USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
GÜNDEM

Taşlıburç`ta "Köye Geri Dönüşe İzin Yok" İddiası

22 Yıl Sonra Dönmek İstedikleri Köye Tehdit Nedeniyle Giremiyorlar

Taşlıburç`ta "Köye Geri Dönüşe İzin Yok" İddiası
06-04-2015 11:57
Google News

Haber:Selahattin Erol

Mardin'in Midyat ilçesine bağlı Taşlıburç Mahallesi (eski köy) sakinleri 1993 yılında güvenlik nedeni ile boşaltılmasının ardından, köye dönüp yerleşmek istediklerini, ancak tehdit ve engellerle karşılaştıklarını ve dönemediklerini iddia ettiler.

Yıllarca çatışma ve silah seslerinin eksik olmadığı Taşlıburç köyü sakinleri, 25 yıl önce boşalttıkları köylerine dönmek istiyorlar.

Köylerin boşaltılmasının ardından kimi büyük şehirlere, kimi ise il merkezine taşınmak zorunda kalan yöre sakinleri, köye geri dönmek istediklerini ancak çeşitli engellerle karşılaştıklarını iddia ederek mahkemeye başvurdular.

 

Yıllarca bu bölgede yaşanan olayların ortasında kalan köylüler ise, 1990 yılında terör olayları gerekçe gösterilerek köyü terk etti.

Aradan geçen 25 yıllık süre zarfında hep olayların biteceği ve köylerine dönecekleri günü dört gözle bekleyen vatandaşlar, çözüm sürecinin meyvelerini vermesiyle birlikte köye geri dönüş kararı aldı.

Ancak bazı kişilerin tehdit ve yıldırmasıyla köylerine dönemediklerini iddia ediyorlar. Bunun üzerine Mardin Haber Gazetesi Muhabiri söylenen iddialar üzerine Taşlıburç köyüne giderek mahalle sakinleri ile görüştü.

 

Toplam 3 evin ve 14 kişinin kaldığı köy de bazı kişilerin topraklarına ve arazilerine el koyduklarını, el konulan topraklarına davayı kazanmalarına rağmen işleminin yapılmaması nedeniyle dönemediklerini iddia ediyorlar.

 

Burada 45 kişilik bir şebeke var.

Taşlıburçta yaşanan Serkan Üstün (45) şöyle özetledi: Köyün 80 hane olarak gözüküyor. Evleri, barkları yok, hayali olarak burada nüfusa kayıtları var sadece. Köy de üç ev toplamda 13 kişi yaşıyor. Gerisi nüfusta kayıtları var evleri yoktur Muhtarın evi dahi yok burada. 1993 yılında burası boşaltıldı. 2002-2003 yıllarında köye dönüş yasasından yararlana insanlar köye döndü. 2009 yılında Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlık tarafından 80 kişiye 1 Trilyon 125 Bin nakdi para yardımı yapıldı. Bu aynı şekilde Nusaybin Dağiçi köy'ün dede yapıldı. Burada 45 kişilik bir şebeke var. Sadece devleti dolandıracak bir şebekedir. İnsanları köye sokmuyorlar. Senede köy'e Siirt'ten bir göçer gurubu geliyor 75 bin TL nakdi yardım para aldıkları için iki muhtar, hiçbir köylüleri, yaşlıları köye sokmuyorlar. Camimize imam atandı, camimiz harabe, okulumuz yok, devlet 1 Trilyon 125 Bin TL verdi herkes kendi cebine attı. Aynı kişiler Nusaybin Dağiçi köy'de aynı şekilde para aldı. 45 kişilik bir örgüt var desem yerdir. Arazi mafyası bunlar. Durumumuz kötü, nasıl devlete şikayette bulunuyorsak baskı ve tehdit altında kalıyoruz. Sen niye bizi şikayet ediyorsun diye üzerime ateş açıldı. Bu konuda adalet yerini buldu. Ne olur Cumhurbaşkanı ve Başbakan sesimizi duysun. Biz bu köye yerleşmek istiyoruz. Benim tek amacım, cami ve okulumuz onarılsın.?

 

Köyde evleri olmayan kişiler, devletten 1 Trilyon 125 Bin aldı, burada evi olan, zararı olan, mağdur olan kişiler de almadı. Bu aynı kişiler, Nusaybin Dağiçi köyünde de aynı şekilde yapıyorlar. Burada mağdur olan 80 ile 100 kişi bir şey alamıyor.

 

Nurettin Işık'ise burada oturmadıkları halde bazı şahıslar burada hak iddia ediyorlar, asıl mal sahibi köylüler ise mağdur ediliyor dedi. Işık iddialarını şöyle sürdürdü: Muhtar burada başkalarının evi üzerinde ve Nusaybin'de oturmalarına rağmen, bu yılık okulda kendilerini gösterdiler ve oy kullandılar. Burada Hediye Altunkaynak'ın evinde tapulu ve ikamet ettiği evde 6 kişi gösterildi. Okulu iki ev gösterdiler elektrik, su çektiler. Daha sonra mahkeme kararı ile boşaltıldı. Muhtar açık açık ben onların tarafını tutmak zorundayım diyor. Oda onların tarafında süreç böyle gelip gidiyor. Ama köylüler işte böyle perişan oluyor.?

 

- Taşlıburçta yaşıyor, ikameti kapalı yerine 6 farklı kişi kayıtlı:

 

Hediye Altunkaynak (75) ise, ben kendi evimi onarmak istedim, Bana muhtar ?sen burada ev yapamasın' dedi. Valiliğe gittim bana oturabileceğime dair yazı verildi. Ben buradaki evimi onardıktan sonra oturmaya başladım. Bu köyün asıl sahibi biziz dedelerimizden, babalarımızdan bize buraları miras kaldı. Babadan kalma topraklarımız var. Mahkemece kazandıklarımıza da el koyuyorlar. Bu evde ben yaşıyorum, daha önce ben burada oy kullandım. Elektrik saati adıma, tapu adıma ama ben burada yaşamıyor gözüküyorum. Bu evde farklı 6 kişi yaşıyor gözüküyor.?

 

Safiye Uçar (50) ise farkı bir probleme parmak basarak şöyle konuşuyor. Kadın olduğumuz için başımızda da erkek olmadığından dolayı bize düşen miras, erkekler tarafından paylaşılıyor. Bizde ne yapacağımızı bilmiyoruz. Sahipsiz ortada kaldık.?

 

Midyat Kaymakamlığı tarafından ise, ilgili iddialar üzerine, Jandarma, Müftülük, Mal Müdürlüğü, Nüfus Müdürlüğü, Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Milli Emlak Şefliği ve Kadastro Müdürlüklerinden oluşan bir komisyon oluşturduğu. Oluşturulan komisyonun da Müştekilerin iddialarının engel ve tehdit olmadığı raporladı.

 

Yazılı raporda, Müştekilerin köye dönüş ve yerleştirme istediklerinin muhtar tarafından engellendi ve tehdit edildiklerini iddialarına karşılık; muhtar ve köylülerin alınan ve beyanlarından iddia edildiği gibi engelleme ve tehdit olmadığı kanaatine varılmıştır. Köye yerleşme isteyenlerin resmi prosedüre göre yerleşebileceği anlaşılmıştır.

 



Editor : HaberPanelim.com
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ