USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
GÜNDEM

Barış Konuşmaları-Çözüm Önerileri Paneli

Mardin`de Kadim Akademi Derneği ve Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Mardin şubesi tarafından Barış Konuşmaları-Çözüm Önerileri Paneli düzenlendi.

Barış Konuşmaları-Çözüm Önerileri Paneli
13-12-2014 16:06
Google News
Bir otelde düzenlenen panelde konuşan MÜSİAD Mardin Şubesi Başkanı Mehmet Ali Dündar, Türkiye`de yaşanan sıkıntıların en büyüğünün Kürt sorunu olduğunu belirtti.

Türkiye`de yaşanan çözüm ve barış ikliminin devamı  ve provokasyonlardan arındırılması için nasıl tedbirler alınması gerektiğinin irdelenmesi gerektiğini kaydeden Dündar," "Çözüm sürecinin sürekliliği ve devamı her şeyden önemlidir. Mutlaka bu süreçte aksaklıklar, provokasyonlar olacaktır. Buna dikkat etmemiz lazım" dedi.

Dündar, 6 ve 7 ekim olaylarında çözüm sürecine yönelik bir saldırı gibi algılandığı, bir kesiminde bu sürecin bir sonucu olarak olayların ortaya çıktığı algısının oluştuğunu belirtti.

Bu eylemlerin herkesi üzdüğünü, bölge halkın birbirine bu şekilde zulüm etme noktasında getirilmesinin nedeni ve gerekçesinin anlaşılamadığını ifade eden Dündar şöyle konuştu:

" Bölge halkından ilk defa vandalizmin bu şekil aşırı bir ölçücüsünü gördük. Bu bölgede ilk defa bu halkın birbirine hiçbir gerekçe göstermeden zarar verme eğilime oturtulduğunu ilk defa yağmayı, talanı ve hırsızlığı gördük. Bizim batı kamuoyuna anlatmakta zorlandığımız noktalardan biride bu. Can kayıplarımızı biz sürekli yaşadık ki inşallah bu süreç bunlarında sonunu getirecektir. Ancak bizlerin işyerlerini yağmalayıp pazarlarda satma noktasında gelmemize sebep olanların şiddetli bir şekilde kınaması gerektiğini düşünüyorum."

 Sokak eylemlerinin demokratik temelde yapılacağına hiç kimsenin karşı çıkmadığını, herkesin mutlaka buna saygı göstereceğini belirten Dündar "  Ancak sokak eylemlerini başlatan insanlarında sokağa çıkardığı insanlarında yaptıklarından sorumlu olduklarına inanıyoruz. Her ne kadar provakatörlerin bu işe bulaştığı ve ya başka nedenlerin buna neden olduğunu dile getirsede. Biz bu işi fitilleyen insanları sokağa, meydana çıkaran insanları sorumluluklarınıda kabul etmesi gerektiğini düşünüyoruz." diye konuştu

Çözüm sürecinde bir tarafın hükümet olduğunu diğer tarafın da PKK be bileşenlerinin olduğunu kaydeden Dündar "

Hükümet son yıllarda bize göre bazı adımlar atılmak için yoğun çaba içerisinde. Ve bir sürü adımlar atıldı. PKK cephesinin de bu konuda bence bundan sonra politikalarında bir değişme kütlesi gerekir diye düşünüyorum. Ve üst siyasi kimliklerden kaynaklanan söylemlerin tabana yansıması daha acımasız olmakta ve bize sıkıntı yaratmaktadır. Barış hepimiz için gereklidir. Barış işadamları içinde gereklidir. Barış normal vatandaş içinde gereklidir. Barış bir köylüden bir şehirliye kadar herkes için gereklidir. "

Kadim Akademi Başkanı Doç.Dr İbrahim Özçoşar da sürecin dar alanda yürütüldüğünü, toplumun bütün katmanlarında sürece katkı sunulacak zeminlerin hazırlanmasının istediklerini söyledi.

 

Açılış konuşmaların ardından Çözüm önerileri oturumunda konuşan HDP Diyarbakır Milletvekilli Altan Tan da 6 ve 7 ekim olaylarına bir çok atıfların yapıldığını belirtti.

Geçmişte de bu tür olayların yaşandığını savunan Tan, bu işlerin daha soğuk kanlılıkla daha objektif, geçmişteki yanlışlardan ders çıkarma üslubu ile tartışılması gerektiğini belirtti.

Türkiye ve Ortadoğu`da sorunun 19.ve 20.  YY`daki paradigma ile çözülemeyeceğini ifade eden Tan," bunu Türkiye devleti de çözemez o formatlarda. AK Parti de çözemez. PKK da çözemez. Herkes diyor biz kalmayacağız fakat fiiliyat orada patinaj yapıyor." dedi.

Çözüm sürecinde her kesimin eleştirildiğini, özellikle İslami kekenden gelen AK Parti`nin yeni bir paradigmaya geçemediğini kapısına kadar geldiğini ve ötesine gidemediğini savunan Tan şöyle dedi:

" Bu coğrafyada yeni bir paradigmaya İhtiyaç var. Buna da Allah büyük bir fırsat verdi. Türkiye`de bu işte en fazla zarar gören arkadaşlarımız iktidara geldiler. Hadi işte buyurun diyoruz. Orda işte patinaj var.Cem evi açamıyor. Kürtçe seçmeli ders geldi. Şu anda 3 çocuğuma  Diyarbakır milletvekili olarak Kürtçe seçmeli dersi aldırtamadım.  Bin 500 Kürtçe öğretmeninden 18`i atandı. Maalesef bu paradigmayı yıkamadılar.  Kürt kasaba şehir isimlerini niye değiştirmiyorsun. Hasta tutuklular var. Rapor Alamıyor. hükümet sürekli bu işi oyalıyor. PKK `de Kürt sorunundan ziyade yönelebileceği bir alan istiyor. İşte Kürt sorunu tam ikisinin ortasında. Kürt sorunu bu iki tavrın ortasında. "

İmralı ile görüşülerek silahların susulmasının istendiğini savunan Tan şunları ifade etti:

"Senin şimdi seçim barajını indirmen için, bu illerin isimlerini değiştirmek için, Kürtçe anadilde eğitim hakkı için İmralı ile görüşmeye gerek var mı?. Yani PKK dağdan inmezse Kürtçe anadilde eğitim olmayacak mı. Cem evleri açılmayacak mı, heybeli ada ruhban okulu açılmayacak mı. Demokrasi kimseye rehin tutulamaz. Haklar gasp edilemez. Ondan sonra elinde silah olanla neyi konuşursun. (Demokratik bir Türkiye`de bu eski defterleri kapatalım. Yaraları saralım. Dağda silahla gezeceğine ovada nasıl siyaset yapabilirsin gel bunu konuşalım.) Kürt sorunu ne deha fazla oyalanabilir, nede dar alanda iktidar denemelerine sıkıştırılabilir."

Hüda-Par Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Mehmet Yavuz da bu süreçte Kürt halkının oyalandığını ileri sürdü.

bu süreçte kürt halkının masada olmadığını savunan Yavuz " Bu kumpası deşifre etmenin bir bedeli olacaktı.  6-8 Ekim de 16 yaşında kurban eti dağıtan, erdemli ve faziletli bir nesil inşa etmeye çalışan HÜDA PAR'lı gençlerin barbarca, vahşice katledilmesinin nedeni budur. HÜDA PAR camiası, Allah'a karşı eğdikleri boyunlarını hiçbir gücün önünde eymeyerek kral çıplak demişler ve demeye devam edecekler.  Halkın bağrından çıkan, halkın hizmetinde olan, halkının gerçek temsilcisi olan, Kemalizm'i reddeden HÜDA PAR'ın halkının tarihteki misyonuna, kültürüne, tarihsel duruşuna uygun bir anlayış ortaya koyarak bu bedeli ödemeye edecektir."

İstanbul Şehir Üniversitesi Sosyoloji bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ferhat Kentel ve Mazlumder Diyarbakır Şube Başkan Yardımcısı sosyolog Seher Akçınar da birer konuşma yaptı.

Panele Mardin Emniyet Müdürü Mehmet Şahin, STK Temsilcileri, Akademisyenler ve çok sayıda davetli katıldı.



Editor : HaberPanelim.com
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3390+56
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3341+5
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ