USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
EKONOMİ

Deyrulzafaran Zeytin Gen Bahçesi Kuruldu.

Mardin´de yerel zeytin çeşitliliğinin yaşatılması için ?Deyrulzafaran Zeytin Gen Bahçesi ? projesi başlatıldı.

Deyrulzafaran  Zeytin Gen Bahçesi Kuruldu.
04-10-2017 20:21
Google News

 Haber: Mehmet Çelik

Türkiye Kalkınma Bakanlığı, GAP Kalkınma İdaresi, Deyrulzafaran Manastırı Bakım Onarım ve Yaşatma Derneği Başkanlığı ile Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi tarafından ortak yürütülen ? Deyrulzafaran Zeytin Gen Bahçesi? projesi ile, bölgede kaybolmaya yüz tutmuş, yüksek verimli ve yüksek kaliteye sahip 25 çeşit zeytinin çoğaltılarak  bölge ekonomisine kazandırılması hedefleniyor.

      Mardin Deyrulzafaran sosyal tesisler Müdürü İshak Bayyiğit 630 yılında Midyat Nusaybin ilçeleri arasında zeytinyağı üretim atölyelerini kalıntılarına rastlandığın söyledi. Man Derneği Başkanıastır  uygulama alanından 4 adet eski zeytin ağacından  bir ton zeytin aldıklarını, yeni ekilen zeytin ağaçlarından 0n kat fazla verim alındığını bildirdi.

     Deyrulzafaran Manastırı Bakım Onarım ve Yaşatma Yusuf Sezer, Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi ile  yaptıkları 3 yıllık teknik ve bilimsel çalışmaların ardından ?Deyrulzafaran  Zeytin Gen Bahçesi? ni kurmayı kararlaştırdıklarını belirtti. Deyrulzafaran Manastırı bölgesinin geçmişte meyve bahçesi konumda olduğuna dikkat çeken Sezer ? Maalesef süreç içinde meyve ağaçları kurudu, toprak çoraklaştı. 2007 yılında başlattığımız Manastır yeşillendirme çalışmalarıyla 55 bin fidan diktik. Çevreyi ağaçlandırdık verim almaya başladık. Gelecekten umutluyuz. Ürünlerin maliyeti ve satış değerleri ile ilgili ticari kaygımız yok. Bilimsen destek alarak çalışmalarımızı sürdürürken, her yıl verim ve kalitenin arttığını gördük.? dedi.

                 Ziraat Bankası Sadece Arazi Sahiplerine destek veriyor

      Temel sorunları arasında, mali stabilitenin sağlanamamasına bağlayan  Sezer, elektrik maliyetleri, yetişmiş personel yetersizliği  ve ziraat bankasının uygun faizli kredi vermemesini sorun olarak değerlendirdi. Sezer ?Ziraat bankasını çiftçilere verdiği düşük faizli krediden yaralanmak istedik. Arazi adımıza olmadığı için alamadık. Her şeye rağmen, üretken olduğumuz ve çevreye katkı sağladığımız için mutluyu. Her çalışmamıza destek veren Mardin Valisi Sayın Mustafa Yaman´a teşekkür ediyorum? şeklinde konuştu.

            Süryaniler Başka Yerde Yaşayamaz

 İstanbul Meryemana Süryani Kadım Vakfı Başkanı Sait Susin, çeşitli nedenlerle yurt dışına ve başka bölgelere göç eden Süryanilerin, Süryanilik vasıflarını kaybettiğini ileri sürdü. Susin ? Bu topraklar üzerinde Süryanilerin 5 bin yıllık bir geçmişi var. Bu topraklara can verdik, hayat verdik. 16. Yüzyılda dünyada bir çok üniversite Süryanilerin tarihsel geçmişlerinin incelenmesi için kürsüler kuruldu. Türkiye´de Artuklu Üniversitesi tarafından Süryani dili için bir bölüm açıldı. Bunu geliştirilmesini istiyoruz.  Bu topraklardan göç eden Süryaniler, Süryanilik vasıflarını zaman içinde kaybediyor. Biz topraklarda  geleneklerimize bağlı, Devletimizin Üniter yapısı içinde Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı Süryaniler  olarak yaşamak istiyoruz? dedi.

           Projenin yürütücülüğünü yürüten Harran Üniversitesi  Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı Doçent Ebru Sakar, zeytinin ana yurdunun GAP Bölgesi olduğunu, özellikle, Hatay, Mardin ve Maraş Bölgesinden dünyaya yayıldığının tüm dünyada kabul gördüğünü söyledi. Doçent Sakar ?Biz gerçeklikle yola çıkarak kaybolmaya yüz tutmuş, bölge çeşitlerini tekrar bölgeye, çiftçiye ve ekonomiye kazandırmak amacıyla, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ve Harran Üniversitesi işbirliğiyle, fidan üretimini arttırmak, kolayla köklenen ancak bölgeye uyum sağlamayan çeşitlerin bölgeye girişini engellemek, çiftçimizin kendi fidanını üretmesi, yeni bahçeler tesis etmesini, arı fidanlarla daha  kaliteli ve verimli ürün almasını sağlamak için çalışmalar yaptık. Deyrulzafaran  Zeytin Gen Bahçesinde, 17 çeşit  zeytin fidanı diktik. Siirt, Şırnak ve Adıyaman bölgesinde tespit ettiğimiz ve zeytin verim ve çeşitliliğine zenginlik katacak çeşitlerimiz de yakın zaman içinde, bulup ekimin yapacağız. Bölgeye has 25 çeşit zeytin ile, çiftçilerimizin ekonomik anlamda yüzünü güldüreceğiz.? Dedi.

       Harran Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Şerafettin Çelik, endemik bitkilerin zenginliklerin kaynağı olduğunu  olduğuna vurgu yaparak, Üniversite olarak bölgenin bilim ve ekonomik kalkınmasına dönük çalışmalara açık olduklarını söyledi.

       Mardin Vali Yardımcısı Mehmet Uslu ise, yeni başladığı Mardin Vali Yardımcılığı görevinin ilk günlerinde böyle anlamlı ve önemli bir projeye tanık olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Uslu ? Bu coğrafyadan, bütün Ortadoğu´ya ve dünya ülkelerine barış sembolü olan zeytin dalı uzatacağımız günler diliyorum? şeklinde konuştu

       Daha sonra ?Deyrulzarafan Zeytin Gen Bahçesi?nde, Mardin Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mustafa Ayhan, Tarım İl Müdürlüğü çalışanları, GAP İdaresi başkanlığından gelen uzmanlar, Ticaret Odası Yöetim Kurulu Üyesi Kenan Özçelik, Turizmciler Derneği Başkan Yardımcsı Aslan Paşaoğlu,İstanbul´dan gelen  Süryani Cemaatinden Münir Kilimci, Cemil Tahincioğlu  zeytin fidanı dikti ve hayat suyu verdi.



Editor : HaberPanelim.com
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3287+53
2Fenerbahçe3285+57
3Trabzonspor3252+12
4Beşiktaş3248+4
5Çaykur Rizespor3248-4
6Başakşehir FK3246+4
7Kasımpaşa3246-2
8Sivasspor3244-5
9Antalyaspor3242-1
10Alanyaspor3242-5
11Adana Demirspor3240+5
12Samsunspor3238-6
13MKE Ankaragücü3237-1
14Kayserispor3237-9
15Konyaspor3236-11
16Hatayspor3233-8
17Gaziantep FK3231-15
18Fatih Karagümrük3230-6
19Pendikspor3230-28
20İstanbulspor3216-34
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ