USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

YTB Başkanı Bülbül Midyat´ta

YTB Başkanı Bülbül Midyat´ta

YTB Başkanı Bülbül Midyat´ta
11-07-2015 18:23
Google News

Türkiye Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanı Bülbül Midyat´ta

 

MARDİN -  Türkiye Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanı Doç. Dr. Kudret Bülbül, Türkiye´nin, dünyanın her tarafından bütün insanlara sahip çıkan bir ülke olduğunu belirtti.

 

YTB Başkanı Bülbül, Gençlik Köprüleri projeleri kapsamında yurtdışında yaşayan Süryani vatandaşların çocuklarını Türkiye ile buluşturmaya gerçekleştirmek amacıyla Midyat´ta geldi. Burada Mor Gabriel manastırı ve metropolit Samuel Aktaş´ı ziyaret etti.

 

Gençlik Köprüleri bağlamında bu yıl yeni bir proje başlaştıklarını değerlendiren Bülbül, Avrupa´daki üçüncü nesil insanlarımız özellikle Türkiye´den geldikleri aidiyetten, gelenekten ve Türkçeyi unutuyorlar. Türkiye´yi yakından görsünler, gözlemlesinler, Türkçelerin i geliştirsinler kendi tarih, kültür ve medeniyetlerini yakından tanısınlar diye gençlik projeleri başlattıklarını söyledi.

 

- gençlik köprüleri projesi ve yöntem olarak bir ilktir.

Geçen sene gençlik köprüleri projesinde bin 500 kişinin faydalandığını belirten Bülbül şöyle konuştu: ?Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı olarak gençlik köprüleri projesi ve yöntem olarak bir ilktir. Başkanlık olarak biz bu gençleri doğrudan getirebilirdik. Biz bunu Avrupa´daki sivil toplum örgütleri üzerinden yapalım istedik. O gençler oradaki sivil toplum kuruluşlarına başvursunlar, sivil toplum kuruluşları da bize başvursunlar. Avrupa´daki sivil toplum örgütleri gençlerimiz için iyi kapı, oradaki sivil toplum örgütlerinden koptukları zaman aslıda o gençler Türkiye´den kopuyorlar. O yüzden Avrupa´daki stk´lar üzerinden yapıyoruz ki döndüklerinde o stk´lar la ilişkileri devam etsin?

 

- bölgeyi daha fazla normalleştirecektir.

Türkiye ile ilgisi olan Avrupa´daki stk´ların tüm farklı toplum kesimlerine bu projenin açık ve başvurabileceğini aktaran Bülbül, ?Avrupa´daki 5 ülkeden 40 Süryani gencini bir araya getirerek bize başvurdu. Belçika, İsveç, İsviçre, Hollanda ve diğer ülkelerden gelmek istediler. Özellikle Midyat´ta ve ailelerinin olduğu coğrafyaya gelmek istediler. Bizde onlara bu konuda yardımcı olduk. Bu gençlerin Mardin ve Midyat´ta gelmesi, Türkiye´nin bir açıdan ne kadar normalleştiğini bir ifadesidir. Eskiden terörle anılan, korkulan bırakın yurtdışından Türkiye den bile insanların çekindiği bir coğrafyaya bizim proje ile artık yurt dışından insanlar gelebiliyorlar. Ailelerinin, dedelerinin yaşadığı coğrafyayı doğrudan görebiliyorlar. Bu hem Türkiye´yi aidiyeti artıracaktır, daha fazla hep birlikte Türkiye olduğumuzu ruhunu güçlendirecektir. Hem de bu bölgeyi daha fazla normalleştirecektir.?

 

Bir hoşgörü projesi olduğunda söz eden Bülbül, ?bir Süryani cemaatinin topluluğu, bir Rum cemaati topluluğunun, geçmişte kendilerinden kopartılan dini gurup ve cemaatlerin Türkiye´ye gelebilmesi proje bağlamında bunları sahiplenmesi bir hoşgörünün ifadesidir. Mardin ve Midyat´ta geldikten sonra çok kültürlülüğü, farklı dillerin, dinlerin bir arada yaşamışlığı görmenin bu açıdan kayda değerdir. Umarız Türkiye daha fazla normalleşir, daha fazla sıkıntıları aşarak geride bırakır.?diye konuştu.

 

-kendi devletimizi görmek istedik

Gençlik köprüleri kapsamında İsviçre´den gelen ve aslen Şırnak İdil´li olan Süryani Nahrain Oezmen, Arapça olarak şöyle konuştu: ?Gençler için düzenlen bu projeyi duyar duymaz hiç tereddüt etmeden kabul ederek geldim. Çok mutlu oldum. Anne ve babamızın doğup büyüdüğü toprakları, yaşadıkları evleri görme fırsatı yakaladık. Hasankeyf, Midyat, Mor Gabriel, Deyrulzafaran, gibi tarihi ve ören yerlerini görme fırsatı yakaladık.?dedi.

Almanya´dan gelen Vadia Yalman ise, ?kendi devletimizi görmek istedik. Çok gezdik, dolaştık, gördük ve çok şey öğrendik. Bizim Süryani topluluğunun yaşayışını gördük. Çok güzel geçti. Annem babam İdil´li kendi evimizi gördük. Bu projeyi gerçekleştirenlere çok teşekkür ederim. Umarın gençler için düzenlen bu projenin devamı gelir?

 

İsviçre´den gelen Juliet Kakur´da buranın havasını doğasını ve toprağını çok beğendiğini ifade ederek, ?Burada Süryanice, Arapça ve Kürtçe konuşuyorlar. Buraya gelerek kendi dilimi daha çok geliştirebilirim. Daha iyi düzeye gelebilirim. Çok farklı dinler ve diller burada gördüm.?dedi.

 

Selahattin Erol



Editor : HaberPanelim.com
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3390+56
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3341+5
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ