USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
EĞİTİM

Artuklu Üniversitesinde anlamlı tören

Prof. Dr. Aziz Sancar´ın Artuklu Üniversitesine bağışladığı ? 2015 Nobel Kimya Ödülü? replikasının teşhir edildiği ?Aziz Sancar Köşesi? törenle açıldı.

Artuklu Üniversitesinde anlamlı tören
14-03-2019 08:47
Google News

      Mardin Artuklu Üniversitesi  Rektörlük Konferans Salonunda, Prof. Dr. Aziz Sancar´ın  üniversiteye bağışladığı ?2015 Nobel Kimya Ödülü? replikasının teşhiri için yapılan ?Aziz Sancar Köşesi´nin açılışı tören ile yapıldı.

         Törene, Mardin Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Yaman, AÜ Rektörü Prof.Dr. Ahmet Ağarakça, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Yusuf Kenan Topçu, İl Emniyet Müdür Hasan Onar, MAREV Genel Başkanı Haluk Eldem, MARSEV temsilcileri,  AÜ Genel Sekreteri Şahin Arpağ, Aziz Sancar´ın ablası Seyran Sancar, yeğenleri ve yakınları ile çok sayıda davetli katıldı.

          Mardin Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Yaman, Prof.Dr. Azizi Sancar´ın  Nobel Kimya ödülünü ? aldığı günün Artuklu Üniversitesi tarafından  her yıl ?Aziz Sancar Bilim Günü? olarak kutlanmasının önemine dikkat çekerek ?Bu tarihi günüm bilim günü olarak  kutlanacağının bilinmesi, kıymetli hemşerimiz Aziz Hocamızın açmış olduğu bir ufkun neticesinde gerçekleşmesinin gençlerimize örnek teşkil edeceğine inanıyorum. Biz rektör hocamızla başlattığımız ?Mezopotamya´ndan dünyayı yorumlamak? projesi ile gençlerimizin, çok somut bir çalışmayı ortaya koymuş çok değerli hemşerimiz Aziz hocanın yolunu takip etmelerini hedefledik.  Yani bilim ve medeniyetin doğmuş olduğu bu topraklarda, hem dini hem pozitif bilim alanında yeni bilim adamlarını, yeni insanlarını yetiştirecek ve bütün insanlığın hizmetine sunacak yeni buluşlarla yeni ödüller kazandırmalarına katkı sunuyoruz.  2.5 yıldır  Cumhurbaşkanımızın takdirleriyle atandığım belediye başkanlığım süresince  yapmış olduğum projelerde gençlere ayrı bir önem verdim. Bugün Pekin üniversitesinde enerji üzerinde sunum yapan 12 gencimiz var. 400 öğrencimiz  dünyanın, çeşitli ülkelerinde üniversiteler, enstitülerde sunum yapıyorlar. Dünyanın bilim tarihine katkı sağlayacak, bir gençlik yetiştirilmesine katkı sağlıyoruz. Bunda sayın rektörümüzün büyük katkıları var. Kıymetli hemşerimizin Aziz Sancar´ın açtığı ufkun siz öğrencilerimize örnek teşkil etmesini diliyorum.? dedi.

   Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ağarakça,  Prof. Dr. Aziz Sancar´ın Nobel ödülünü almış olmasından  duyduğu memnuniyet ve gururu dile getirdi.

Ağırakça ? Aziz Sancar´ın Nobel Ödülünü almış olması hem bizleri mutlu etmiş, hem bütün Türkiye´ye hem de Mardinlilere,  Mardinli öğrencilerimize ve Mardin´de okuyan öğrencilerimize örnek olduğu gibi büyük bir motivasyon kazandırmıştır. Aziz Sancar´dan sonra  bir Mardinli olarak  bir ödül  de ben alacağım diyen Mardinli öğrencelerimiz var. Bu bizi alabildiğine sevindirmektedir. Bu çalışmaların hedefi budur. Bilimler tarihine katkıda bulunurken, bilim adamı, sadece ilim adamanın çalışmalarını ortaya koyması veya nefsini tatmin etmek değil, insanlara  hizmet etmek ve gelecek nesillere yol açmak içindir. Bizim ilimler tarihimizde atılan her adım, bir  basamak olarak kabul edilmiş, kendisinden sonra o ilim adamından sonra bilim adamları ikinci, ondan sonraki bilim adamı üçüncüsünü ortaya atarak zirveye tırmandırması esas amaçtır? ifadelerini kullandı. 

    Aziz Sancar eğitim gördüğü yıllarda okullar arasındaki eğitim kalitesinin farklılıklarına vurgu yapan Ağarakça;  ?Kendileri bu kıyaslamaya yaptılar. Türkiye´nin  en önemli eğitim kurumu Robert koleji ile Savur Ortaokulu ve Mardin Lisesi aynı değildir.  O günkü eğitimi bir değildi. Ama mesele o eğitimin sürdürülmesi sırasında elde edilen seviye değil, o eğitimi sürdüren beyinlerin büyük hedeflere sahip olmasıdır.  18. Ocak 2018 ben replikayı teslim alırken, beyin, akıl ve gönül, kalp birleştiği zaman üretir demiştim. Aziz Hoca da bunu görüyoruz. Azmedenler için, hayal edenler için, dünyayı değiştirmek kolaydır. Hayal ettiğimiz zaman dünyayı, hayatın gidişatını değiştiriyoruz, hayal ettiğimiz zaman  tüm engelleri aşıyoruz. İşte  gençler diğer bir ödülü bir Mardinli olarak ben alacağım deyin. Aziz hoca, emekle, çalışkanlığıyla, aklını buna katarak yapmıştır. Bir bilim adamından  replikayı almak guru vericidir.? Şeklinde konuştu.

      Mardinliler Eğitim ve Dayanışma Vakfı Genel Başkanı Haluk Eldem, Aziz Sancar´ı yakından tanımış olmanın  bahtiyarlığına erişmenin  gururunu yaşadığını söyledi.Eldem ? Aramızda Aziz Sancar Hocanın ablası, yeğenleri ve yakınları var. Hocamızın yakınlarını davet eden Rektör Ahmet Ağarakça´ya teşekkür ediyorum. Aziz hocamızı bu etkinliğe davet ettik. Yoğum bir çalışma ve araştırma içinde olduğu için gelemedi, Ancak el yazısı ile bir teşekkür mektubu gönderdi. Ve beni bu mektubu okumam için görevlendirdi . dedi..

     Prof. Dr. Aziz Sancar el yazısı ile yazdığı mektubunda şu ifadelere yer verdi.

            ?Değerli Artuklu  Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ağarakça ve sevgili hemşerilerim, bilim alanındaki katkılarıma değer verip, Nobel  Kimya 2015 Madalyasını Replikasını Artuklu Üniversitesinde sergileyip, her yılın 19 Ocak gününü  ?Prof. Dr. Aziz Sancar Bilim Günü? olarak etkinliklerle kutlamanız benim için büyük bir onurdur. Ben Mardinli kardeşlerimin, hem çok çalışkan hem de çok vatansever olduğunu biliyorum. Allah´tan dileğim, hepiniz hem kız  ve hem erkek çocuklarımıza  bu başarımla, biz  de yaparız özgüveni vermiş olmaktır.  Umarım Yeni kuşak çocuklarımız, seçtikleri her alanda  büyük başarılara ulaşır ve güzel Mardin´imize,   vatanımız  Türkiye´nin   en önde gelen bilim ve sanat   odaklarından biri  yaparlar:?

       



Editor : HaberPanelim.com
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3081+48
2Fenerbahçe3079+54
3Trabzonspor3049+11
4Beşiktaş3046+4
5Kasımpaşa3043-2
6Başakşehir FK3042+3
7Çaykur Rizespor3042-11
8Antalyaspor3041+2
9Adana Demirspor3039+7
10Alanyaspor3039-4
11Sivasspor3038-7
12Samsunspor3036-6
13Kayserispor3036-7
14MKE Ankaragücü3033-3
15Hatayspor3033-4
16Konyaspor3033-11
17Gaziantep FK3031-10
18Fatih Karagümrük3030-4
19Pendikspor3029-27
20İstanbulspor3013-33
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ