USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
DÜNYA

5500 Yılın Tanığı Süryaniler...

İstanbul, Ankara ve İzmir Süryani Ortodoks Metropoliti Filüksinos Yusuf Çetin ile Süryanilerin dünü ve bu gününü konuştuk.

5500 Yılın Tanığı Süryaniler...
31-01-2017 18:19
Google News

       

     Röportaj: Mehmet Çelik

    Dargeçit´ten ilçesinde başlayan hayat, Morgabriel Manastırına yönlendi. Yeni başlayan bir yaşam tarzının ilk adımları böyle başladı. Gencecik yaşta dünyanın bütün zevklerimden mahrum kalma, ruhani liderliğe adım atma başlangıcı. Manastırda rahip olarak 14 yıl kaldıktan sonra Patrik kendisini Şam´a çağırdı.  Patriklik Merkezinde  2,5 yıl kaldıktan sonra Metropolit olarak  İstanbul´a gönderildi. 30 yıldır İstanbul Abraşiyesi Metropoliti olarak Süryani Kadim Cemaati Ruhani Lideri olarak görev yapmaktadır

              Dargeçitli Metropolit Çetin ?Mardin Süryaniler için Köktür, değerlerimizin var olduğu, inançların, dillerin birlikteliğin yeşerdiği, kök saldığı bir şehirdir.?  

          Beylikdüzü´nde düzenlenen  EMITT Fuarına katılmak üzere geldiğimiz İstanbul´da, Süryani Ortodoks Metropoliti Filüksinos Yusuf Çetin ile bir söyleşi yapma isteğimizi, dostumuz Kenan Gürdal´a ilettik. Yoğun bir gündemi olmasına rağmen görüşme talebimizi kabul etti. 

         Beyoğlu Tarlabaşı´nda bulunan Meryemana Kilisesine doğru yola çıkarken, Kenan Gürdal, Metropolit Mor Filüksinos Yusuf Çetin´in bizi beklediğini söyledi. Dar sokaklarda zikzak çizerek kilise sokağına girdik. Kilisenin dış görüntüsü ile iç görüntüsü arasındaki uyum modern çağın çizgilerini yansıtıyor sanki. Görevlinin deyimi ile bir şehir kilisesi. 

        Asansörle Metropolitin makam odasına çıktık. Odada Süryani Ortodoks Metropoliti Çetin´i ziyaret eden devlet adamları, üst düzey yöneticiler ve dış ülke başkanlarının fotoğrafları  duvarlarda asılı. Dolaplarda ise yine gelen plaket ve hediyeler dolu. Dolaplardan birinde Amerika´nın daha önceki Devlet Başkanları George W. Bush´un üzerinde ismi yazılı vazo ile Barack Obama´nın hediye ettiği masa saatini gördük.

   Mardin Söz: Metropolit Çetin´e; süreç, gelişmeler ve Ortadoğu´daki durumu, Süryanilerin Ortadoğu´daki  dengede nereden gelip nereye doğru gittiklerini sorduk.

     Metropolit Çetin: Süryanilerin, köken olarak Hz. Nuh´un büyük oğlu Sam´a dayandığını söyleyerek söze başladı. ?elli beş asırlık süreçte isim değişikliğine  uğradıkları bilinse de 20 asırdır Süryani olarak adlandırıldığı kesin ve net bir bilgidir. Semitik ırka mensup bu topluluğun yerleşim alanı Mezopotamya bölgesidir. Yayılmak ve Hıristiyanlığı yaymak adına küçük gruplar halinde  çıktıkları uzun yolculuklar da kırılmalar, ölümler  nedeniyle sonuç vermeyince, büyük gruplar halinde yollara çıkıldı. Hindistan´a gidenlerin süreç içinde amaçlarına ulaştıklarını görüyoruz?. 

Mardin Söz: Dünya´da Süryani Nüfusu  kaçtır

Metropolit Çetin: Dünya üzerinde  Süryani nüfusu 30 milyon dolayındadır. Süryaniler (Ana konumundaki Süryani Ortodoks ?Kadim- Kilisesi mensupları), Nesturîler, Marunîler, Süryani Katolikler, bir kısmı da zamanında Bizans Kralı´nın baskısına dayanamayarak Bizans Kilisesine geçip, kendilerine Melkit Rum Ortodoks ve diğer bölümüne de Rum Katolik denilmiştir.

Mardin Söz: Süryani Ortodoksların nüfusu nedir?

Metropolit Çetin: Hindistan´da 3 milyon Süryani Ortodoks var. 3 milyon da başka ülkelere yayılmış. Bunların arasında  Türkiye de var. 345 yılında Hindistan´a yerleşen Süryani Ortodokslar halen gelenek ve göreneklerini, Urfa kültürünü sürdürüyorlar. Hıristiyanlık öncesi, Urfa´da Aramice dili ve kültürü hakimdi. Dolayısıyla Urfa,  Süryani dilinin gelişmesinde  ve günümüzde kullanılan formata gelmesinde öncelikli rol oynamıştır. Hz. İbrahim Süryanilerin babasıdır. Hz. İbrahim´in de dili Aramice idi. Ve bu dilin en büyük özelliği, doğu ile batı arasında kültür aktarımı yapmasıdır.                  

Mardin Söz: Çeşitli nedenlerle göç edenlerin özlemleri yok mu?

Metropolit Çetin: Mardin´den, Mezopotamya´nın bereketli topraklarından göç edenlerin, özlemleri, bu topraklarla yeniden buluşma noktasında yeşeriyor. Mardin bizim için bir köktür. Her zaman yeşil olan, her zaman toprağı saran bir kök.  Dallar, yapraklar kuruyabilir, ama kök her zaman canlıdır. Mardin inançtır, kültürdür, medeniyettir, sanattır. Bunların yaşanması ve yaşatılması lazım. 

 Mardin Söz:Nobel Ödüllü Mardinli Aziz Sancar sizi ziyaret etti. Siz mi davet ettiniz?

Metropolit Çetin: Mardinli bir bilim insanının başarısı, Mardin´in ve Türkiye´nin başarısıdır. Ben de Dargeçit ilçesindenim. Bir Hemşerimizin başarısını, kimileri telefonla, kimileri mesajla kutladı. Ben mektup yazıp kutladım. Mektupla tebrik eden, kutlayan her halde sadece ben oldum. Dikkatini çekmiş olmalı ki Türkiye´ye geldiğinde, beni sormuş ve bizi ziyaret etti. Duygulandım, memnun oldum ve kendilerine başarılar diledim.

Mardin Söz: Yine Mardin´e dönsek? Nasıl bir şehir? 

Metropolit Çetin: Mardin bir sevgi şehridir, Diyalogların en üst seviyede yaşandığı şehirlerden biridir. Çok dinliliğin, çok dilliliğin, dayanışmasının, kaynaşmasının yaşandığı önemli bir şehirdir. Mardin farklı bir şehir, farklı yaşamların hayat bulduğu, kucaklaştığı bir şehir. Aslında bütün inançlarda sevgi yaşamın özüdür. Sevgi barındırmayan inanç, semavi değildir. 

Mardin Söz: Mardin´in tarihi dokusu nasıl korunmalı

Metropolit Çetin: Mardin´in tarihi dokusunun ve değerlerinin korunmasında herkese görevler düşüyor. Müslüman, Hristiyan, Kürt, Türk, Arap, Süryani, Yezidi ayırımı olmadan herkesin kendisine düşen görevini yerine getirmesi gerekir. Mardin Diasporası, eserleri ve değerleri ayakta tutması için birlikte hareket etmeli, yürekleri Mardin için çarpmalıdır.  

Mardin Söz: Ortadoğu´daki gelişmeler ve Suriye için ne diyeceksiniz?

Metropolit Çetin: Din adamı olarak, bütün çatışmalara, savaşlara karşı bir duruşumuz var. Tanrı verdiği canı kendisi almalıdır. Bir insanı öldürmek bütün insanlığı öldürmekle eş değerdir. Bütün dinlerde ve inançlarda sevgi temel  oluşturur. İnsanları sevmek, canlıları sevmek, doğayı korumak, inanç gereği bir sorumluluk ve görevdir. Ortadoğu´daki gelişimlerde çıkar çatışmaları var.  Hele Suriye bizim için Süryaniler için çok önem verdiğimiz bir ülke. Savaşın bir an önce sona ermesi için dua ediyorum. Din adamı olarak dünyadaki bütün savaşların son bulması, sevginin yerleşmesi ve bölgemizde kanın, gözyaşın, acıların dinmesini istiyoruz ve bunun için dua ediyoruz.

Mardin Söz: Türkiye´yi Nasıl Görüyorsunuz? Beklentileriniz nelerdir?

Metropolit Çetin: Türkiye güçlü bir ülke. İnançlarıyla, ibadethaneleriyle ve farklı kültürleriyle zengin bir ülke. Gerçek bir demokrasi için, kardeşliğin tesisi için birlik ve beraberliğin korunması için çok çalışmak lazım. Birlik ve beraberliğinin korunması için dua ediyorum. Etrafımızda bir ateş çemberi var ve bu ateşi bir şekilde söndürme gayreti lazım. Hassas bir dönemden geçiyoruz. İnancı, Dili, Dini ne olursa olsun herkesin birinci sınıf vatandaş olması gerekir. Birbirimize inanmamız ve güvenmemiz lazım. Hepimiz bu gemideyiz, bu geminin esenliği hepimiz içindir. Burada siyasetçilere ve dini liderlere görevler düşüyor, yapıcı davranmaları ve barışa katkı sağlamaları gerekir. 

Mardin Söz; Terör için ne diyeceksiniz?

Metropolit Çetin: Hiçbir ülkenin terörü desteklemesi doğru değildir. Terörün, dili, dini, milliyeti olmaz. Zamanı geldiğinde herkese zarar verir. Bir insanı öldüren tüm insanlığı öldürmüş gibi  olur. Tanrının  verdiği canı ancak Tanrı alır. Hiç kimse terörden medet ummamalı.

Mardin Söz: Son olarak mesajınız nedir?

Metropolit Çetin:  İleri demokrasinin var olduğu, huzurun tesis edildiği bir ülke, insanların kardeşçe yaşayabileceği bir dünya düzeni, insanların öldürülmediği, sevginin hakim olduğu bir ülke ve dünya için özlem çekiyor ve dua ediyoruz.

   Bize zaman ayıran Metropolit Sayın Yusuf Çetin ve bu imkanı sağlayan Kenan Gürdal dotuma teşekkür ediyorum.



Editor : HaberPanelim.com
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3081+48
2Fenerbahçe3079+54
3Trabzonspor3049+11
4Beşiktaş3046+4
5Kasımpaşa3043-2
6Başakşehir FK3042+3
7Çaykur Rizespor3042-11
8Antalyaspor3041+2
9Adana Demirspor3039+7
10Alanyaspor3039-4
11Sivasspor3038-7
12Samsunspor3036-6
13Kayserispor3036-7
14MKE Ankaragücü3033-3
15Hatayspor3033-4
16Konyaspor3033-11
17Gaziantep FK3031-10
18Fatih Karagümrük3030-4
19Pendikspor3029-27
20İstanbulspor3013-33
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Reklamı Geç