USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
DÜNYA

DİKA GENEL SEKRETERİ ALTINDAĞ ?SİYASET ÜSTÜ HİZMET VERECEĞİZ?.

BÖLGENİN SORUNLARINI BİLEN VE YAŞAYAN GENEL SEKRETER DİKA GENEL SEKRETERİ ALTINDAĞ ?SİYASET ÜSTÜ HİZMET VERECEĞİZ?.

DİKA GENEL SEKRETERİ ALTINDAĞ ?SİYASET ÜSTÜ HİZMET VERECEĞİZ?.
20-04-2016 00:49
Google News

 

Dicle Kalkınma Ajansı genel Sekreterliğine atanan Yılmaz Altındağ kısa sürede Ajansa hareket kazandırdı. Personel eksikliğine ve geçmişten devralınan olumsuzluklara rağmen DİKA´ya karşı yatırımcıların bakış açısı değişti.

Yılmaz Altındağ, bölgede siyasete yön veren bir aileden geldi. Mardin Mimarlar Odası Başkanlığını kuran ve tarihi dokunun korunmasında emeği olan bir mimar. Ve doğup büyüdüğü Ömerli İlçesinde bir dönem belediye başkanlığını yapan renkli ve ne yaptığını bilen şahsiyet.

Yılman Altındağ, Mardin, Siirt, Batman Ve Şırnak İllerini kapsayan Dicle Kalkınma Ajansı Başkanlığına kısa süre önce atandı. Gözlemlerimiz kısa sürede Ajansın hareketlendiğini gösteriyor.

Konuştuğumuz sanayi kuruluşları ve yatırımcılar da aynı düşüncede.

Mardin Söz Gazetesi olarak bu hafta söyleşimizi DİKA Genel Sekreteri Yılmaz Altındağ ile yapma karar verdik.

Biz sorduk Altındağ cevaplandırdı.

 

DİKA hakkında kısa bilgi verir misiniz?

Dicle Kalkınma Ajansı 5449 Sayılı Kalkınma Ajansları Kanununa dayalı olarak 10 Kasım 2008 tarihinde Bakanlar Kurulu Kararnamesi ile yedi kalkınma ajansıyla birlikte kuruldu. TRC3 Düzey 2 Bölgesi´nde Mardin merkez olmak üzere Batman, Siirt ve Şırnak illerini kapsamaktadır.

DİKA Ekim 2009´da 29 Uzman, 6 idari personel ile Mardin´de; Mayıs 2010´da Yatırım Destek Ofisleri ile Batman, Siirt ve Şırnak´ta faaliyetlerine başladı.

Ajansımız kurulduğu günden bu yana 15 Mali Destek Programı, 7 Doğrudan Faaliyet Desteği ve 5 Teknik Destek Programı ile toplam 166 Milyon TL bütçeli 260 projeyi desteklemiştir. Bu projelere 78 Milyon TL hibe desteği sağlanmıştır. 2016 yılında uygulanacak 5 mali destek programı ile Ajans yaklaşık 30 Milyon TL hibe desteği verecektir. Proje uygulamaları devam eden yatırımlarla bu tutar 50 Milyon TL´yi bulacaktır.

Vizyonunuzu ve misyonunuzdan söz edermisiniz?

Vizyonumuz: Zengin tarihi ve kültürel mirasını, doğal sermayesini ve jeo - stratejik konumunu akılcı, yenilikçi ve katılımcı bir yaklaşımla etkin ve sürdürülebilir bir şekilde değerlendirerek; yeniden üretim, ticaret ve medeniyet merkezi olmayı başarmış, istikrar içinde gelişen, herkesin güven ve umutla yaşamak istediği bir bölge olmaktır.

Misyonumuz: Teknik ve uzmanlık kapasitesi ile mali kaynaklarını etkin ve uygun alanlara yönlendirerek, paydaşımız olan tüm aktörlerin kalkınma faaliyetlerinin eşgüdümünü sağlayarak ?kalkınmış ve müreffeh bir bölgeye dönüşümde referans kurum olarak pro - aktif rol almaktır.?

DİKA bana göre 4 yıllık bir kayıp yaşadı. Siz bu konuda neler söyleyeceksiniz?

Biz geçmişe değil, geleceğe bakmak istiyoruz. Geçmişe takılıp kalırsak geleceği yakalayamayız. Bu geçmişten ders almayacağımız anlamına gelmez. Bilakis geçmişten çıkarımlarda bulunarak geleceğimizi sağlam bir temele bina edeceğiz. Böylece Ajans Bölgemizi ileriye taşımak için çeşitli stratejiler geliştirip, planlamalar yaparak doludizgin bir şekilde geleceğe yol alacağız.

Uzman ve personel sıkıntısı var mı?

Bugün itibariyle Ajansımızda 20 uzman, 4 idari personelimiz görev almaktadır. Takdir edersiniz ki dört ilde faaliyet gösteren bir kuruluş için bu sayı yeterli değil. Bu nedenle geçenlerde 12 uzman personel alım ilanına çıktık. Yakında sonuçlar açıklandıktan sonra aramıza katılacaklar. Ancak önümüzdeki dönemde ihtiyacın tamamen karşılanabilmesi için yine personel alımına çıkmayı planlıyoruz. İdeal personel sayımızın 40 uzman ve 7 idari personel olmasını öngörüyoruz. Buda bizim için ciddi bir ihtiyacın karşılanması anlamına geliyor.

Bölgedeki son gelişmeler DİKA´yı nasıl etkiledi?

Ülkemizde ve özellikle Bölgemizde meydana gelen son gelişmeler herkesi olduğu gibi bizleri de olumsuz etkiliyor. Örneğin bu olaylar nedeniyle Ajans Bölgemizdeki dört ilden biri olan Şırnak´ta 2015 Yılı Meyveciliğin Geliştirilmesi Ortak Mali Destek Programımızı uygulayamadık. Toplam bütçesi 10 Milyon TL olan bu programın % 75 oranındaki hibe desteğinden diğer üç ilimiz faydalanırken Şırnak ilimiz maalesef yararlanamamıştır. Umut ediyoruz ki en yakın zamanda emniyet ortamı sağlanarak, sıkıntılı olan bölgelerimize huzur ve refah gelir.

Bölgede siyasete yön veren bir aileden geldiniz, siyaset üstü hizmet vermede zorlanmayacak mısınız?

Geçmişte siyasi kimliğimizle memleketimize hizmet ettiğimiz gibi bugünde farklı bir kimlikle, farklı bir statüde dört ilimize hizmet götürmeye çalışıyoruz. Bu durum geçmişte siyaseten Belediye Başkanlığı ile oldu; günümüzde ise politika dışında Genel Sekreter olarak gerçekleşecektir. Ajans´ın yaptığı iş teknik bir iş olduğundan farklı bir durum söz konusu; başta yatırımcı ve girişimciler olmak üzere diğer kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum kuruluşları gibi toplumun farklı kesimleriyle çalışacağız. Belediye Başkanlığı´ndan önce bir sivil toplum örgütü olan mimarlar odasında icra ettiğimiz başkanlık görevinde de toplumun farklı kesimleriyle bir araya geldik. Burada da çeşitli bilgi, beceri ve tecrübe neticesinde toplumun nabzını tutma imkanına sahip olduk. Siyasi geçmişimizde bizim için bir tecrübe kaynağı olacağından, bu durum hizmet vermede olumsuz değil, bilakis olumlu bir katkı sağlayacaktır.

Hedefleriniz ve bölgeye kazandırmak istediklerinizden bahseder misiniz?

Kalkınma ajansı olarak hedeflerimiz kuruluş felsefemizdeki kalkınmayı yerelden gerçekleştirmektir. Çünkü kalkınma yerelden başlar; bunu yapmak için kalkınma ajansları kuruldu. DİKA olarak Bölgemizdeki illerde yerelden kalkınmayı gerçekleştirmek için hiçbir ayırım yapmadan yatırımcı ve girişimcilerin ayağına gideceğiz. İl ve ilçe ziyaretleri ile en ücra yerlere gidip oraların sorunlarını mercek altına alıp oradaki kalkınma problemlerine çözümler üretmek için canla başla çaba göstereceğiz. Nitelikli projeler ortaya çıkması için paydaşlarımıza teknik destek sağlayacağız.

Bölgemizdeki tüm sorunları yerinde tespit edip o sorunlar üzerinde proje çağrılarına çıkmayı hedefliyoruz. Önce bir saha çalışması yaparak sahada neler var neler yok tespit ettikten sonra onun üzerinde mali destek programları düzenleyeceğiz. Şu anki saha çalışmalarımızda bunu öngörüyor zaten. Buradaki yaşamın normalleşmesi içinde önemsediğimiz bir sosyal analiz çalışması yapıyoruz.

Devletin diğer destek ve teşviklerinden Bölge´nin yararlanması için elimizden geldiğince Bölge halkına yardımcı olacağız. Uzun vadeli olarak Bölge´nin potansiyellerini harekete geçirecek; kamu ve özel sektör yatırımları ile kalkınma sürecini daha çok hızlandıracağız. Netice itibariyle bunu başarabilmek için sloganımızda belirttiğimiz gibi ?Değişim Hep Birlikte Mümkün..?

DİKA bölge basını ile arayı bozmuş, sebebini bilemediğimiz bir karşı tavır sergiliyordu. Siz nasıl bir yol izlemeyi düşünüyorsunuz?

Basın bizim olmazsa olmazımızdır; biz basını önemsiyoruz. Basın özellikle Bölge´de yaşanan yatırımları zamanında hızlı ve doğru bir şekilde aktaran yegane önemli bir paydaşımızdır. Her türlü hizmetin karşı tarafa aktarılmasında da çok önemli bir misyonu vardır. Bu bağlamda özellikle hem yerelde, hem de Bölge´deki tüm basınımızı önemsiyoruz ve önemsediğimiz içinde gerek toplantılarımızda, gerekse ziyaretlerimizde bunları pekiştireceğiz. Kısacası basın ile her zaman yakın ilişki içerisinde olup hizmetlerimizi onlarla paylaşmaya özen göstereceğiz.

Bölge yatırımcıları da DİKA´ya küstürülmüştü. Tekrar barıştırmada sıkıntı yaşadınız mı?

Göreve başladığımız dört aylık kısa süre zarfında, bizleri çeşitli vesilelerle ziyarete gelen üç bin beş yüzü aşkın kişinin Ajans´a geldiğini düşünürsek bunu bir yerde başardığımız anlamına gelebilir. Evet bu konuda biraz zorlandığımız muhakkak; çünkü dört il, otuz ilçede büyük bir potansiyel ve yaklaşık 2,5 milyonluk değerli insan grubumuz var. Bunların içinde çiftçisi, yatırımcısı, meslek örgütü, sivil toplum kuruluşu, iş adamı ve en önemlisi kentin çok önemli aktörlerine ulaşabilmek, onlarla bir araya gelmek için var gücümüzle çalışıyoruz. Bizimde Bölge insanı olmamız belki bu iletişimi daha rahat sağlayabilme ve sıcak ilişkiler kurma noktasında bir avantaj olmuştur. Ajans hepimizin Ajans´ı; Ajans´ın başarısı Bölge´nin ufkunu açacaktır. Tabi bu başarıda birlikte çalışmakla değişimi birlikte yapmakla mümkün. Ajans önce kendisiyle barışık olmalı; ondan sonrada sonra halka bir şeyler anlatabilmeli ve çok değerli yatırımları da onlara sunabilmelidir. Bunun temel yolu toplumla iletişim sağlamakla olur. Bizim en büyük hamlemiz bu konuda olacaktır.

Bölge insanına ve yatırımcılarına, projelerden yararlanmak isteyenlere mesajınız var mı?

Geçen hafta Kalkınma Bakanımızın değerli katılımlarıyla 2016 Yılı Mali Destek Programlarımızın tanıtımını gerçekleştirdik. Bunlar 2016 Yılı Enerjide Sanayi Verimliliğinin Arttırılması Programı, 2016 Yılı Organik Tarım Değer Zinciri Programı, 2016 Doğrudan Faaliyet Desteği ile 2016 Teknik Destek Programları, geçen yıldan uygulanmakta olan 10 Milyon TL bütçeli 2015 Yılı Meyveciliğin Geliştirilmesi Ortak Programı, yine 8 Milyon TL bütçeli güdümlü projeler devam etmektedir. Ayrıca hazırlık aşamasında olan 15 milyon TL bütçeli 2016 Yılı Ekonomik Altyapının Geliştirilmesi Programı yakında ilan edilecektir. Bütün bu programlar Bölgemiz için büyük bir önem arz etmektedir. İlgili herkesi bu programlardan yararlanmaya davet ediyoruz.

Bundan sonra fikri ve projesi olan herkesin ayağına gitmeyi öngören bir yaklaşım ve anlayışımız var. Ajans´ın katı bürokrasi anlayışından kesinlikle sıyrılacağız ancak; Ajans´ında ana proje kriterlerinden de ödün vermeyeceğiz. Kentin doğruları bizim için çok önemli, kentin doğrularına

ulaşabilmek için sert bürokrasiyi yumuşatacağız. Bu doğru projelere ulaşmak için ne gerekiyorsa onu yapacağız.

Kurumsal kapasitemizi arttırıcı eğitimleri tüm çalışanlarımıza yayıyoruz. Bölgemizde proje kültürünün gelişmesi için Ajansımız proje hazırlama teknikleri konusunda eğitim verecektir. Başta sivil toplum örgütleri, kamu, özel teşebbüs, iş adamları, kısacası proje yazmak isteyen herkese nasıl proje hazırlanır konusunda eğitimler vereceğiz.

Bölge insanımızın taleplerine imkanlar elverdiği sürece karşılık bulmak için, mümkün olan azami gayreti göstereceğimizden kimsenin kuşkusu olmasın. Bununla beraber tüm yatırımcı ve girişimcilere kapımız ardına kadar açık olacaktır. Kafalarında tasarladıkları projeleri nitelikli projelere çevirmek için uzman personellerimiz teknik destek sağlayacakları gibi, bu projeleri hayata geçirmek için başta hibe desteği olmak üzere her türlü desteği vermeye hazırız. Yeter ki Bölgemizdeki dört ile yatırım yapmaya istekli olsunlar. Sonuç olarak ülkemizin gelişmiş bölgelerine nazaran devletimizin Bölgemize yaptığı pozitif ayrımcılık imkanlarından hem kendileri kazançlı çıkacak, hem de Bölge illerimiz kalkınacaktır.

Böylece bölgelerarası kalkınmışlık farklarını elbirliği ile ortadan kaldırmış olacağız. İnşallah huzur ve emniyet içerisinde geleceğe doğru, aydınlık yarınlara yol alacağız.

Dicle Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Yılmaz Altındağ ile yaptığımız söyleşi, bölgenin kalkınması olması dileğiyle..

Bir başka söyleşi de buluşmak dileğiyle?



Editor : HaberPanelim.com
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3081+48
2Fenerbahçe3079+54
3Trabzonspor3049+11
4Beşiktaş3046+4
5Kasımpaşa3043-2
6Başakşehir FK3042+3
7Çaykur Rizespor3042-11
8Antalyaspor3041+2
9Adana Demirspor3039+7
10Alanyaspor3039-4
11Sivasspor3038-7
12Samsunspor3036-6
13Kayserispor3036-7
14MKE Ankaragücü3033-3
15Hatayspor3033-4
16Konyaspor3033-11
17Gaziantep FK3031-10
18Fatih Karagümrük3030-4
19Pendikspor3029-27
20İstanbulspor3013-33
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ