USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
SAĞLIK

Şiddet görüntüleri çocukları olumsuz etkiliyor

Sosyal medyaya atılan şiddet görüntüleri çocukların psikolojilerini olumsuz etkilerken aileler, çocukların üzerinde oluşan bu etkileri önlemek için Psikiyatr doktorlarına başvuruyor.

Şiddet görüntüleri çocukları olumsuz etkiliyor
29-12-2014 13:37
Google News

Son dönemde yaşanan ve çoğunlukla Irak ve Suriye`de yaşanan çatışmaların görüntüleri çocukların üzerinde uykusuzluk, gece kabusları, karanlık korkuları gibi problemlere neden oluyor.

Henüz denetim altında alınmamış sosyal medyadaki vahşet görüntüleri merak duygusunun ağır bastığı dönemde olan çocuklar ve ergenler için büyük bir tehdit unsuru oluşturuyor.

Gün geçtikçe artan ve önü kesilemeyen bu görüntüler çocuklarda ruhsal ve psikolojik sorunlarla birlikte eğitimdeki başarılarını olumsuz etkilerken, uzmanlar, başta sosyal medya ve paylaşım siteleri da olmak üzere görüntülerin  kontrol altına alınmasını istiyor.

Mardin Devlet Hastanesi'nde görev yapan Psikiyatri uzmanı Doktor Duygu Akbaş Öncel sosyal medyada ve paylaşım sitelerinde sıkça paylaşılan vahşet görüntülerin kişileri olumsuz etkilediğini belirtti.

Bu görüntülerin özellikle çocukları etkilediğini fakat 10 yıl sonra bunun  çok daha büyük bir ruhsal sıkıntılara yol açabileceğini  kaydeden Öncel, " Tüm videoları izlemeseler bile paylaşılan görüntülerde ki donmuş kareleri görüyor olmak bile çocukları olumsuz etkiliyor" dedi.

Çocukların ruhsal ve sosyal yapılarının yanında akademik olarak başarılarını etkilediğini söyleyen Öncel,  bu videoların izlenmemesi ve izlenile bilirliğinin engellenmesi gerektiğini vurguladı

Öncel şöyle dedi:

"En basit şikayet olarak gördüğümüz uykusuzluk, gece kabusları, karanlık korkuları hiçbir şekilde problem yaşamayan, hayatına devam eden çocuklarda bunun gibi vahşet görüntülerini izledikten sonra gelişen durumlardır.  Bazı olgularda iş biraz daha ciddi duruma gelmektedir. Başta depresyon kaygı bozukluğu panik atak belirtileri maalesef travmayla ilgili olabilirliğinin meşrutiyetinin artmış olmasına bağlı olarak travma sonrası stres belirtileri ve kaygı bozuklukları çok sık görülmektedir.?

 

"Çocuklar genellikle meraktan izliyor"

 Bu tür sitelerin ziyaret edilmemesi konusunda çocuk ve ergenlerin çoğu kez merak yüzünden izlediğini kaydeden Öncel, ailelerin de çocuklarına dikkat etmesi gerektiğini söyledi.

Merakla başlanan bir sürecin sonradan çok zararlı sonuçları doğurabileceğini anlatan Öncel şöyle dedi:

" Özellikle şiddet ve vahşet içeren sitelerin çok fazla ziyaret edilmemesi lazım. Bunların bazı blogları var. Bunlar o yaş grubunda ki arkadaş gruplarında "A sen bunu izledin mi ne kadar güzeldi. Sen bunları izlemeye dayanamıyor musun? Sen nasıl birisin. Süt çocuğu musun?" gibi sözlerle damgalayarak izlemek zorunda bırakılabilinir çocuklar. Merak iyi bir şeydir evet ama iyi yönde kullanılınca. Dolayısıyla zarar verilebileceği muhtemel olan sitelerin ziyaret edilmemesi lazım"

İnternetin yanı sıra medya kuruluşlarında bu görüntülere dikkat etmesi gerektiğini anlatan Öncel " Devir asma kesme devri değildir. Maalesef medyada, internette bu şekilde yönlendiriliyor çocuklar. Daha şiddet vari daha şiddeti yapabilen bir nesile doğru gidiyoruz. Ama bunun 10-20 yıl sonra çok daha büyük bir ruhsal sıkıntılarla bize geri dönüşü olabilir. O yüzden çocukların ve geçlerin dikkat etmesi gerekiyor. Çocuklara benim önerim eğitim ve spor ile ilgili faaliyetlere okulun çeşitli kulüplerine yönlendirmeleri gerekir." diye konuştu.

 

"Aileler kontrollü internet paketi kullanmalı"

Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Doktoru Mahir Akbudak ise ailelere kontrollü internet paketlerini kullanarak interneti denetim altına alan paketleri kullanmalarını önerdi.

İnternetin insan hayatına her yönüyle girdiğini belirten Akbudak "Çocuklar, ailelerin izni olsun olmasın bir şekilde internete giriyorlar. Her şekilde yayınlanan görüntüleri izliyorlar" dedi.

Günde ortalama 1 milyara yakın görüntünün yüklendiğini bunları narsında da çocukların psikolojisini çok olumsuz etkileyecek videolarında olduğunu kaydetti.

 Ailelere ellerinden geldiği kadar çocukların internete girdiği zamanlarda onları yalnız bırakamamaları,  gerektiğinde  kontrollü internet paketini kullanmalarında yarar olduğunu kaydeden Akbudak şöyle dedi:

" Çocukların girip giremeyeceği siteleri belirleyen internet paketleri var. Bunları edinmeleri, çocukların kullandıkları bilgisayarda böyle internet paketleri kullanmaları. Kontrollü bir şekilde çocukların erişimine izin verecek siteler yada erişilmemesi gereken siteler olarak ayıran paketleri kullanmak herkesin çözümü gibi görünüyor"

Psikiyatriye başvuran Ahmet E.(13) ise internetteki vahşet görüntülerini izlerken ailesinin kendisine kızdığını ve internetteki görüntüler yüzünden ailesinin kendisine interneti yasakladığını söyledi.

İnternette savaş oyunları ve vahşet görüntülerinden etkilendiğini ve gece uyuyamadığını da anlatan Ahmet E., " Genelde hafta sonarı internete gidiyordum. Bir çok yerde bu vahşet görüntüleri var. IŞİD diye bir çetenin internete attığı videolar yüzünden akşam uyuyamıyorum. Bu şikayetimin üzerine babam internete girmemi yasakladı." Diye konuştu.



Editor : HaberPanelim.com
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3287+53
2Fenerbahçe3285+57
3Trabzonspor3252+12
4Beşiktaş3351+6
5Çaykur Rizespor3248-4
6Başakşehir FK3246+4
7Kasımpaşa3246-2
8Sivasspor3244-5
9Antalyaspor3242-1
10Alanyaspor3242-5
11Adana Demirspor3240+5
12Samsunspor3238-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3237-9
15Konyaspor3236-11
16Hatayspor3233-8
17Gaziantep FK3231-15
18Fatih Karagümrük3230-6
19Pendikspor3230-28
20İstanbulspor3216-34
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ