USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
SAĞLIK

Türkiye´de bir ilk , Sokak Köpeğine katarakt ameliyatı

Mardin´de Sokak Köpeği Ayaz´a katarakt ameliyatı yapıldı

Türkiye´de bir ilk , Sokak Köpeğine katarakt ameliyatı
28-03-2019 22:31
Google News

         Mardin Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Yaman, Hayvan Rehabilitasyon Merkezi´nde örnek çalışmaların devam ettiğini kaydederken, ?Merkezimiz Türkiye´de ilk defa Sağlık Bakanlığı ile işbirliği içinde köpek katarakt ameliyatı gerçekleştirdi? dedi.

Mardin´de görme zorluğu çeken ve katarakt teşhisi koyulan ?Ayaz? isimli sokak köpeği, Hayvan Rehabilitasyon Merkezi ve Sağlık Bakanlığı doktorlarının gerçekleştirdiği ameliyatla tedavi edildi. Türkiye´de ilk defa devlet hastanesi doktorlarının müdahalesiyle yapılan ameliyat için, gerekli teknik donanım Hayvan Hastanesi´ne taşınırken, 30 dakikalık bir operasyonla sokak köpeği Ayaz sağlığına kavuştu. Mardin´de devlet hastanelerinde görev yapan göz doktorları Operatör Doktor Gülistan Oyur ve Operatör Doktor Leyla Hazar,  Operatör Doktor Şule Barman Kakil´in  ve Mardin Büyükşehir Belediyesi Hayvan Rehabilitasyon ve bakım Merkezi hekimlerinden Veteriner Nurettin Bozdağ , Mehmet Ali  Akın´ın katılımı ile gerçekleşen ameliyatta  6 yaşındaki ayak gözlerindeki katarakt ´tan kurtuldu. Ameliyatta 3 doktor ve ekibinin yanı sıra Hayvan Hastanesi veterinerleri de hazır bulundu.

Örnek olmaya devam ediyor

       Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Yaman, ?Barınağımız yaptığı çalışmalar ile takdir görüyor? dedi. Yaman, ?İlimizde kurduğumuz Hayvan Rehabilitasyon Merkezi ve Hayvan Hastanesi Türkiye´ye örnek olacak çalışmalar yapıyor. Birçok konuda hayvanların tedavisini, ameliyatını yapan merkezimiz, imkan olmadığı durumlarda da özel aracımızla sevk gerçekleştirerek hayvanların sağlığına kavuşmasına neden oluyor. Merkezimiz bir ilki daha gerçekleştirerek yine bizlerin mutlu olmasını sağladı. Bu bağlamda görmekte oldukça zorluk çeken bir sokak köpeği, devletimizin doktorları ve merkezimizin veterinerleri işbirliğinde katarakt ameliyatı yapıldı. Ülkemizde ilk defa devletin imkanları ve doktorları ile gerçekleşen bu operasyon için teşekkür ediyoruz? diye konuştu.

Her şey yolunda gitti

Köpeğin gözünde katarak bilgisini aktarılması üzerine yaptıkları araştırma ile ameliyata girme kararı aldıklarını kaydeden Göz Doktoru Gülistan Oyur, ?Başhekim yardımcımız bize katarakt olan bir köpeğin  ameliyat olmasından  bahsetti. Doktor arkadaşlarımıza böyle bir şeyin yapılıp, yapılmayacağını konuştuk. Bizim için bir ilkti. Daha önce hiç böyle deneyimimiz olmamıştı. Gerekli araştırmaları yaptık. Köpeğin her iki gözünde ileri seviyede kataraktı mevcuttu. Bu durumda  göremiyor diyebilirdik.  İnsanlarda yapılan operasyonun bir benzerini yaptık.  Her şey yolunda gitti ve köpek sağlığına kavuştu? ifadesini kullandı.

Sahipsiz bırakmadık

Doktor Şule Barman Kakil sokak hayvanlarının bu tür çalışmalar ile sahipsiz olmadığını söylerken, ?Burada olmamız gerçekten çok güzel.  Buradaki hayvanlar sahipsiz hayvanlar. Günlük hayatta kendi başlarına ayakta durabilmeleri için doğru bir görme kesinliğine sahip olmaları gerekecek. Belki sokakta yolun karşısına geçerken bile sadece görmedikleri için bir araba çarpabilir. En azından kendi hayatlarını idame ettirebilmeleri için güzel bir aşama oldu? dedi.

Mutluyuz

Op. Dr Leyla Hazar Bizim içinde ilk deneyim oldu diyerek, ?Ayazın görmesine sebep olabildiysek ne mutlu bizlere. Onunla ilgilenenlere ve hayvan hastanesini bu seviyeye getiren herkese teşekkür ediyoruz? dedi.

Türkiye´de bir ilk gerçekleşti

Köpeğin merkeze geliş ve hastalık süreni aktaran Veteriner hekim Nurettin Bozdağ, bir ihbar sonucu Artuklu üniversitesi kampüsü civarında ?Ayaz?ı aldıkları ve sürecin hemen başladığını iletti. Bozdağ Şöyle devam etti:  ?6-7 yaşlarında bir köpeğin yolda kontrolsüz bir şekilde hareket ettiğini ihbarını  aldık. daha sonra köpeği yerinden alarak barınağımıza getirdik. Gözlerinin ise  görmediğini fark ettik. Bu nedenle merkezimizde imkanlar olmadığı için İl Sağlık Müdürlüğü ve Devlet Hastanemiz ile irtibata geçtik.  Bu bağlamda göz doktorlarımızla katarak operasyonu yaptık. Doktorların bir köpeğe  göz ameliyatını ilk defa yaptığını biliyoruz. Bu nedenle Türkiye´de ilk olduğunu düşünüyoruz.  Doktorlarımız gönüllü olarak bu operasyonu yaptılar. Bir insanda gerçekleşecek operasyonun aynısını sağlandı. Bu nedenle kendilerine teşekkür ederiz?



Editor : HaberPanelim.com
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3287+53
2Fenerbahçe3285+57
3Trabzonspor3252+12
4Beşiktaş3248+4
5Çaykur Rizespor3248-4
6Başakşehir FK3246+4
7Kasımpaşa3246-2
8Sivasspor3244-5
9Antalyaspor3242-1
10Alanyaspor3242-5
11Adana Demirspor3240+5
12Samsunspor3238-6
13MKE Ankaragücü3237-1
14Kayserispor3237-9
15Konyaspor3236-11
16Hatayspor3233-8
17Gaziantep FK3231-15
18Fatih Karagümrük3230-6
19Pendikspor3230-28
20İstanbulspor3216-34
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ