USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
GÜNDEM

Mardin Ramazan'da Sigarayı Bırakıyor

Mardin Ramazan'da Sigarayı Bırakıyor

Mardin Ramazan'da Sigarayı Bırakıyor
22-07-2012 13:24
Google News
Mardin Sağlık Müdürlüğü, Mardin Müftülüğü ve Yeşilay MardinŞubesi tarafından düzenlenen "Ramazan Ayında Mardin SigarayıBırakıyor" kampanyası kapsamında, bir basın toplantısı düzenlendi.

Toplantıya Vali Turhan Ayvaz, İl Sağlık Müdürü MehmetDerviş, Mardin Müftüsü Ali Coşkun, Halk Sağlığı Müdürü Nureddin Özdener veMardin Yeşilay Derneği Lütfü Günlüoğlu ile gazeteciler katıldı.
Vali Turhan Ayvaz, insan ve çevre sağlığını ciddi manada tehlikeye sokansigaranın zararlarının hem maddi hem de manevi boyutunun olduğunu ifade ederek,?'Sigara içen fertler sadece kendilerine değil, çevrelerine de büyük haksızlıketmektedirler. Daha ağzı anne sütünden başka bir şey bilmeyen minikyavrularının yanında sigara içenler, en büyük zulmü kendi evlatlarınayapmaktadırlar.'' dedi. Sigaranın zararları konusunda toplantı yapmanın, biraraya gelmenin yetmediğini dile getiren Vali Ayvaz,'' Toplumun her kademesininhassasiyeti çok önemli, ama bu konuda basın mensuplarının sorumluluğu herkestenfazla'' şeklinde konuştu.

Mardin Sağlık Müdürü Mehmet Derviş,  tütün ürünlerinininsanların ölümüne veya sakat kalmasına yol açtığının bilindiği halde, yasalolarak satılmasına izin verilen tek ticari ürün olduğunu söyledi. Sigaranıninsan sağlığına ciddi derecede zarar verdiğini aktaran Derviş, sigaranın,akciğer, ağız, diş eti, dil, gırtlak, yemek borusu, mesane, pankreas, böbrek,prostat, rahim ağzı ve kan kanseri gibi birçok hastalık riskini arttırdığınıbelirtti.

Derviş, sigara akciğerde, hava yollarında kalıcı hasarlara,akciğerin savunma sistemlerinde zararlara neden olduğunu ve akciğere yöneliktedavilerde cevapsızlığa yol açtığını bildirdi. Derviş, sigara içen annelerinçocuklarında, ani bebek ölümü sendromunun da 2,5 kat daha sık görüldüğünü vurguladı.
Türkiye`de, 2012 verilerine göre, kişi başına günlük 4 adet sigaratüketildiğini ifade eden Derviş, "Bundan yola çıkarak, Mardin`de günde 3milyon adet sigara tüketildiğini tahmin ediyoruz. Bu da günde 150 bin paketedenk geliyor. Bir sigara paketinin ortalama 5 lira olduğu düşünülürse;Mardin`de günlük 750 bin lira sigaraya harcanmaktadır. Yıllık ise 275 milyonlira civarında. Ortalama 300 yataklı bir devlet hastanesinin 35 milyon lirayamal olduğu düşünülecek olursa, sağlığa verdiği zararlarının yanında sigaranınnasıl bir ekonomik kayıp oluşturduğu dikkatten kaçırılmamalıdır. Bu ramazanayında vatandaşlarımızın sigarasız bir dünya, sağlıklı bir yaşam ve gelecekiçin sigarayı hayatınızdan sonsuza kadar çıkarmasını arzu ediyoruz."Derviş, sigarayı bırakan ve bırakmak isteyen herkese, sağlık konusunda gerekendesteği verdiklerini ve vermeye devam edeceklerini sözlerine ekledi.

Mardin Müftüsü Dursun Ali Coşkun da kampanya kapsamındahazırlanan afişlerin, 15 gün boyunca Mardin caddelerinde yer alacağınıbelirtti.
Sigarayı bırakmanın en önemli etkenlerinden birinin motivasyon olduğunu ifadeeden Coşkun,  "Ramazan ayı boyunca, vaaz ve hutbelerde sigaranınsağlığa zararları dile getirilerek, cemaat aydınlatılacak. Bizler toplumarehberlik yapan insanlarız. Hutbelerimizde, vaazlarımızda sağlığın öneminedeğinerek, bu konuda vatandaşlarımızın sigarayı bırakması için çağrıdabulunacağız. Sağlık olmazsa ibadette olmaz. Sigara hastalıkların sebebidir.Sigara kanserin sebebidir. Sigarayı bırakmak zor ama imkânsız değil. Önemliolan bu konuda kararlı olmak. Kişinin motivasyonunu sürekli yüksek tutması,bunu refleks olarak yaşamının odağına yerleştirmesi gerekir. Bizlerde bu konudavatandaşlarımıza yardımcı olacağız." dedi.

Yeşilay Mardin Şube Başkanı Lütfü Günlüoğlu ise sigara vebenzeri alışkanlıkların bırakılması için çalışmalar yürüttüklerini belirtti.
Günlüoğlu, herkesi kampanyaya katılmaya ve destek vermeye davet ettiklerini,her kurumun ve bireyin sigarayla mücadele etmesi gerektiğini kaydetti.Sigarayla mücadele konusunda, basına da büyük görevler düştüğünü dile getirenGünlüoğlu, "Mardin`de en az 150 bin sigara tiryakisinden söz ediliyorsa,durumun vahameti ortadadır. Biz sigara konusunu çok önemsiyoruz. Çünkü sigarayıatlayarak, diğer bağımlılıklarla, zararlı alışkanlıklarla mücadele etmemizmümkün değildir. Yapılan araştırmalar sonucunda, bütün zararlı alışkanlıklarınyanında sigaranın yerini aldığı görülüyor. Kumar oynayanlar, uyuşturucukullananlar ve alkol kullananların neredeyse tamamı, aynı zamanda sigara dakullanıyorlar. Yani sigara hepsine yataklık yapıyor. Yanlış anlaşılmasın`sigara içenler diğerlerini de yapıyor` anlamında söylemiyorum. Ancak diğeralışkanlıkları olan insanlar, aynı zamanda sigara da içiyor." şeklindekonuştur.
Toplantıda son olarak ?'Mardin Ramazan'da sigarayı bırakıyor'' kampanyasıkapsamında afişler asılacağı, kişisel broşürler dağıtılacağı, basın yayınaraçları ve kişisel görüşmelerle sigaranın zararlarının anlatılacağı çalışmalarhakkında bilgi verildi.

 



Editor : HaberPanelim.com
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3081+48
2Fenerbahçe3079+54
3Trabzonspor3049+11
4Beşiktaş3046+4
5Kasımpaşa3043-2
6Başakşehir FK3042+3
7Çaykur Rizespor3042-11
8Antalyaspor3041+2
9Adana Demirspor3039+7
10Alanyaspor3039-4
11Sivasspor3038-7
12Samsunspor3036-6
13Kayserispor3036-7
14MKE Ankaragücü3033-3
15Hatayspor3033-4
16Konyaspor3033-11
17Gaziantep FK3031-10
18Fatih Karagümrük3030-4
19Pendikspor3029-27
20İstanbulspor3013-33
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ