USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
YAŞAM

Mardin'den Sos: Kaldırım(lar)ımız Nerede!

Mardin'den Sos: Kaldırım(lar)ımız Nerede!

Mardin'den Sos: Kaldırım(lar)ımız Nerede!
27-11-2013 16:17
Google News

 

Abdürrauf Aydın'ın görüşleri, Mardin, güvenli olmasının yanında  Afganistan ve Suriye gibi ülkelerden gelen mültecilere kucak açıp imkanları üçlüsünde ekmeğini paylaşıp telöre edecek olgunluğa sahip bir şehir.

Dünya şehri olmaya aday olan şehrimiz, gündeme getirilmesi kaçınılmaz gibi görünen bir konu ile karşı karşıya:  Kentteki yaya kaldırımları "Araç kaldrımı"na dönüştü. Bu durumdan başta ne araç sahipleri, ne dükkanı olan küçük işletmeciler, ne yayalar  kısaca hiç kimse memnun değil. Çözüm önerisi yapmak  zor. Bundan dolayı SOS  verdik ve şehrin belediye başkan adaylarına öneriler ile birlikte kendi projelerinin bu konuda ne olduğunu kamuoyu ile paylaşmalarına davet ettik. Elbette bu kamuoyu, başta Mardin olmak üzere ulusal ve dünya kamuoyudur.Çünkü Mardin, UNESCO dünya kültür kenti olmaya adaydır.

Konu gerçekten Mardin`in turizm ekonomiyle ilgisi olduğundan, SOS vermemizin özel bir anlamı var, şöyle ki:  Madem " Mardin, bir ortaçağ kenti görünümüyle "kültürel peyzaj alanı" olarak UNESCO Dünya Miras Listesi`ne önerilmektedir. "O halde, "yerel bazda çözümü zorlaşan şehrin bu gibi sorunları başta başkent Ankara`nın daha sonra da bu kültürel mirasın gereği gibi gelecek nesillere aktarılmasını isteyen gönüllü özel ve tüzel kişilerden,yani dünya mirası olacağı için tüm dünyadan, destek için bunu dillendirme görevi/sorumluluğu herhalde Mardin de ikamet edenlere düşer" dedik ve bu yazı fotoğraflar ortaya çıktı.

NEDEN SOS?

Eski kent olarak Mardin, son yıllarda turizm sektörü ile de ön plana çıkmış durumda. Bu amaçla yapılan  çalışmaların sürdüğünü görmek mümkün. Ancak,amaçlanan/beklenen turizm talebinin dünya ortalama  standardında karşılanabilinmesi için, turizm arzının da bu standartlarda olması gerekir..

Bu bağlamda yapılacak en önemli düzenlemeler arasında, kentin diyarbakır kapı`dan girip savur kapı`dan çıkışlı  olan tek trafik yolunun,(kesintisiz) hem yaya hem de yaya trafik akışkanlığının doğal hale getirilmesi gerekir. Bunun sağlanması halinde,  yerli ve yabancı turistler daha rahat bir ortamda alışveriş yapabilecek ve  ana caddenin üzerinde bulunan bütün dükkan/işletmeler gelirlerini artırabilme imkanı elde edeceklerinden belki de kendi imkanları ile bunları turistik shop/dükkan haline getireceklerdir. Bu sevilere gelinmesi halinde, ana caddenin alt taraflerında bulunan eski Sipahiler, Uncular, Ayakabıcılar, Hasan Ammar, Meşkin, Nalburiyeciler, Marangozlar, Kasaplar Çarşısıda aşama aşama turizme yönelik olarak gelişmesi muhtemeldir. Ve bu gelişmelerden aşağıdaki resimde emsallerine örnek olan dükkanlar da "nasbini" alabilir.

Turizmin gelişiminin önünde  tamamen kaldırım ve trafik ile izah etmek ve diğer faktörleri göz ardı etmek  elbette mümkün değildir. Ancak şehrin bu kısmının canlı tutulmasında işyerlerinin ekonomik varlıkları nı sürdürebilmelerinin ve geliştirebilmelerinin araç ve yaya tarafiğinin şimdiki anormal halinden çıkarılıp normal hale getirilmesi önemli bir faktördür.

ÇÖZÜM VAR MI?

1- Mevcut Durumun Düzeltilmesi:

Cadde üzerinde durmama/parketmeme baskısı kurulabilir mi? Yani sıkı bir trafik düzenlemesi? Oldukça zor görünüyor. Uygulanabilir olsa da sürdürelebileceği oldukça kuşkulu görünüyor.

2-Yeniden Düzenleme:

Uygulanabilir ve sürdürülebilir bir projelendirme ile belki bu sorundan çıkış yolu bulunabilir. Şöyleki :  Mardin madem dünya kültürel mirasına sahip ögeleri bünyesinde barındıyor, o halde öncelikle başta yerli firmalar olmak üzere dünyanın önde gelen ve tarihi yapıların bakım onarımı konusunda uzman gerçek ve tüzel kişilerden proje teklifi alınabilir ve daha sonra kaynak arayışına gidilebilir. "Cumhuriyet meydanında veya eski kent Mardin`in herhangi bir noktasında çok katlı otopark yapma fikri" de bu çerçevede değerlendirilebilir.

MARDİN BELEDİYE BAŞKAN ADAYLARINA ÇAĞRI

Yerel seçim aşamalarına  geçtiğimiz ve belediye aday adaylarının oluştuğu/ilan edildiği bir zamanda bu konuyu dillendirmemiz tamamen  rastlantı/tevafuktur. Gönül isterdi ki bu caddenin 20. yüzyılın başlarında trafiğe açılması aşamasından günümüze gelininceye dek geçirdiği aşamaları/düzenlemeleri bir film şeridi sunabilelim ve  böylelikle belki önceden denenmiş ancak netice alınmamış uygulamaları ortaya koyan bir çalışma belgesi ile ortaya koyabilelim. Ama böyle bir çalışmanın maalesef yapamadık. Yazımızı dünya şehri Mardin  Belediye başkan adaylarına çağrı yaparak konunun çözümü hakkındaki fikirlerini/projelerini kamuoyu ile paylaşmaya davet ederek sonlandırıyoruz.

1.Yukarıda izah etmeye çalıştığımız eski kent Mardin`de trafik ve yaya akışkanlığının normale döndürmeye ilişkin bir projeniz varmı? Eğer var ise hangi beşeri ve finans kaynakları ile gerçekleştirmeyi düşünüyorsunuz?

2.Mardin`in belediyecilik anlamında eskiden devralınan, örneğin Yenişehir semtinin büyüyüp gelişmemesi gibi (kuruluşundan günümüze) makro soruları bir kenara bırakıyor, sadece yazının kapsamı alanına girdiği için kaldırımları söz konusu ediyoruz ve soruyoruz: Yayaların, araçlara tahsis edilen alanlara girmeye mecbur etmeden, sorunsuz kullanabileceği ve hakları olan, standartlara uygun " yaya kaldırımları" konusunda bir plan veya projeniz var mı? Seçim kampanyası yürüttüğünüz önümüzdeki günlerde kamuoyu ile paylaşmanızı diler,çalışmalarınızda başarılar dileriz.



Editor : HaberPanelim.com
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3287+53
2Fenerbahçe3285+57
3Trabzonspor3252+12
4Beşiktaş3351+6
5Çaykur Rizespor3248-4
6Başakşehir FK3246+4
7Kasımpaşa3246-2
8Sivasspor3244-5
9Antalyaspor3242-1
10Alanyaspor3242-5
11Adana Demirspor3240+5
12Samsunspor3238-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3237-9
15Konyaspor3236-11
16Hatayspor3233-8
17Gaziantep FK3231-15
18Fatih Karagümrük3230-6
19Pendikspor3230-28
20İstanbulspor3216-34
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ