USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
GÜNDEM

Köylüler Elektrik Arızasını Gidermeye Çalıştı

DEDAŞ'tan umudunu kesen köylü kendi arızasını kendisi gidermeye çalıştı

Köylüler Elektrik Arızasını Gidermeye Çalıştı
19-08-2014 14:49
Google News

Mardin'in Kızıltepe İlçesi Dikmen 2 Elektrik trafosuna bağlı 50 köy üç gündür trafonun patlamasından dolayı elektriklerinin olmadığını belirtti. Defalarca yetkililerle görüştüklerini belirten köylüler sorunun çözülmemesi üzerine kendi çabaları ile tutmuş oldukları elektrikçilerle trafoyu tamir ettiklerini dile getirerek 'Bunu DEDAŞ'ın yapması gerekirken ne yazık ki bizler yapıyoruz. Bunun yanı sıra DEDAŞ yarım gün göndermiş olduğu dört elemanını da buradan çekerek tamir yapmasını engelledi. Devamlı bizlere hırsız gözü ile bakarak hiçbir sorunumuzu gidermiyorlar. Şimdi de bizler kendi imkânımızla trafoyu tamir ediyoruz ve yaklaşık 20 milyar ücret ödeyeceğiz' dedi.

 sık elektrik kesintilerinin ve dalgalanmalarının olduğu bölgede elektrik sorunları bir türlü giderilmezken bölge çiftçileri yaşanan bu sıkıntıdan dolayı trilyonlarca zarara maruz kaldı. TEİAŞ'ın özelleşmesi ile beraber kendilerine hiçbir hizmet yapılmadığını kendilerine yapılması gereken hizmeti de kendi imkânları ile kendilerinin yaptığını belirten köylüler durumdan artık rahatsız olduklarını söyledi. En ufak bir arızanın bile artık bir çözüme kavuşmadığını, hükümetten bir medet ummadıklarını ifade eden köylüler kendi imkânları ile arızaları gidermeye çalıştıklarını kaydetti.

 köye elektrik gücü sağlayabilecek olan Kızıltepe ilçesine bağlı Dikmen 2 geçici trafosu 2011'den bu yana 80 köye elektrik verdiği için devamlı arızalanmaktadır. Sık sık arızalanan trafonun bakımı için defalarca DEDAŞ'a başvurduklarını ancak hiçbir sonuç alamadıklarını belirten çiftçiler ise kendi imkânları ile tamir ettiklerini dile getirdi.

 olarak yapılan trafo hizmete konulmadı'

 (Hêşerî) köyünde çiftçilik yaptığını belirten köylülerden Mahsum Ertaş adlı yurttaş, yaşanan sıkıntıdan dolayı Şubat ayında bitimi gerçekleştiren Dikmen 2 trafo merkezine dikkat çekerek 'Burada sık sık elektrik kesintisi yaşanıyordu ve bu nedenle de yaklaşık 150 köye güç sağlayabilecek olan Dikmen 2 trafo merkezini kurdular. Şubat ayında enerjide bıraktılar. Ama özel şirketin eline geçmesi ile beraber sadece 4 direk için bir türlü bu enerji köylülere verilmedi. Ve bizler hala geçici trafo üzerinde enerjimizi sağlamaktayız. Ama buda devamlı arıza vermektedir. Çünkü gücü kaldırmıyor' dedi. Dikmen 2 trafo merkezinin hizmete konulması için her başvurularının çeşitli gerekçelerle red edildiğini ifade eden Ertaş, kimi zaman da çiftçilerin elektrik borçlarının öne sürülerek yapılmadığını söyledi.

 şirketleri sırtımızda zenginleştirdiler'

 bağlı şirketlerin özel şirketlerin eline geçmesi ile beraber halkın sömürüldüğüne vurgu yapan Ertaş 'Bizler bu halkın evladıyız. Bu halk için çalışıyoruz. Ama ne yazık ki hiçbir milletvekili bizim bölge çiftçimizin halini görüpte bu işe el atmıyor. Eğer devlet bu şirketin arkasında olmasaydı bu şirket bu şekilde halka davranırmıydı. Hiçbir şekilde bu durum böyle olmazdı. İşte bu şirketlerin hepsi gelip halkın belinden zengin olduktan sonra yerini başkasına bırakıyor ve bizler her zaman bu durumda kalıyoruz. Hatta AKP Mardin Milletvekili Abdurrahim Akdağ buraya gelip sadece fotoğraf çekmekle yetiniyor. Hiçbir soruna çözüm olmuyor. İşte maksat ben gittim gördüm.  Bir halkın yanında olması gerekli olan milletvekili ne yazık ki özel şiirketlerin yanında yer alıyor. Hepimiz biliyoruz ki bu özel şirketler byük rantlarla devletten bu ihaleleri alıyor buna rağmen vekil bize hırsız muamelesi yapıyor.Hırsız olan biz değiliz bu ihaleleri veren ve alan kişilerdir ' şeklinde konuştu.

 imkânımızla arızayı gideriyoruz'

 50 köyde 3 gündür yaşanan elektrik sıkıntısını gidermek için kendi imkânları ile arızayı gidermeye çalıştıklarını belirten Tarlabaşı (Hûmran ) köyü muhtarı Şinasi Çeçen adlı yurttaş ise 'Üç gündür elektriğimiz trafo patlaması nedeni ile kesilmiştir. Bizler bunun için Valiye bile çıktık. Ama bize bir şey yapamayacaklarını söylediler. DEDAŞ ile konuştuk onlarda yapmadı. Siz onu bırakın malzemeler bizden olmasına rağmen sadece bize yardımcı olan 4 elemanını DEDAŞ buradan çekerek arızayı onarmalarını engelledi. Bizlerde kalkıp kendi imkânımızla 14 tane elektrikçi tuttuk ve trafoyu onarmaya çalışıyoruz.  Tüm masrafları bizler karşılıyoruz. Kablosundan tutun işçinin yemeğine kadar hepsini bizler karşılıyoruz. Bunun yanı sıra bizlerde onlara yardım ederek çalışıyoruz. Yaklaşık 20 milyar paramız gidecek. Ama yetkililer bize yardım etmeyince bizler artık umudu onlardan keserek bunu yaptık' dedi.

 20 milyar zarar trilyon oldu'

 kesilmesi ile beraber trilyonlarca zarara maruz kaldıklarını ifade eden Işıkören köylülerinden Kadri Cevheroğlu adlı yurttaş ise 'Bizler bu trafonun tamiri için gidecek olan 20 milyara bakmıyoruz. Çünkü trilyonlarca zarara maruz kaldık. Şuan 300 bin dönüme yakın mısır tarlası yanmış durumdadır. Acaba bunun zararını kim karşılayacak. Devlet daha 20 milyarlık arızayı gideremedi. Şimdi de bunumu karşılayacak. Köylü milletin efendisidir diyorlar ama ne yazık ki baktığımız zaman köylüye çiftçiye her zaman hırsız gözü ile bakıp muamele ediyorlar. Herkes devlette hırsızlık yapıyor sonra dönüp çiftçinin boyuna atıyor. Hep çiftçimi hırsız olmuş çiftçi çoluk çocuğunun ekmeği peşinde koşuyor' şeklinde konuştu.



Editor : HaberPanelim.com
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3390+56
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3341+5
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ