USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
GÜNDEM

DARGEÇİT'TE ÜRETİMDE KADIN ELİ

Boncuklu Tarla Mezrone Üzümünde Kadın Eli ve Lavanta projeleriyle ilk kez kadınlar Dargeçit'te istihdam edilecek.

DARGEÇİT'TE  ÜRETİMDE  KADIN ELİ
28-11-2020 18:22
Google News
Dargeçit Belediye, İlçenin dört bir yanında çalışmalarını hummalı bir şekilde devam ederken şimdide ilçede ilk kez kadın istihdamına yönelik ve ilçenin ekonomisine katkı sunmayı amaçlayan projelere imza atıyor.

Boncuklu Tarla Mezrone Üzümünde Kadın Eli ve Lavanta projeleriyle ilk kez kadınlar Dargeçit’te istihdam edilecek. Dargeçit Belediye Başkanı Mehmet Cüneyt Aksoy’un girişimleriyle hayata geçirilecek projeler vatandaşların hizmetine sunulacağı günü sabırsızlıkla beklenmektedir.

KADINLAR LAVANTA ÇİÇEĞİ YETİŞTİRECEK

Dargeçit İlçenin kırsal mahallesi Temelli (Amara)’de hem işsizliği önlemek hem de ekonomik katkı sağlamak amacıyla lavanta bahçesinin oluşturulması için çalışmalara başlandı.

Dargeçit Belediye Başkanı Aksoy, DİKA’nın ortaklığıyla kozmetik ve parfüm sektöründe yaygın kullanılan ve büyük getirisi olan lavanta çiçeğinin Dargeçit İlçesinde üretilip, yetiştirilmesi için çalışmalara başladığını söyledi.

Dargeçit Belediyesi, bu projeyle öncelikle kadınları aynı çatı altında toplayıp kadın kooperatifleri kurmaya yönelterek sosyal girişimlerle üretim yapıp ürünlerin işlenerek bölgeye kazandırılması hedefliyor. Bu projeyle kırsal mahalledeki 15 kadın çiftçiye 17 dönüm kırsal alan tahsis edilerek bölgeye örnek bir model olması düşünülmektedir.

İLÇEDE ARTIK ÜRETİM YAPICAK

Projenin Dargeçit’te kadın istihdamını arttırarak üretilecek lavanta çiçeğiyle ilçenin ekonomik kalkınmasına destek sağlayacağını ifade eden Belediye Başkanı Mehmet Cüneyt Aksoy şu ifadeleri kullandı;

" DİKA ile imzaladığımız ”Bir Dünya Kadın Projesi” kapsamında Temelli mahallemizde lavanta bahçesi için çalışmalarımıza başladık. Farkındalık oluşturup lavanta bahçesiyle, kırsal mahallemizde gelir seviyesi düşük kadınların istihdama katılımını kolaylaştırarak yeni işsizliğin azaltılması sağlamayı amaçlıyoruz. Ayrıca amaçlarımızdan biride İlçemizde daha önce üretimi yapılmayan bir ürünü getirerek kadın eliyle görünüşü ve kokusu güzel olan lavanta çiçeği ve çiçeğinden elde edilen yağın üretimini yaparak ilçemize ekonomide katkı sağlamaktır. DİKA’nın desteğiyle kurulacak kadın kooperatifi bünyesinde, ilçemizde 15 kadın vatandaşımızı lavanta çiçeği ekimi konusunda eğitim verilecek. İnşallah eğitimler sonucunda kadın girişimcilerimize verilecek lavanta fidanlarıyla ilk fidan dikimi gerçekleştireceğiz. Kozmetik ve parfüm sektöründe yaygın kullanılmasının yanı sıra tıbbi ürünlerinde de kullanılan lavanta çiçeği üretiminin marka değeri yaratarak kadınların toplumsal yapı içinde söz sahibi olmalarını ve ilçemizin ekonomisine katkı sağlayarak örnek teşkil etmelerini istiyoruz.”

Mahalle kadınları, İlk kez mahallelerinde mor renkli lavanta çiçeğinin üretimi yapılmak için çalışmaların biran önce tamamlanıp hizmete sunması için heyecanlı olduklarını dile getirdi.

DARGEÇİT’TE “BONCUKLU TARLA MEZRONE ÜZÜMÜNDE KADIN ELİ" PROJESİ

Dargeçit Belediye Başkanı Aksoy, "DİKA’nın işbirliğiyle kadınlara dönük yeni istihdam alanı yaratan Boncuklu Tarla Mezrone Üzümünde Kadın Eli projesini imzaladık" dedi.

Dargeçit Belediyesi, DİKA’nın işbirliğiyle gerçekleştirilecek "Boncuklu Tarla Mezrone Üzümünde Kadın Eli" projesi kadınların istihdam edilmesine katkı sunacak. Projenin, kadın istihdamını arttırarak ilçenin ekonomik kalkınmasına destek sağlayacağını ifade eden Başkan Aksoy,” imzalanan protokolün hayırlı olmasını temenni ederek, “Düşük gelirli ya da geliri olmayan sosyal yardım ile geçimini sağlayan toplam15 kadın vatandaşımızı istihdam edeceğiz.” dedi.""

KADINLAR İSTİHDAM EDİLECEK

16-45 yaş arası, eğitim ve çalışma hayatından uzak kalmış, geçimini sosyal yardımlarla sağlayan düşük gelirli ya da geliri olmayan çiftçi kadınların emekleri ile gerçekleştirilecek ” Boncuklu Tarla Mezrone Üzümünde Kadın Eli" projesine ilişkin açıklamalarda bulunan Başkan Aksoy;” Dargeçit Belediyesi olarak kadın istihdamına yönelik projeler gerçekleştiriyoruz. Bu kapsamda DİKA’nın desteğiyle bir yenisine daha imza atmış bulunmaktayız. Bu projemizle düşük gelirli ya da geliri olmayan sosyal yardım ile geçimini sağlayan 50 kadın vatandaşımızı seçilerek eğitim vereceğiz. Eğitimler sonucunda 15 kadın vatandaşımızı seçip Mezrone Üzüm İşleme Tesisinde istihdam edilerek sosyal yaşama katılımlarını kolaylaştırmayı amaçlıyoruz.” Diye konuştu.

DARGEÇİT 12 BİN YILLIK BONCUKLU TARLA’YLA MARKALAŞACAK

Dargeçit ilçesinin Ilısu Mahallesi'ndeki Boncuklu Tarla, 12 bin yıllık geçmişiyle insanlık tarihine ışık tutuyor. Yapılan kazı çalışmalarında “Boncuklu Tarla”’nın tarih boyunca Sümer, Akad, Babil, Hitit, Asur, Urartu, Roma, Abbasi, Selçuklu ve Osmanlı'nın da aralarında yer aldığı 25 medeniyete ev sahipliği yaptığı ortaya çıkmıştı. Bu kapsamda harekete geçen Dargeçit Belediye Başkanı Mehmet Cüneyt Aksoy, BONCUKLU TARLA ismini kadın istihdamına ve ilçe ekonomisine yönelik gerçekleştirilecek bir projeye isim vererek İlçe turizmini canlandırmayı hedefliyor.

Kadın eliyle kooperatifi aktif hale getirerek kurulacak üretim merkezinde, yöresel ürünlerde katma değeri arttırmayı ve markalaşmayı hedeflediklerini aktaran Başkan Aksoy “Bu projemizle temel geçim kaynağı Mezruna üzümünden üretilen “Boncuklu Tarla” marka üzüm ürünleri (pestil, sucuk, pekmez, kuru üzüm) olan kadın çiftçilerin kooperatifçilik üzerinden kurgulanan kırsal kalkınma modeliyle gelir kaynaklarının artırılmayı hedefliyoruz. Kadınlarımızı çalışma hayatlarına yönlendirme adına gerçekleştirilen bu projenin hayırlı olmasını dilerim.”diye konuştu.



Editor : HaberPanelim.com
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3287+53
2Fenerbahçe3285+57
3Trabzonspor3252+12
4Beşiktaş3248+4
5Çaykur Rizespor3248-4
6Başakşehir FK3246+4
7Kasımpaşa3246-2
8Sivasspor3244-5
9Antalyaspor3242-1
10Alanyaspor3242-5
11Adana Demirspor3240+5
12Samsunspor3238-6
13MKE Ankaragücü3237-1
14Kayserispor3237-9
15Konyaspor3236-11
16Hatayspor3233-8
17Gaziantep FK3231-15
18Fatih Karagümrük3230-6
19Pendikspor3230-28
20İstanbulspor3216-34
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ