USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Dara Antik Kenti´ndeki Galeri Mezar ve Sarnıç Ziyarete Açıldı.

Mardin Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Yaman ve beraberindekiler sarnıç ve galeriyi gezdi

Dara Antik Kenti´ndeki Galeri Mezar ve Sarnıç Ziyarete Açıldı.
22-05-2017 20:23
Google News

Dara Antik Kentindeki Mardin Müze Müdürlüğü´nce  Arkeolojik kazı çalışmaları yapılan ve restore edilen Su Sarnıcı ve Galeri Mezar ziyarete açıldı. Mardin Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Yaman tarafından yapılan açılışa Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mustafa Ayhan, Genel Sekreter Yardımcısı Abdullah Yenigün ve çok sayıda davetli ve vatandaş  katıldı

Mardin Müze Müdürlüğünce, Dara Antik Kentinde 2017 yılı kazı ve restorasyon çalışmaları Müze Müdürü Nihat Erdoğan başkanlığında Nekropol Alanı, Taş Ocağı, Batı Sarnıç önü, agora ve surlarda  devam ediyor.

 Bu güne kadar yapılan kazılarda nekropol alanının uzun dönemler kullanıma tabi tutulduğu, çeşitli dönemlerde farklı kültür ve inançlara ait gömüler yapıldığı anlaşıldı 2009-2010 yıllarında Galeri Mezarda yapılan kazılar sırasında, Galeri Mezarın alt katında yüzlerce insana ait mezar açığa çıkarılmıştı. Bu mezarların kutsal kitaplarda ruhlara nefes verilmesi ve yeniden dirilişin canlandırıldığı ?Ezekiel-Ölüleri Dirilten Peygamber? ile ilişkilendirildiği ve bu insanların yeniden dirileceklerine inandıkları gün için bu mezarda toplandıkları tespit edilmişti.

Ms 6 yy da oluşturulan Bu alanın Hristiyanlık inancındaki ?yeniden diriliş ayinleri? için Romalılarca inşa edildiği, ünik bir mezarlık alanı olduğu ve dünyada başka örneğinin olmadığı anlaşıldığından, buluntuların insitü olarak korunmasına karar verildi.

 

 Müze Müdürlüğü´nce   Dicle Kalkınma Ajansından Doğrudan Faaliyet Desteği  olarak 85 bin tl ödenek alınarak galeri mezarın Restorasyon projesinin uygulama işleri yapıldı. Yılda iki yüz bin üzerinde ziyaretçi Dara Antik Kentinde bulunan Galeri Mezarı rahat ve uygun koşullarda ziyaret edebilmesi için Girişi cam cephe ile kapatılarak ziyaretçiler için yürüyüş platformu oluşturuldu. Galeri Mezar, avlusunda yürütülen kazı çalışmaları ve alt katında yapılan restorasyon çalışmaları tamamlanarak ziyarete açıldı.

                    İkinci Sarnıç Ortaya Çıktı.

  Dara Antik Kentinde, sur duvarlarının dışında kalan ve 6 YY a tarihlenen yeni bir sarnıç tespit edildi. Üst örtüsü yıkılan ve içi 18 metre toprak ile dolu olan ve ahır olarak kullanılan sarnıç, içindeki toprak dolgusu kazı çalışmaları ile  boşaltı Müze Müdürlüğü Restorasyon konservasyon labaratuvarı uzmanları ve ekiplerince restorasyon çalışmaları yapılan sarnıcın tonozlu üst örtüsü hiç bir yeni taş kullanılmadan  içerisine düşen kendi orijinal taşları  bulunarak restore edildi.

   Yeniden Diriliş Mücizesi

  Mardin Müzesi, sarnıcı  ve galeri mezarı güneş enerjisi ile aydınlatmaya yönelik bir proje hazırlıyor.

Galeri Mezarın tanıtımını Yapan Nihat Erdoğan  Kutsal kitaplarda bahsedilen Ezekiel / Hızkıl Peygamber´in ruhlara nefes vermesi ve yeniden diriliş mucizesinin kapı girişinde işlendiği galeri mezar, 573 yılında Sasaniler tarafından savaşta öldürülenlere ithafen, Doğu Romalılar tarafından 591 yılında yaptırılmıştır.

 2009 yılında Mardin Müze Müdürlüğü tarafından yapılan arkeolojik kazı çalışmalarında yapının alt katında yüzlerce insana ait kemik ile birlikte kandiller ve su kapları açığa çıkartılmıştır. Mezarda bulunan 3 binin üzerinde bireye ait olan insan kemiklerinin Tevrat´ta Ezekiel Peygamberin mucizesindeki gibi yeniden dirilecekleri gün için bu mezarda toplandıkları düşünülmektedir.

Büyük Galeri Mezarın kireçtaşı anakayanın oyulmasıyla üç kattan oluştuğu görülmektedir. Katlar işlevsel olarak birbirinden ayrılmıştır. Üst kat: ritüel sahnelerinin sergilendiği alan, orta kat: dört kenarında bulunan tonozlu mezarlarda çoklu gömülerin yapıldığı alan, alt kat ise toplu gömüler için kullanılmıştır.

 Büyük galeriye giriş, üzerinde kabartmalar bulunan görkemli bir kapıyla sağlanmaktadır. Kabartmanın üzerinde ölülerin yeniden diriltilmesi sahnesi işlenmiştir. Kabartmanın sol tarafında kanatlı bir figür bulunmaktadır. Kanatlı figürün sol alt köşesinde insan kafataslarından oluşan ve ölüleri simgeleyen bir kemik yığını yer almaktadır. Kanatlı insan tasvirinin üzerinde kanatlı melek tasviri ve bu melek tasvirlerinin hemen sağ köşesinde ise aşağıya doğru bulutların arasından uzanan ve Tanrı´nın elini simgelediği düşünülen bir kabartma yer almaktadır. Kapının sağ tarafında, hayat ağacının yanında yer alan Hz. Meryem ve kucağında Hz. İsa olduğu düşünülen tasvirler yer almaktadır. Bu tasvirlerin üzerinde ise kiliseyi simgeleyen çatı rölyefi bulunmaktadır.

                  Galeri Mezarlık Alanı toplu halde bulunan kemikleri yeniden dirilteceğine inanılan  Tevratta Hezekiel, Kuran-ı Kerim´de ise Hızkıl Peygamber olarak bilinen Peygamberin mucizesinin anlatıldığı özel bir alandır. Kuran-ı Kerim Bakara Suresi Ayet 243: ?Ölüm korkusuyla binlerce kişi halinde yurtlarından çıkanları görmedin mi? Allah onlara ?ölün´ dedi de sonra onları diriltti.?

 Tevrat Hezekiel 37. Bölüm 9-10. Ayet: ?Sonra bana şöyle dedi: ?Rüzgara peygamberlik et, insanoğlu, peygamberlik et ve de ki, Rab Yahve diyor.´ Ey rüzgar, gel dört yana es. Bu öldürülmüşlerin üzerine üfle ki canlansınlar! Böylece bana verilen buyruk uyarınca peygamberlik ettim. Onların içine soluk girince canlanıp ayaklarının üzerinde durdular. Çok çok büyük bir kalabalık oluşturdular?. Diye yazılı olduğunu belirtti.

             Validen Park ve Kesintisiz enerji istediler.

           Mardin Valisini Dara antik kent girişinde Daralı vatandaşlar ve elleirnde balonlarla çocuklar karşıladı. Çocuklar " Hoş Geldin Sayın Vali" sloganları attı. Yanlarına yaklaşan Vali Mustafa Yaman´a "Bize park yapın, elektriklerimiz kesilmesin" isteğimde bulundu.



Editor : HaberPanelim.com
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3287+53
2Fenerbahçe3285+57
3Trabzonspor3252+12
4Beşiktaş3248+4
5Çaykur Rizespor3248-4
6Başakşehir FK3246+4
7Kasımpaşa3246-2
8Sivasspor3244-5
9Antalyaspor3242-1
10Alanyaspor3242-5
11Adana Demirspor3240+5
12Samsunspor3238-6
13MKE Ankaragücü3237-1
14Kayserispor3237-9
15Konyaspor3236-11
16Hatayspor3233-8
17Gaziantep FK3231-15
18Fatih Karagümrük3230-6
19Pendikspor3230-28
20İstanbulspor3216-34
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ