ağzını Açtı

2023-03-01 09:05 - YAŞAM

Derbi Maçta Olaylar Çıktı

2023-03-05 19:21 - SPOR

Mardinpor'dan Mazıdağı Fosfat Açıklaması

2023-03-06 21:44 - SPOR

Deprem Bölgesinde Çanakkale Ruhu

2023-03-02 11:48 - GÜNDEM

Mardin Valiliğinden Fırtına Uyarısı

2023-03-04 20:16 - YAŞAM

Çocukları Obeziteden Nasıl Koruyabiliriz?

2023-03-07 08:11 - SAĞLIK

İlgili Haberler

Ameliyathane Sertifika Programı Açılışı Gerçekleştirildi

18:54 - SAĞLIK

Diyarbakırlı doktordan çarpıcı tespit; Kalbin gizli kavşağında tehlike

19:16 - SAĞLIK

Mardin'de 14 Mart Tıp Bayramı’nda Özel Tiyatro Gösterisi

22:44 - SAĞLIK

MAÜ Tıp Fakültesinde Yenilikçi Tedavi Yöntemleri

10:18 - SAĞLIK

Sağlık Müdürlüğünde ‘Acil Obstetrik Bakım Yönetici Uyum Eğitimi’

17:37 - SAĞLIK

Günün Manşetleri

Türkiye-Irak ticaretinde anlaşmazlık

22:33 - YAŞAM

Mardin’de Ezidi Bayramı kutlandı

22:02 - YAŞAM

MAÜ’de “Siyonizme Karşı Cesaret Ödülleri” İkinci Kez Sahiplerini Buldu

19:30 - EĞİTİM

TÜRKİYE’DEN ŞAM’A TARİHİ ZİYARET: TİCARET VE YATIRIM GÜNDEMDE

19:22 - EKONOMİ

Mardin’de Turizm Haftası Etkinliklerle Başladı

09:42 - TURİZM