USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
DÜNYA

Şırnak Valisi Mehmet Aktaş ile Dobra Dobra

Şırnak´ın yeniden yapılanmasında, vatandaşın çıkarlarını ön planda tutarak, devletin sıcak yüzünü ön plana çıkaran ve kısa sürede büyük hizmetlere imza atan Vali Mehmet Aktaş ile söyleşi yaptık. Biz sorduk Vali Aktaş cevaplandırdı.

Şırnak Valisi Mehmet Aktaş ile Dobra Dobra
26-12-2018 18:09
Google News

             Sayın Valim, Güneydoğu Gazeteciler Federasyonu 2019 yılını ?Şırnak Yılı? olarak ilan etti.  Güneydoğu Gazeteciler Federasyonuna bağlı 9 ilde zaman zaman gazete ve internet sitelerinde Şırnak´taki gelişmelere yer verecek.

Biz de öncelikli olarak sizinle röportaj yapmak istedik.

Sayın Vali, 30 Haziran 2017 tarihinde Şırnak´ta göreve başladınız. Şırnak ve Şırnaklılar hakkında genel bir değerlendirme yapabilir misiniz?

        Vali Aktaş, Başlattıkları bu güzel çalışmadan ötürü Güneydoğu Gazeteciler Federasyonuna teşekkür ederek sözlerime başlamak istiyorum. Umarım bu çalışma amacına ulaşır ve Şırnak´ımız için hayırlı olur.

Şırnak uzun süre terörle anılan, terör nedeniyle sosyal yapısının ve kimyasının bozulduğu, fiziki olarak yakılıp yıkılan bir şehir oldu. Tüm bunlar proje örgüt olan PKK tarafından yapıldı. Geçtiğimiz süreç içerisinde askerimiz, polisimiz, jandarmamız,  korucumuz ve Şırnaklı hemşehrilerimizin desteği ile terör büyük oranda geriletildi.

Çukur teröründen sonra Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla büyük kamu kaynakları ilimize aktarıldı. Devletimiz Şırnaklı hemşehrilerimiz için seferber oldu. Huzurun ve güvenin tesis edildiği ilimizde, devlet hizmetleri artık eksiksiz olarak hemşehrilerimize ulaşabiliyor. Herkesin gözü önünde devlet millet el ele vererek koca bir şehri baştan imar ediyoruz. Bu çalışmaları gerçekleştirirken göstermelik olarak değil, gerçekten en güzelini, en iyisini yapmaya çalışıyoruz. Ülkemizin seksen ilinde ne varsa Şırnak´ımızda da o olsun istiyoruz. Ülkemizin tüm vatandaşları gibi Şırnaklı hemşehrilerimiz de her şeyin en iyisine, en güzeline layık. Bir konuyu da özellikle belirtmek istiyorum. Şırnak´ımızın artık terör ile anılan bir şehir olmasını istemiyoruz. Bu nedenle hemşehrilerimizin desteğiyle beraber bu algıdan en kısa sürede kurtulmalıyız.

Şırnak, köklü bir tarihe sahip bir şehir. İl sınırları içerisindeki yerleşimin milattan önce 7000´lere kadar uzandığını biliyoruz. Tarihi süreç içerisinde ilimiz birçok medeniyete ev sahipliği yapmış. Bu medeniyetler bölgemizde eserler bırakmış. Hepsinin birbirinden önemli eserler olduğunu düşünüyoruz. Bu zenginliklerin de daha fazla tanıtılması ve ortaya çıkarılmasının gerektiğine inanıyoruz.Göreve başladığımızdan bu yana Şırnak´ın büyük bir kısmını gezdik. İlçelerimizi sıklıkla ziyaret ediyoruz. Buralarda Şırnaklı hemşehrilerimizle sohbet ediyor, onları yakından tanıma fırsatı buluyoruz. Hemşehrilerimizin kalplerinin temizliğine, iyi niyetlerine tanık olduk. Dost canlısı olduklarını gördük. Anadolu insanının hepsi sıcakkanlıdır. Ben burada bulunmaktan, burada görev yapmaktan, Şırnaklı hemşehrilerimize hizmet etmekten büyük memnuniyet duyuyorum.

 

Sayın Vali, eğitime verdiğiniz önemi hepimiz biliyoruz. Eğitim hakkındaki görüşleriniz ve eğitim konusunda Şırnak´taki gelişmeler hakkında  bilgi verir misiniz?

 

Vali Aktaş: Her zaman söylediğimiz gibi biz en büyük yatırımın insana olan yatırım olduğu düşüncesindeyiz. Bu anlayıştan hareketle öncelikli hedefimiz ilimizde eğitimin kalitesini arttırmaktır. Düşünen, idrak eden, inanç sahibi, tarihine ve milli değerlerine bağlı, donanımlı bir gençlik yetiştirmek istiyoruz. Az önce konuşmalarımızın arasında koca bir şehir inşa ediyoruz dedik. İnanın ki biz gençlerimizi, çocuklarımızı iyi eğitemezsek onları vatan sevgisiyle, kardeş sevgisiyle, bayrak sevgisiyle, barış ve kardeşlik ruhuyla, ırkçılığın her türlüsünden uzak tutarak, İslam kardeşliği esasıyla eğitemezsek yine bu yaptıklarımızı gelir yıkarlar. Biz buna asla izin vermeyeceğiz. Gençlerimizi ve çocuklarımızı Bölücü Terör Örgütünün kandırmasına izin vermeyeceğiz. Bunu eğitimle çözeceğiz.

Bakın, ilimizde eğitim kalitemizi daha iyi noktalara getirmek adına devletimiz bütün imkânlarını seferber etmiş durumda. Hendek ve Barikat terörü döneminde teröristler tarafından 10 okulumuz ve 1 öğretmenevimiz yıkıldı. 64 okulumuz ise hasar gördü. Hasar gören 64 okulumuzun onarımı tamamlandı. Yıkılan 10 okulumuza karşılık ise 145 okulun inşasına başlandı.

Devletimiz, ilimize eğitim konusunda son iki yıl içerisinde 700 milyon TL´lik yatırım gerçekleştirdi. İlimizde 136 dersliğe denk gelen 15 okulun inşaatı tamamlandı. Oldukça modern olan bu okullarda eğitim öğretimin gerçekleştirilebilmesi için gereken her şey mevcut. Aynı standartlara sahip 1910 dersliğe denk gelen 130 okulun inşası da tüm hızıyla devam ediyor. Allah kısmet ederse en kısa sürede bu okullarımızı da tamamlayıp hizmete sunacağız. Ayrıca 700 kişi kapasiteli 3 adet yurt, 16 adet öğretmen konutu, bu konut 74 daireden oluşuyor, 1 spor salonu, 2 atölye ve 100 yataklı öğretmen evinin yapımına da devam edilmektedir. Tabi, eğitim de kalitenin aratılması için sadece fiziki ortamın sağlanmasının yeterli olmayacağını biliyoruz.

Öğrencilerimize iyi bir eğitim verebilmek için öğretmene ihtiyaç var. Son atamalarla birlikte öğretmen açığımız belli oranda kapandı; ancak hala öğretmen açığımız bulunuyor. Bu açığımızın da Allah´ın izniyle en kısa sürede kapanacağına inanıyoruz. İlimizde hala ikili eğitimin olduğu okullar var. İki yıl içerisinde tüm okullarımızı tam gün eğitim sistemine alacağız. Ayrıca okullarımızda öğrencilerimizi gözlem, deney ve araştırma yapmaya teşvik eden bilgi yarışmaları, bilim fuarları bilim ve öğrenme şenlikleri düzenleniyor.

Yine okullarımızda sportif faaliyetler düzenleniyor. Birçok spor branşında bölge ve Türkiye dereceleri alan öğrencilerimiz var. Aynı şekilde Gençlik Merkezlerimiz de gençlerimizin sosyalleşmesi ve sportif faaliyetlerde bulunması için gayret gösteriyor.

Bunlarla birlikte eğitimde hedef kitlemiz sadece öğrenciler değil. Çok Amaçlı Toplum merkezlerimizde; dikiş ve nakış, kuaförlük, el sanatları, ev ekonomisi gibi kurslar da veriliyor. Şırnak genelinde okuma yazma seferberliği başlatıldı. Proje kapsamında 760 kurs açıldı, bu kurslarda 8500 vatandaşımız eğitim aldı. Son olarak şunu da eklemek istiyorum. Eğitimde kalitenin artması, öğrencilerimizin okul hayatlarında başarılı olması, üniversitelerde iyi bölümlere yerleşmesi için devletimizin imkânlarının yanında; öğrenci, öğretmen, idareci ve velilerin birbirleriyle iletişim içerisinde ortak hareket etmesi ve özellikle velilerimizin okullarımızla bağlantılarını asla koparmamaları gerekmektedir.

Sayın Vali, sağlık konusunda Şırnak´ta neler yapıldı, sağlıkta yapılan yatırımlar nelerdir.?

     Vali Aktaş:    İnsan merkezli yaklaşımla birey ve toplum sağlığını en üst düzeyde korumak, sağlık sorunlarına zamanında, uygun ve etkili çözümleri sunmak her şeyden önce sosyal devlet anlayışının bir gereğidir.

İlimizde; Sağlık Bakanlığı politika ve hedeflerine uygun olarak birey ve toplum sağlığının en üst seviyeye taşımak, çağın gereklerine uygun olarak, acil, koruyucu ve tedavi edici sağlık hizmetlerini tüm bireylere etkin ve güvenilir biçimde sunmak adına çalışmalar yürütülmektedir. Tabi, her alanda olduğu gibi sağlık alanında da ilimizde son yıllarda büyük atılımlar gerçekleştirildi. İlimizin 50 yıllık bütün sağlık ihtiyacını karşılayacak önemli yatırımların hayata geçirilmesi için çalışmalar hızla sürdürülüyor. İlimizde hali hazırda 6 hastane, 1 Entegre Devlet Hastanesi, 18 adet Aile Sağlığı Merkezi, 18 adet Sağlık Ocağı, 4 adet Toplum Sağlığı Merkezi, 1 Adet Ruh Sağlığı Merkezi, 2 adet Yoğun Bakım Merkezi hizmet vermektedir. İlimizde 32 adet de lojman bulunmaktadır.

Ayrıca yatırım programları dahilinde Cizre İlçesine 500 yataklı bölge hastanesi,  Uludere İlçesine 40 yataklı, Beytüşşebap İlçesine 50 yataklı hastane ile Silopi İlçesine 50 yataklı Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi yapılması planlanmaktadır İl merkezimizde ise 75 yataklı Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesinin yapımına başlanmıştır. 2019 yılı içerisinde Allah´ın izniyle tamamlanacaktır.Acil sağlık hizmetlerinin daha etkin ve verimli yürütülebilmesi açısından 2018 yılında 3 tane 112 Acil Sağlık hizmetleri istasyonu yapımı tamamlanmış ve iki tanesinin de yapımı devam etmektedir. 3 tane daha yapılması planlanmaktadır.

Sayın Vali, ulaşım konusu Şırnak-Cizre yolunun Şırnak´a katığı değeri biliyoruz Şırnak-Van kara yolu projesi hakkında neler söyleyeceksiniz?

 Vali Aktaş;Allah´ın izniyle 21 yılın ardından Şırnak-Cizre yolunu büyük ölçüde tamamladık. Yol şuanda aktif olarak işliyor. Şimdiki önceliğimiz ise Şırnak-Van yolu, bu yolun yapımına 2013 yılında başlanmış. Fakat yol yapım sırasında ana güzergâhta süreklilik gösteren heyelan nedeniyle yol yapımı ilerleyememiş. Bunun üzerine Valiliğimizin talebi doğrultusunda Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından yol tekrardan projelendirilmiş. Yeni projede yol güzergâhı 66 km´den 45,4 km´ye düşmektedir. Güzergâh üzerinde toplam uzunluğu yaklaşık 16 bin metre olan 12 adet tünel yapımı öngörülmektedir. Şimdi buradan Van´a gitmek istesek 6-7 saat yolculuk yapmak zorundayız. Fakat yol tamamlanırsa bu yolculuk 2 saatin altına düşecek. Habur Sınır Kapısı´nı Doğu Anadolu Bölgesi´ne bu yol bağlayacak. Bu da ciddi bir ekonomik getiri demektir. Güneydoğu Anadolu ile Doğu Anadolu´nun bir kısmının buradan Irak´a ulaşması demektir.

Tabi, eli kanlı Bölücü Terör Örgütü Şırnak-Cizre yolunda olduğu gibi Şırnak-Van yolunun yapımına da engel olmaya çalışıyor. Şırnak tarafında 4-5 kilometrelik yolun yapımı sırasında terör örgütü defalarca saldırmış. Asker, sivil 9 şehit vermişiz. Hepsine Allah gani gani rahmet eylesin. 8 iş makinemiz yakılmış. Geçen günlerde bir toplantıda bu konuyu gündeme getirmiştik. Şırnaklılar olarak yolumuza sahip çıkalım, yolumuza dokunmayın diyelim. Buraların tabiriyle ?edi bese? diyelim. Yeter artık diyelim. Hep beraber yolumuza sahip çıkalım, sahip çıkalım ki işler daha hızlı ilerlesin.

Sayın Vali, Orta Doğuya açılan Habur Sınır Gümrük Kapısının bu yıl içerisinde ithalat ve ihracat rakamları ne kadardır?

 Vali Aktaş; Bildiğiniz üzere Habur Sınır Kapısı ülkemizin Ortadoğu´ya açılan tek sınır kapısıdır. Ülkemizin bütün kara sınır kapılarındaki taşıt geçişlerinin yarısına yakını Habur Sınır Kapımızdan gerçekleşmektedir. Yılda 1,5 milyon aracın giriş çıkış yaptığı Habur Sınır Kapımız bu bakımdan dünyada 2. sırada yer almaktadır. Habur Sınır Kapımızda,  Kasım 2018 yılı itibariyle 5.6 milyar dolarlık ihracat, 280 milyon dolarlık ithalat gerçekleştirilmiştir.

Sayın Vali, Şırnak´ta vatandaşlara çukur teröründen doğan zararlardan ötürü ne kadarlık bir ödeme yapıldı. Hangi alanlarda?

Vali Aktaş;Eşya ödemesi, esnafa yapılan sosyal destek, esnaf ve tarım zararı ödemesi ve yapılan kira yardımlarını temel alırsak bugüne kadar 750 milyondan fazla bir ödeme gerçekleşmiş durumda. Bu ödemelerden yaklaşık 50 bin kişi yararlandı.

Sayın Vali,  Şırnak yeniden yapılandırılıyor. Şırnak il genelinde kaç konut yapıldı ve bunların kaçı teslim edildi.

Vali Aktaş:Devletimiz, ilimizde konut sorununu çözmek için yaklaşık 1 milyar 700 milyonluk bir yatırım gerçekleştirdi. Bu yatırımlar çerçevesinde; il merkezimiz ile Cizre, Silopi ve İdil ilçelerimizde toplam 10 bin 157 konut, 506 iş yeri, 9 cami ve 5 taziye evinin inşaatına başlandı.           İl merkezimizde 5718 konut, 300 iş yeri, 3 cami ve 2 taziyeevinin yapımı tüm hızıyla devam etmektedir. İlçelerimizde toplam 3193 konutun yapımı tamamlanmıştır. İnşaatı biten konutlar hak sahiplerine bedelsiz olarak teslim ediliyor. Yakın zamanda tüm konutlar hak sahiplerine teslim edilecektir.

Sayın Vali, Şırnak genç bir nüfusa sahip, gençlerin istihdamına yönelik projeleriniz var mı?

   Vali Aktaş;Sizin de belirttiğiniz gibi ilimizin demografik özelliklerinden biri de genç nüfusunun fazla olmasıdır. %23.83 oranla genç nüfus bakımından ülkemizde 2. sırada yer alıyoruz. Tabi genç nüfusun fazla olması iş gücü getirirken beraberinde istihdam sorununu da ortaya çıkarıyor. Bu sorunu en aza indirebilmek adına gayret sarf ediyoruz. 30-35 yıldır ülkemizin, bölgemizin ve ilimizin başına musallat edilen Bölücü Terör Örgütü nedeniyle sanayicilerimiz buralardan hep uzak durmuş.

         Buradan sizin aracılığınızla bir kez daha sanayicilerimizi, yatırımcılarımızı ilimize davet ediyoruz. Şunu da belirtmekte yarar olduğunu düşünüyorum. Huzur ve güvenliğin hakim olduğu ilimiz 6. teşvik bölgesinde yer alması bakımından yatırımcılarımız, devletimiz tarafından desteklenmektedir. İstihdamın sağlanabilmesi için ilimizde yeni Organize Sanayi Bölgelerine ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz. Silopi ilçemizde bir Organize Sanayi Bölgesi kurulması için il adımları attık. Allah´ın izniyle en kısa sürede inşa çalışmalarına başlayacağız. Tabi Silopi´de kurulacak bir OSB, Habur Sınır Kapısından yapılacak ihracatı da güçlendirecektir. Sanayici hem yol masrafından hem zamandan tasarruf edecektir.

Sayın Vali, bize ayırdığınız zaman için teşekkür ediyoruz. Okurlarımıza neler söylemek istersiniz?

      Vali Aktaş;   Peki, tüm okurlarınıza sevgi ve selamları mı sunuyorum. Röportaj için de sizlere ayrıca teşekkür ediyorum.

 

Röportajın y gerçekleşmesinde emeği geçen, Şırnak Gazeteciler  Cemiyeti Başkanı Çafer Balık´a teşekkürler.



Editor : HaberPanelim.com
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3081+48
2Fenerbahçe3079+54
3Trabzonspor3049+11
4Beşiktaş3046+4
5Kasımpaşa3043-2
6Başakşehir FK3042+3
7Çaykur Rizespor3042-11
8Antalyaspor3041+2
9Adana Demirspor3039+7
10Alanyaspor3039-4
11Sivasspor3038-7
12Samsunspor3036-6
13Kayserispor3036-7
14MKE Ankaragücü3033-3
15Hatayspor3033-4
16Konyaspor3033-11
17Gaziantep FK3031-10
18Fatih Karagümrük3030-4
19Pendikspor3029-27
20İstanbulspor3013-33
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Reklamı Geç