USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
GÜNDEM

Kızıltepe Atık Su Arıtma Tesisi Törenle Açıldı

Mardin Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Yaman, ?Çevreye duyarlı belediyecilik anlayışıyla önemli ve büyük projelere de can veriyoruz? dedi

Kızıltepe  Atık Su Arıtma Tesisi Törenle Açıldı
26-10-2018 19:58
Google News

     Yapımı iki yıl süren, Marsef yönetim Kurulu Başkanı  Masum Özdemir´in  yükleniciliğini yürüttüğü Atık Su araıtma tesisinde, katı kısımlar Mardin Çimento fabrikasında yakıt, bio gazdan elektrik üretimi, temiz su ise tarlarda sulama amaçlı kullanılacak. 

  Mardin Büyükşehir Belediyesinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Avrupa Birliği Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı´nın (IPA) desteğiyle  bitirilen Kızıltepe Atık Su Arıtma Tesisinin açılışı törenle yapıldı. Törene Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Yaman´ın yanı sıra, Avrupa Birliği Komşuluk Politikası ve Genişlemeden Sorumlu Komiseri Christian Danielsson  AB´den gelen heyet, ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri katıldı. Tören esnasında bitirilen tesisler ile ilgili brifing verilirken, tesisin bölgeye olan faydaları da anlatıldı.

Yüzde 90´ını bitirdik

Açılışta bir konuşma yapan Vali ve Belediye Başkan Vekili Mustafa Yaman, şehirde çevre konusunda da hassas bir çalışma içinde olduklarına değinirken, ?Bu hassasiyetle daha önce sadece yüzde 10´u bitirilmiş atık su artıma tesislerini bir yılda yüzde 90´ının tamamlayarak hizmete açtık? dedi. Yaman şöyle devam etti:, ?İki yıl önce Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan´ın teveccühleri ile Mardin iline Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevine başladık. Göreve başlar başlamaz ?Sizin için çalışıyoruz? diyerek çalışmalarımızı yaptık. Biz ilimiz için önemli olan projelere her zaman dikkate aldık. Dünyanın en bereketli topraklarından birisi olan Mezopotamya Ovası´nın daha çevreye duyarlı, daha korunabilir ve iyi tarım yapması açısından önemli olan IPA tarafından desteklenen projenin olduğunu öğrendik. Ama proje kapsamında sadece yüzde 10 gerçekleşme sağlanmıştı.  Hemen kolları sıvayarak yüzde 90 oranında kalan işleri bitirilmesini sağladık. Tesisimiz çağrı projesi kapsamında en önemli tesistir?.

İş birliği devam edecek

Mardin´de çevre konularında IPA ile işbirliğinin devam edeceğini açıklayan Yaman, ?Bölgeye gelen huzur ile başta Mardin olmak üzere huzur iklimi oluştu. Bu iklimle beraber ilimizin daha yaşanabilir bir şehir olması için çaba verdik. Gençlerimizden kadınlarımıza, yaşlılarımızdan çocuklarımıza kadar herkesin mutlu olacağı bir şehir için çalıştık. Çevreye duyarlı bir belediye olmayı da önemsedik. Bölgenin çevreye duyarlı bir şehir olmasında katı atık yönetimi ve sanayi ve evsel atık yönetiminin iyi kurgulanması ve faaliyete geçirilmesi elzemdi. Bu nedenle IPA ile bu projeye can verdik. Bundan sonra IPA ile işbirliğimiz devam edecek. Bundan sonra açılacak hibe programları için Mardin Büyükşehir Belediyesi olarak müracaat edeceğiz? diye konuştu.

Yeni müjdeler

Yaman çevre ve su ile ilgili projelerde yeni müjdeler de verdi: İçme suyu ile ilgili yapılan çalışmaları dile getiren Yaman, ?IPA ile görüşmelerimiz devam ediyor. Başka önemli projeleri de birlikte yapmak istiyoruz. Bu vesileyle Kızıltepe İçme Suyu Projemiz ihale edildi ve şu an sözleşme yapılmak üzere.  Projeyle Beyaz Su´dan gelen tek ishale hattı IPA tarafından verilen destekle ayrılacak ve Artuklu ilçemize su direk gelmiş olacak. Bunun yanı sıra Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız da bu bağlamda iyi bir destek ve koordinasyon sağlıyor. Bu vesileyle projemizin hayırlara vesile olmasını diliyorum? diye konuştu.

Öte yandan kısa bir konuşma yapan Avrupa Birliği Komşuluk Politikası ve Genişlemeden Sorumlu Komiseri Christian   Danielsson ise yapılan projelerin önemine vurgu yaparken, Türkiye´nin Suriye´de yaşanan iç savaşta 3.5 milyon mülteciyi ağırlayarak önemli bir iş yaptığını ve bu çabayı takdir ettiklerini ifade etti. Danielsson ?Mardin Atıksu Projesi ile altyapı iyileştirilmiş ve alıcı unsurlardaki kirlilik düşürülerek atık su sektöründe bölgenin AB ve Türk kalite standartlarını karşılaması sağlanmıştır. 2007´den bu yana Avrupa Birliği´nin Katılım Öncesi Yardım Aracı (IPA) fonları ile Türkiye´deki çevre projelerine 700 milyon Avro´nun üzerinde yatırım gerçekleştirilmiştir. ?Çevre ve İklim Eylemi Sektör Operasyonel Programı? kapsamında AB üyeliğine aday ülke olarak Türkiye IPA fonlarından yararlanmaya devam etmektedir. Program kapsamında 3 adet eylem yer almaktadır; su, atık ve sürdürülebilir kalkınma için çevre yönetimi alanlarıdır. Türkiye´nin adaylığı sonrası ikinci mali işbirliği programı olan 2014-2020 yıllarını kapsayan ve uygulama dönemi 2025 yılı sonunda tamamlanacak olan IPA-II programı çerçevesinde AB´ye aday ülkelere yaklaşık 11.7 milyar Avro tutarında fon tahsis edilmiş olup, bunun yaklaşık 3.5 milyar Avro´su Türkiye´ye tahsis edilmiştir? dedi.

            Konuşmaların ardından açılış kurdelesi hep birlikte kesildi.



Editor : HaberPanelim.com
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3287+53
2Fenerbahçe3285+57
3Trabzonspor3252+12
4Beşiktaş3248+4
5Çaykur Rizespor3248-4
6Başakşehir FK3246+4
7Kasımpaşa3246-2
8Sivasspor3244-5
9Antalyaspor3242-1
10Alanyaspor3242-5
11Adana Demirspor3240+5
12Samsunspor3238-6
13MKE Ankaragücü3237-1
14Kayserispor3237-9
15Konyaspor3236-11
16Hatayspor3233-8
17Gaziantep FK3231-15
18Fatih Karagümrük3230-6
19Pendikspor3230-28
20İstanbulspor3216-34
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ