USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
GÜNDEM

GAZETECİ ADNAN AVUKA´DAN DEMİREL ARŞİVİ

Gazeteci Adnan Avuka´nın Kaleminden Süleyman Demirel

GAZETECİ ADNAN AVUKA´DAN DEMİREL ARŞİVİ
19-06-2015 11:03
Google News

             Önceki gün yaşama veda 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, anıları ile Mardin´de yaşatılacak. 1992 yılında, dönemin Başbakan Yardımcısı Erdal İnönü ile kurduğu koalisyonda Mardin´e Başbakan olarak gelen Süleyman Demirel´i dönemin DYP İl Başkanı Ferhan Bozkuş karşılamış ve adeta tüm protokolde yer alarak ona eşlik etmişti. Bozkuş, Mardin´in içinde bulunduğu sorunları çözüm önerileri ile beraber bir dosya halinde sunduğu Demirel´e verdiği brifing ile de adından söz ettirmişti.

             Mardin´in o dönemdeki en büyük sıkıntısının su olduğunu belirten Ferhan Bozkuş, ?Brifingi verdikten sonra Demirel, telefonla iller bankası ve diğer yetkilileri arayarak Beyaz Su Projesi´nin derhal hayata geçirilmesi konusunda talimatları olmuştu? dedi.

              Bozkuş, Süleyman Demirel ile yakın çalışmasının kendisine çok büyük şeyler kattığını söylüyor. Demirel´in her zaman Mardin ve Mardinlileri sevdiğine dikkat çekerek, ?Mardin ve Mardin insanlarını çok sevdiğini her zaman söylerdi ve hatta Mardin Nusaybin istikametindeki şimdiki Ortaköy´de hemen caddenin yanındaki yerde bir kuyu vardı ve bu kuyunun adını da ?Süleyman Demirel? adını koymuştuk? dedi.

          Dönemin Mardin Belediye Başkanı Aydın Saraçoğlu ise, ?Benim Süleyman Demirel´e hazırladığım ilin sorunlarını içeren dosyanın en önemlisi şehrin biran evvel beyaz suya kavuşturulması idi. Ayrıca, tarihi Mardin´in UNESCO´ya alınması, Mardin´deki eski yapı binaların restorasyonları yanısıra havaalanının yapımı başlıca isteklerimizdi? dedi.

              Dönemin DYP İl Başkanı Ferhan Bozkuş, ?Her şeyden önce Demirel´in bir devlet adamı olduğunu söylüyor. Sözünün eri biri olarak adlandırdığı Demirel´in siyasetteki yeri asla doldurulamayacaktır? açıklamasında bulundu.

 

Mehmet Emin Değer: ?Demirel´in Yeri Doldurulamaz?

             Uzun yıllar Süleyman Demirel ile beraber siyaset yapan, aynı sokakta komşuluk yapan Türk-Irak Dostluk Derneği eski Başkanı Mehmet Emin Değer, ?Hatasıyla, sevabıyla elli sene Türk siyasi hayatına damgasını vuran, neredeyse cumhuriyetle yaşıt olan bir devlet ve millet adamını kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşıyorum? dedi.

            Gençlik yıllarından beri Demirel´i takip eden Değer, asıl tanışmasının da 1986 yıllında olduğunu söyledi. 12 Eylül askeri darbeden siyasi yasaklı hala gelmesiyle beraber, yasakların kalkması için mücadele verdiğini anlatan Değer, ?1986 yılında yasakların kalkması için o büyük mücadelenin içinde kendimi buldum. İşimi gücümü bırakıp o dönemdeki bütün organizasyonlar içinde oldum. Daha sonra 1987´de DYP Mardin 3.sıra Milletvekili Adayı oldum. 1989´da DYP Yüksek Haysiyet Divanı üyesi seçildim. 1991´de tekrar aday oldum aynı sıra verilince istifa ettim. İstifamı işleme koymadılar, bende seçim çalışmalarına katılmadım. Daha sonra Fehim Adak Ağabey Ankara´daki ofisime geldi. Yeter artık kabul etmiyorum gelip beraber çalışacağız dedi.   

             Bende 1995 seçimlerinde Nihat Erin´inde 3.sırada olduğu seçimde beraber Fazilet Partisi´nde çalıştık.? dedi.

             2001 yılında Ak Parti´nin kuruluşu ile beraber siyaset hayatına burada devam eden Mehmet Emin Değer, Süleyman Demirel´e saygıda kusur etmediklerini söylüyor. ?Cumhurbaşkanı Sayın Demirel, Güniz sokağa inince hem komşuluk hem de eski bir dost sıfatıyla sık sık sohbetlerimiz oldu. Bir çok defa kavga edercesine tartışmalarımız oldu. Fakat ben saygıda kusur etmeden hep itirazlarımı yaptım. Bir gün, eski birkaç bakanında olduğu sohbette, Ak Parti ve kurucu kadroyu tenkit etti. Bende kendisine efendim siz hiç Kürtçülük yaptınız mı? Siz şeriatı getireceğim ideasında bulundunuz mu? Aslında bu tuhaf sorular  Demirel´e sorulacak sorular değil. Yüzü kızardı ne demek şimdi bu dedi. Cevabım: Benim maksadım siz bunları yaptınız mı ki üç defa darbelere maruz kaldınız. Siz milletin iradesini devlete taşımak istediniz. CHP´nin şemsiye altında ifsat komiteleri hakim olmasın diye milletle bizde peşinizde koştuk. Size o gün yapılan bugün bu iktidara yapılmak isteniyor. Belki rahatsız olmuş, o anda eski bakanlardan biri içeri girince bende hemen cevabını almadan ayrıldım.?

            Değer, ?Cumhurbaşkanı iken hayatımda bir sefer makamına çıktım. Oda Bediuzzaman´ın hakikat çekirdeklerinden alıntı sözlerini büyük harflerle yazarak masasına koydum. İkimiz yalnızdık 28 Şubat´ın hararetli günleri idi. İlk sözü ona okudum. ?Menfaat üzerine dönen siyaset canavardır!? tepkimi koydum ve çıktım. Bir daha da köşke çıkmadım. Güniz sokağa indiği tarihlerde ofiste iken telefonum çaldı. Mehmet Emin neredesin göresim geldi. Gittim sohbet ettik. Mardin´i anlattıkça bana şöyle bir sual tevcih ettiler. O zaman Amerika´nın Irak´a müdahale edeceği yeni konuşuluyordu. Amerika Irak´a müdahale ederse ne olur, bende 25-30 sene Irak´ta istikrarsızlığın başlangıcı olur, Ortadoğu ve Türkiye´de yansımaları çok büyük olur dedim. Kendisi de belki 50 yıl veya daha fazla sürecek bir çalkantı dönemi olur dedi. Amerika´nın Irak´a müdahalesinden sonra bu sohbeti birkaç yerde anlatırken, kimse inanmak istemiyordu. Hatta Iraklılarda inanmıyorlardı. O gün konuştuğumuz dostlar bu gün çok haklı çıktınız diyorlar. Benim gıyabımda müşterek dostlara hep güzel şeyler söylerdi. Hatta bir konu ağzımdan kendisine söylenmiş, M.Emin söylüyorsa doğrudur demiştir. Bana olan inancı tamdı. Kendileri Başbakan iken dönemin Milletvekili arkadaşlarımız il teşkilatını fesh etti. Bölgedeki değerli şahsiyetlerin onuruna dokundu. Organize ederek Mardin´in yönetimini, ileri gelenlerden başta Ferhan Yıldız (Ağa), Hacı Şakir Duyan başta olmak üzere birçok kişiyle birlikte, bir kış günü meclisteki gurup toplantısında bizi kabul ettiler. Hoş geldiniz faslından sonra döndü Ferhan Ağa, Şakir Ağa bu kış kıyamette sizi Ankara´ya getiren nedir diye sordu. Allah hepsine rahmet etsin. Ferhan Ağa dedi ki derdimizi M.Emin size anlatacak efendim dedi. Onun üzerine, genel merkezin fesih kararını ya siz düzelteceksiniz yahut bize imkan vereceksiniz biz düzelteceğiz, dedim. Yahu dedi sizde bu birlik ve güç olduktan sonra beni bile devirirsiniz. Bu iş kolay hallederiz, şeklinde yanıtladıktan sonra, M.Emin kalk heyeti Anadolu Kulübüne götür benim adıma ağırla, dedi. Hatıralarımı mümkün olduğunca kısa anlattım. Kendileriyle hatıralarımız çoktur. İleride belki bir kitapta toplayacağım? dedi.

 Haber:Adnan Avuka



Editor : HaberPanelim.com
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3081+48
2Fenerbahçe3079+54
3Trabzonspor3049+11
4Beşiktaş3046+4
5Kasımpaşa3043-2
6Başakşehir FK3042+3
7Çaykur Rizespor3042-11
8Antalyaspor3041+2
9Adana Demirspor3039+7
10Alanyaspor3039-4
11Sivasspor3038-7
12Samsunspor3036-6
13Kayserispor3036-7
14MKE Ankaragücü3033-3
15Hatayspor3033-4
16Konyaspor3033-11
17Gaziantep FK3031-10
18Fatih Karagümrük3030-4
19Pendikspor3029-27
20İstanbulspor3013-33
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ